Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

...

to tylko pokazuje jak pracuje dach / konstrukcja - zabudowe KG robilem odrazu - laczenia w wielu miejscach mam do poprawki - o tym bylem uprzedzany - by ich uniknac musialbym zabudowe robic po 2 latach - czyli to samo w pewnej mierze dotyczy izolacji piana...

Dzięki to ważna uwaga dla mnie, choć i tak zakładałem z w/w względów sezonowanie SSO. Nie spieszy mi się ale widzę, że cierpliwości to bd się musiał i tak nauczyć. Piankę jak położę i potem GK to na sam koniec, wejście na poddasze bd miał od garażu. Jak założę DB to napiszę coś więcej bo kombinuje żeby poddasze i garaż stanowiły osobne komory rozprężne do WM - to tylko takie założenia/pomysły ale tego tematu jeszcze nie zagłebiałem

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki to ważna uwaga dla mnie, choć i tak zakładałem z w/w względów sezonowanie SSO. Nie spieszy mi się ale widzę, że cierpliwości to bd się musiał i tak nauczyć. Piankę jak położę i potem GK to na sam koniec, wejście na poddasze bd miał od garażu. Jak założę DB to napiszę coś więcej bo kombinuje żeby poddasze i garaż stanowiły osobne komory rozprężne do WM - to tylko takie założenia/pomysły ale tego tematu jeszcze nie zagłebiałem

polecam poczekać 1 sezon z ociepleniem dachu.. jak teraz kupujesz więźbę to na 99,9% będzie ona niewysuszona, ja po 1 sezonie od SSO... dokręcałem jeszcze łączenia bo się to wszystko poluzowało, całe szczęście że ocieplenie robiłem później :) tak wyszło ale jak widzę na plus dla mnie i domu

Dokładnie. Ja miałem dach zrobiony w styczniu zeszłego roku - naprawdę miałem bardzo dobre drewno.

Gdzieś w połowie roku przyjechał gość od pianki i mierzył wilgotność drewna - miałem chyba 18%. Powiedział, że jest ok i mogą piankować.

Ja poczekałem jeszcze, przed piankowaniem (ok miesiąc temu) skręcałem jeszcze sobie wszystkie śruby na dachu - większość ok 1 cm - tyle było luzu.....

Dzięki chłopy :) To dla mnie cenne uwagi. Jeżeli można prosić dla dobra ciekawego wątku aby ultrawełnowcy i skrajni piankarze dali se spokój. Bo czy wełna czy pianka to i jedno i drugie ma swoje wady i zalety. Niech se ludzie czytają oglądają foty i podejmują na podstawie własnych ocen. Bełkotu i tak nikt nie zrozumie :)

moja ocena narazie jest taka:

Wełna trochę tańsza, wymaga wypieszczenia przy montażu i najlepiej swoimi ręcami czyli zakaszasz rękawy kupujesz maskę i zapierniczasz jak górnik na kopalni - folia pod nią musi być położona niesamowicie starannie i trza mieć nadzieję, że się to uda bez doświadczenia. Nie jest to tak, że kupujesz wełnę nawciskasz, nawkładasz, pozakładasz, poukładasz, dociśniesz przylepisz folie belejak do stelaży tu trza roboty mistrzowskiej a i tak na oko to wygląda cioolato

Pianka fhoojnierealnie droga, trza zawodowca do pryskania i to najlepiej jak drzewo na poddaszu wyschnie, ułoży się, zakończone będą wszystkie mokre prace i znów dobrze wyschnie.

Na podstawie ostatnich dwóch przypadków w tym wątku można powiedzieć, że kocurowi nie pykło, a pancio11 albo wiedział co i kiedy robić, albo mu tak wyszło bo wygląda to doskonale i z tego co pisze to działa i chodzi se w majtkach :)

Podejrzewam, że jeśli cena jednego i drugiego byłaby zbliżona to nie byłoby tematu.

