Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma która robiła dla mnie dach.

Stelaż i wełna - 28 zł + materiał

Stelaż, wełna i zabudowa - 50 zł + materiał

Stelaż i zabudowa bez wełny w dwóch etapach - 35 zł + materiał

No to nie wiem skąd wytrzasnąłeś 30zł za samą wełnę. U Ciebie wyszło 15. Dodam że czym wełna z lepsza lambdą tym łatwiej i bezpyłowo się ją układa. Zwykła unimata to po prostu szmata, hehe.

właśnie na liczbach wymiernych na swoim osobistym przykładzie udowodniłeś że wełna wraz z robocizną tańsza co najmniej 60%

zapiszemy to w pamięci i użyję tego zawsze jaki ci znowu wpadnie do głowy bełkot marketingowy piankowców

Masz rację i to grubymi czcionkami zapisz

Stelaż, wełna i zabudowa - 50 zł + materiał

Stelaż i zabudowa bez wełny w dwóch etapach - 35 zł + materiał

Pomijamy cenę stelaża i płyt. Dobra wełna 30 cm około 35-40 zł m2 - wiem że ty załatwisz za 15 - Razem 1 przypadek 85-90 zł

Pianka z cennika z linku 30 cm - 80zł. Razem 2 przypadek 115 zł.

To teraz pokaż mi gdzie widzisz rozbieżność w moich słowach - ZABUDOWA (WEŁNA) JEST TAŃSZA OD PIANKI O 25-30%

i TO JEST JEDYNA JEJ PRZEWAGA NAD PIANĄ

I przy okazji taki prosty cennik i ostatnia jego pozycja:

http://cennik-budowlany.remontuj.pl/cennik/zabudowy-gipsowej-suchych-tynkow

Edytowane przez plusfoto

czyli wełna 30cm grubo 35-40zł/m2 + 15zł robocizna = 50-55zł/m2 za U=0,11

piana 30cm grubo 80-120zł/m2 za U=0,13

czyli dla dachu 200m2 mamy kwotę 10-12 tyś zł która może nam zostać w kieszeni albo pójdzie do kieszeni mata

Ty walisz głupa czy nim jesteś w tej swojej kreatywnej księgowości?

85 -90 * 200 = 17500

115 * 200 = 23000

Gdzie tam widzisz różnicę 10-12K

Napisz do nich że są idioci i wciskają kit, gównianą piankę oraz że nie znają się na robocie:

http://www.termavit-izolacje.pl/17,cennik.html

A od tego postu zaczęła się praktycznie moja dyskusja z tobą

Edytowane przez plusfoto

Człowiek jest głupi... trzeba więcej czytać i pisać postów + obliczenia, wykresy, krzywe, linki itp itd - wtedy bym tak nie zawalił z tą pianką :(

Od razu mogłem dać sobie fajną, ciepłą wełnę która się nie pali, nie śmierdzi i nie traci swoich właściwości z czasem. Człowiek uczy się na błędach.

Pamiętajcie ! - NIE PIANKUJCIE! OTWÓRZCIE WSZYSCY PIANKOWICZE OCZY!

P.S

Sprzedam Toyotę - zadbana, jak nowa. Kupię Fiata , Dacie lub Ładę - jak będzie ktoś chętny to piszcie.

i po co te ironie?!

pancio11 i plusfoto - zrobiliście sobie piankę - fajnie ;) Wybraliście bardzo dobry rodzaj ocieplenia, a że droższy - Wasz wybór i Wasze pieniądze.

Ale nie wmawiajcie że wełną taniej się tego nie zrobi i nie będzie równie dobrze bo tak nie jest.

Jak pisałem wcześniej na przykładzie 160m2 ocieplenia odliczając montaż wełny to i tak zostaje jakieś 5,5 tys zł.

Położenie karton-gipsów i tak trzeba robić czy to pianka czy to wełna. Folię na piankę też trzeba dać żeby było dobrze więc tego też nie ma co wliczać.

i po co te ironie?!

.