Mam w ścianach [ 3 warstwy; max -pianka - 1/2 pustaka keramzytowego] piankę i jestem z niej bardzo zadowolony .

Grubość warstwy izolacji 10-12 cm , pianka wlewana była z góry po wybudowaniu ścian na wysokość kondygnacji .

Poddasze izolowane wełna mineralna 25 cm skosy a 30 cm powierzchnie płaskie .

Poddasze zdecydowanie szybciej stygnie .... brak akumulacji ciepła w przegrodach .

U mnie pow dachu ok 160m - zapłaciłem za 25-28cm 13 tyś zł.

Powtarzam, że inni właściciele takich domów jak mów, któzy mają bardzo dobrej jakości wełnę - ok 30cm mają średnio 3-4 stopnie chłodniej.

Ja jak liczyłem to za wełnę zapłaciłbym ok 3000zł mniej - ale do tego trzeba dołożyć sznurkowanie, foliowanie itp.

Czy te ponad 3000 zł zaoszczędziłem? Nie wiem, nie przeliczałem tego - po prostu chce mieć ciepły dom i tyle, mam pompę ciepła więc im lepsza izolacja tym mniejsze rachunki.

To jest długi temat.... Mam pompkę 9KV, jakbym zakładał wełnę to musiałbym kupić pompkę mocniejszą 9KV T-cap - która jest o ok 4tyś droższa więc.... na jedno wychodzi. Każdy robi po swojemu, ja stwierdziłęm, że zrobię ciepły dom i tyle - pompkę itp mogę kiedyś zmienić ale elewacji czy dachu już nie bardzo dlatego ta decyzja jest już na "lata"...

Mam średnio 28cm pianki na dachu, 20 cm grafitu na ścianach, 12cm grafitu w podłodze i tyle mi wystarczy......

Byłem FIZYCZNIE w takich samych domach jak mój i mam porównanie - na poddaszu z wełną jest chłodniej niż w piankowanym i tyle.

A kto co sobie zechce i co zrobi niech decyduje - nie chcę nikogo namawiać itp tylko pisze swoje zdanie.

Od jakiego czasu masz tą piankę ? pianka spokojnie przez około 40 tygodni dojrzewa do właściwego "przewodzenia"

zaraz po natrysku osiąga parametry "areogelu" aby dojść do parametrów marketowca ...

jeśli natrysk masz ile 2 tygodnie to jeszcze ciepło różnica się z czasem wyrówna i będziesz miał to samo co na wełnie, cudów nie ma..

bo ich nie było i nie będzie.. zachowanie pianki po natrysku wybitnie sprzyja marketingowi .. zaraz po natrysku miałeś z grubsza licząc

bez krokwi jak byś miał 80-90cm izolacji z wełny (lambda zaraz po natrysku wynosi około 0,015 W/mK) czysta rewelacja . .. patrząc na parametry przewodzenia ... stąd aby pianka zachowała swoje właściwości raz jest ZT oraz osłonięta panelami z aluminium ..

by dojść spokojnie po czasie do wartości 0,04 W/mK ...

to nie jest wada pianki, to nieunikniony proces z którym trzeba się liczyć ..

wspomaga sprytnie tylko marketing :(

U mnie pow dachu ok 160m - zapłaciłem za 25-28cm 13 tyś zł......

0,265m*160m2=42,4m3 13000zł=306zł/m3 ocieplenia z robocizną -> to supermata w sklepie 170zł/m3 dobry styropian 220zł/m3, jakoś dotychczas pianę wyceniano na 450zł/m3 tobie wyszło dużo taniej, koło 80zł/m2 dotychczas wyceny były ponad 100zł przy grubościach ponad 20cm ???, może cena normalnieje, może ropa tanieje i materiały tanieją- jakaś zmiana, może za chwilę wełna i styropian spadną, a piana szybciej zareagowała??

Dobra cena

U mnie pow dachu ok 160m - zapłaciłem za 25-28cm 13 tyś zł.

Powtarzam, że inni właściciele takich domów jak mów, któzy mają bardzo dobrej jakości wełnę - ok 30cm mają średnio 3-4 stopnie chłodniej.

Ja jak liczyłem to za wełnę zapłaciłbym ok 3000zł mniej - ale do tego trzeba dołożyć sznurkowanie, foliowanie itp.

25-28cm pianki dla 160m2 to 13 tys. zł (i tak dostałeś dobrą cenę)

30cm wełny dla 160m2 to 5-5,5 tys. zł.

Różnica jest więc nie 3 a 7,5-8 tys. zł ;)

Poza tym może ci znajomi po prostu lubią niższą temp, więc pisanie że mają chłodniej nie mówi zupełnie nic. Albo może mają te kilka stopni mniej w lato o czym zapomniałeś napisać co świadczy dobrze o ich izolacji wełną a jeszcze gorzej przedstawia piankę.

tobie wyszło dużo taniej, koło 80zł/m2 dotychczas wyceny były ponad 100zł przy grubościach ponad 20cm ?????

Dobra cena

Pisze z wykonawcami, orientowałem się - potwierdzam, teraz takie ceny ale z terminem wyk. ( parę tygodni ) - może że teraz słaby sezon na robotę na budowie i piankowanie. Może to tylko hepiałer zimowy :)

25-28cm pianki dla 160m2 to 13 tys. zł (i tak dostałeś dobrą cenę)

30cm wełny dla 160m2 to 5-5,5 tys. zł.

Różnica jest więc nie 3 a 7,5-8 tys. zł ;)

Rozumiem że taką wełnę wystarczy kupić i już. Potem tylko zaczarowany ołówek albo różdżka i wełna już jest ułożona.:rolleyes:

.. patrząc na parametry przewodzenia ... stąd aby pianka zachowała swoje właściwości raz jest ZT oraz osłonięta panelami z aluminium ..

Co to jest ZK ?

Merkava u Ciebie szklanka jest do połowy pusta czy pełna? :confused:

Chyba troszkę zabardzo wszystko chcesz mocno i superdokładnie policzyć. Nie jestem do końca przekonany, że obliczenia w dziedzinie termoizolacji zakładają

wpływ wnętrza domu, ruchliwość domowników, temperatury, szybkość wymiany powietrza przez WM…. ale nie wiem nie znam się :p

Co to jest ZK ?

Merkava u Ciebie szklanka jest do połowy pusta czy pełna? :confused:

Chyba troszkę zabardzo wszystko chcesz mocno i superdokładnie policzyć. Nie jestem do końca przekonany, że obliczenia w dziedzinie termoizolacji zakładają

wpływ wnętrza domu, ruchliwość domowników, temperatury, szybkość wymiany powietrza przez WM…. ale nie wiem nie znam się :p

Merkawa po prostu nie bierze (raczej nie chce bo to nie będzie mu pasowało) pod uwagę, że pianka OK NAPRAWDĘ spełnia deklarowany współczynnik a wata NIE. Idąc tropem jego rozumowania to należałoby informować, że po jakimś czasie, jak wata dostanie zawilgocenie 1% (to nie jest najmniejszy problem dla waty) to zamiast 30cm waty, Ci którzy zainwestowali w tradycję, będą mieli w rzeczywistości 15cm.

Wszystkie wyżej umieszczone posty o koszcie waty, nie informują jaką macie na myśli. Rozprężne, hipermarketowe, wałki czy sensowne, twarde płyty o gęstości powyżej 40-60 kg/m3. Cena takiej jest mocno inna. Zestawianie gównianej waty z pianką OK, w dodatku bez uwzględnienia kosztów montażu waty i związanych z nim akcesoriów jest grubym naciąganiem.