Ale nie wmawiajcie że wełną taniej się tego nie zrobi i nie będzie równie dobrze bo tak nie jest.

Ja akurat jeszcze się waham i ocieplenia nie mam. Natomiast co do twej sugestii powyżej to proszę abyś wskazał choć jedno miejsce w którym takie stwierdzenie padło lub coś takiego zostało zasugerowane - przynajmniej z mojej strony a i przypuszczam że z pancia również

PS Mało tego w każdym możliwym momencie podkreślamy to iż wełną jest taniej

Edytowane przez plusfoto

Ty walisz głupa czy nim jesteś w tej swojej kreatywnej księgowości?

85 -90 * 200 = 17500

115 * 200 = 23000

Gdzie tam widzisz różnicę 10-12K

to jeszcze raz i na spokojnie:

30cm wełny kosztuje jakieś 35zł/m2 = 200m2 to wydatek 7 tys. zł.

30cm pianki kosztuje jakieś 90zł/m2 = 200m2 to wydatek 18 tys. zł.

Do wełny należy doliczyć 2 razy folie (nad i pod wełnę) to razem jakieś 700zł. Naturalnie wełnę ktoś musi położyć, wiec to też kosztuje.

pod piankę a karton-gips też należałoby dać folię więc około 350zł.

stelaże i profile pod karton-gipsy ktoś musi zrobić zarówno przy piankowaniu czy przy ocieplaniu wełną, wiec koszta takie same.

Pytałem znajomego, który ociepla poddasza (robi to bardzo dobrze, ma zarejestrowana firmę). Położenie 2x wełny + 2x folia + KG i wyszpachlowanie wszystkiego na gotowo to 40-43zł (zależy ile okien dachowych).

Montaż samych stelaży pod natrysk pianki oraz późniejszy montaż foli + KG i wyszpachlowanie to 30-33zł/m2.

...a więc koszt opianowania wychodzi 120zł/m2 co dla 200m2 daje kwotę 24tys zł. + folia 350zł

koszt wełny i jej położenia wychodzi 75zł/m2 co dla 200m2 daje kwotę 15 tys zł + folia 700zł

różnica dla takiego poddasza to jak łatwo zauważyć 8,5tys zł.

Koszt stelaży/profili, szpachli gipsowej oraz samych KG w obu przypadkach taki sam, więc tego nie biorę pod uwagę.

Każdy liczy jak chce ;) niektórzy liczą "po swojemu" aby oszukać samych siebie że nie przepłacili tak bardzo :p

Edytowane przez drapek

Ja akurat jeszcze się waham i ocieplenia nie mam. Natomiast co do twej sugestii powyżej to proszę abyś wskazał choć jedno miejsce w którym takie stwierdzenie padło lub coś takiego zostało zasugerowane - przynajmniej z mojej strony a i przypuszczam że z pancia również

PS Mało tego w każdym możliwym momencie podkreślamy to iż wełną jest taniej

hm.. w takim razie sory ;) ...wydawało mi się że kilka stron wcześniej napisałeś że masz piankę a Twój post wyżej "atakujący" mpoplaw odnośnie wyliczeń odebrałem jako broniącego pianki.

Jak widać po moim poście wyżej ceny usług są też bardzo zróżnicowane i w skrajnych przypadkach korzyść na stronę wełny faktycznie może sięgnąć 30-40%

PS. Nie mam nic do pianki - mimo wszystko uważam że to najlepsze ocieplenie bo: dobrze położone jest bardzo szczelne; z pianką jest szybka robota. Ale jednak jej cena jest za wysoka w porównaniu do innych metod izolacji.

hm.. w takim razie sory ;) .

Nie ma sprawy. Ja raczej mpoplawa nie atakuję natomiast nie mogę się zgodzić z jego ciągłym obrzydzaniem pianki gdzie w zasadzie koronnym argumentem jest stwierdzenie że jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać i to w/g jego teorii jakieś straszne procentowo pieniądze bo wszystkie inne argumenty legły w gruzach i okazuje się iż oba materiały są porównywalne.