A ceny pianki OK spadają, to fakt. W zakresie lepszych pianek ok 12-15%, low-cost'owe nawet więcej. Składa się na to kilka przyczyn. Wbrew "argumentom" Tymińskiego czy zaklęciom Merkawy, progres w zakresie zainteresowania, wiedzy oraz płynących z tych zjawisk zamówień ociepleń pianką OK jest ogromny. Daje to efekt skali i udział znaczącej części kosztów funkcjonowania firm w mniejszym stopniu oddziaływuje na cenę kontraktową ocieplenia. Wygląda nawet na to, że miesiące zimowe będą niewiele gorsze od letnich. Poza tym, konkurencja robi swoje i nie mam nic przeciw niej o ile nie powoduje wypaczeń merytorycznych i złego lub obarczonego błędami wykonawstwa. Na przypadki takiego, jak sęp, czyha Tymiński&Ska, żeby zrobić z nich regułę. Niekorzystne zmiany kursu walut mogą zmienić lub zatrzymać trend cenowy.

Edytowane przez mat3006

Nie wiem, nie widziałem takiej informacji nawet o swojej. Kojarzę, że sezonowanie jej jest o wiele, wiele krótsze.
tym gorzej ..

sezonowanie .. zwykła wymiana CO2 na powietrze, stąd potrzeba piankę otulać w aluminimu.. aby zapobiec temu zjawisku plus oczywiście piana ZK.

e.jpg

Edytowane przez מרכבה

Masz wykres, zobacz jak to się zachowuje, takie rzeczy już dawno zostały zbadane....

Gdzie widziałeś na stropach czy dachach otulanie w aluminium? Albo jak często widziałeś zabawy w zamykanie z obu stron w ZK? Jeśli to w ogóle możliwe i tak naprawdę to po co?
kingspany .. właśnie mają otulenie ...no ale .. Edytowane przez מרכבה

Piana docelowo ma mieć określone parametry więc po co się rozwodzić nad tym co się dzieje w pierwszym dniu czy tygodniu? Dom trochę dłużej stoi.
tylko podałem w kontekście tego co Kolega jedne pisał .. odnośnie przyjemnego ciepła oraz przewagi nad 30cm wełny .. jest na to właśnie to wytłumaczenie ... masz rację później liczy się faktyczny parametr... ale dobre jest to do marketingu .. można ładą termowizję zrobić itp ..

No ale to o czym jest ten temat? Kingspanach, płytach "obornickich" czy natrysku piany poliuretanowej na stropy, dachy, ściany?
ja tylko piszę co trzeba zrobić aby uzyskać lepsze parametry ... nic więcej i jak to się robi...

tym gorzej ..

sezonowanie .. zwykła wymiana CO2 na powietrze, stąd potrzeba piankę otulać w aluminimu.. aby zapobiec temu zjawisku plus oczywiście piana ZK.

Hehee... Mekawa... szach i mat-samobój :) Czy ja dobrze widzę na co się powołujesz? Po pierwsze, na załączonym wykresie, nie ma żadnej informacji jak to pianka. Czy ZK czy OK czy coś pomiędzy. Zawartość komórek otwartych jest różna. Wklejasz różne informacje bez dodatkowej informacji o źródle oraz czego dotyczą. Pianka ZK ICY również jest spieniana wyłącznie wodą i CO2.

Po drugie: jaka jest finalna wartość do której dąży wzrost lambdy? 0,033? Zdecyduj się i bądź konsekwentny. Akurat taka wartość odpowiada deklarowanej lambdzie ICY FORTE. Mieszasz informacje dobierając te które Ci pasują.

Ponawiam pytanie odnośnie zmiany lambdy waty w zależności od zawilgocenia. Czy którekolwiek z prezentowanych badań dotyczących waty zostało sporządzone z uwzględnieniem zawilgocenia i czy w ogóle były przeprowadzone badania dotyczące budynków gdzie została zastosowana wata po kilku latach użytkowania w naszym klimacie. Jakie jest przeciętne zawilgocenie?

Edytowane przez mat3006