Edytowane przez plusfoto

Folię na piankę też trzeba dać żeby było dobrze więc tego też nie ma co wliczać.

Spytam po raz kolejny czy da się położyć na piankę OK cienką warstwę ZK zamiast foli.

i wkleję coś z pierwszej strony bo może nie czytaliście - ja to czytam codziennie przed snem :)

"pianka - zamknięto-komórkowa - do hal, raczej nie do mieszkalnych bo trująca,"

Dla mnie - spora nowość!

Masz pełne deskowanie. Na tym papa - znaczy jest szczelnie i na całe lata.

Na tym dachówka, która sprawia, ze ta papa nie jest narażona na mechaniczne uszkodzenia.

Jeżeli...

Jeżeli długoczasowa trwałość tej papy jest liczona w dziesięcioleciach, to nie ma potrzeby pod deskowaniem robić dylatacji.

Tam się woda opadowa nie dostanie i śniegu tam nie nawieje.

Jak papa to sito, to widać na poddaszu zacieki.

TERAZ widać!

No, a to oznacza remont dachu lub spore kombinacje z foliami.

Zakładam, że jest solidnie i trwale zrobione szczelne pokrycie.

Wtedy obaw nie ma.

Pianka otwartokomórkowa zapewni stabilizację wilgotności więźby i pokrycia dechami, bo bardzo mało, ale jednak jest "przewiewna".

Na tyle, aby te dechy były stabilne przez dziesięciolecia.

Trzeba by tak:

Zrobić stelaż dla zabudowy finalnej wnętrz.

Wrzucić tam potrzebne kable i rury.

Nałożyć tę piankę otwartokomórkową.

Dopchnąć ocieplenie do wyrównania ze stelażem tą zamknietokomórkową tworząc szczelną dla wilgoci skórę.

Jak gdzieś za bardzo "wystupa" to odciąć nadmiary i położyć karton-gipsy.

Gdzieś po drodze trzeba by zrobić podpięcie do istniejących kanałów wentylacyjnych.

Można w plastiku, bo plastik ułożony w piance nie spowoduje wykraplania się czegokolwiek na ich ściankach. Kanały będą "z automatu" termoizolowane.

Ile tego dać?

Tyle, ile wyjdzie z wyliczeń, jak kieszeń wytrzyma.

Jak zatrzeszczy (ta kieszeń) to dać mniej, a i tak będzie zdecydowanie lepiej jak krycie watą!

(Chłodnie i mroźnie zabudowywane taką pianką mają około 15cm grubości ścian. Zabudowywanie styropianem to około 20cm i więcej).

Pianki PUR to izocyjanian mieszany z poliolem w pistolecie grzanym do około 60-80stC i natryskiwany pod ciśnieniem około 60at lub wyższym.

"Maluje" się się ocieplane powierzchnie. Czas "życia" (puchnięcia, wzrostu) pianki to kilka do kilkunastu sekund! (Zależnie od systemu, jaki dobrano).

Potem pianka się sezonuje, stabilizuje, co trwa kilka DNI.

Jeszcze się nie zdarzyło, aby zabudowę zdołano zrobić w godzinę po ułożeniu piany...

:lol:

Tam nic się nie wydziela i nie truje!

Są różne poliole to są też różne pianki...

Pianka z puszki to też PUR, ale...

TA pianka, aby zastygła - potrzebuje sobie "dołączyć" cząsteczkę pary wodnej z powietrza. Po prostu - inny system.

Jak się trafi jakaś niedoróba (bo chałupa spora) to można ją poprawić "z puszki" przy okazji robienia zabudowy karton-gipsem.

Dobrze by było zajrzeć do jakiej chałupy, gdzie termoizolowano pianą.

Ten Twój Żbik to na północy, południu, wschodzie, zachodzie czy w centrum?

Może potencjalny wykonawca pokazałby Ci jaki obiekt, gdzie ostatnio pracował i wszystko jest do obejrzenia?

Jak chce tę robotę - to z radością coś pokaże...

Adam M.