plusfoto 08.01.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Dokładnie to samo mówią przy wełnie a rozsądek nakazuje położyć wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 08.01.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Pancio. Zara Merkava Cie objedzie, on twierdzi że trzeba dać folie i chyba trzeba się z nim zgodzę. Lepiej zamiast jej, jak pisał Adam_mk dać OK. Zara będzie larum, że folia jest bdb i milion razy tańsza. Chyba, że jest jakaś folia w płynie do natrysku to owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 08.01.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 No chyba racja, wydatek nie duży a folia jest folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 08.01.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jako że w piankę otwarto-komórkową wilgoć może wchodzić to ja bym dawał folię między nią a karton-gips. Nie wiem jak to jest z położeniem cienkiej warstwy pianki ZK, ale skoro mają różne sztywności to ja bym się chyba w to nie pchał. plusfoto - faktycznie 80zł jest za tą piankę przy 30cm, ale to jak na razie jedyna pianka znaleziona w takiej "dobrej" cenie. Z drugiej strony wełnę też można kupić już za 23-25zł/30cm. Jak się ma jakość taniej wełny do tańszej pianki?! pewnie podobnie No i najważniejsze - kwestia myślenia procentowego: -ten co opianuje poddasze za 24 tys powie że by zaoszczędził 30% kładąc wełnę. -ten co położy wełnę za 15 tys zł powie że by musiał zapłacić za piankę 50% więcej Zastanawiałem się nad pianką na swoje poddasze, ale po przeliczeniu jest jednak za droga w stosunku do efektu końcowego. Póki co jestem za ociepleniem swojego poddasza styropianem - między krokwie 12cm a potem 2x10cm. Zrezygnować można z foli (chociaż paroszczelną pod KG i tak pewnie dam bo to nie duży koszt a jednak lepsza szczelność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 08.01.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 80zł jest za tą piankę przy 30cm, ale to jak na razie jedyna pianka znaleziona w takiej "dobrej" cenie. ja dostałem taka wycene na dziendobry za icynene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 08.01.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 ciekawe jak po innych firmach?! z ciekawości może popytam na dniach. Może na rynku pianki coś się ruszyło i ceny spadają. Dobre by to było - jakby zrobili za jakiś czas 30cm po 65zł to może bym się zastanowił nad nią jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 08.01.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 No ja jeszcze tematu nie obczajałem, planuję dopiero płyty za kilka miesięcy ale wszyscy "piankowcy" i piankujący mówią, że nie trzeba folii zakładać na piankę. Chyba, że w miejscach wilgotnych - tzn jak ktoś ma u góry łazienkę, saunę itp Już pisałem kilkadziesiąt stron wcześniej, że decydującym parametrem jest sposób wentylacji. Mechaniczna z reku, redukuje w wystarczającym stopniu poziom pary wodnej. Pomieszczenia "mokre" muszą mieć paroizolację. A od siebie: ja bym zastosował zawsze ale sugeruję aktywną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 08.01.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 ja dostałem taka wycene na dziendobry za icynene Hehe... niestety.. no way Dolar ostatnio szaleje a nawet w promocji jesiennej tak nie było No chyba, że za beczkę i papiery ICY . Niestety, pianki zza wielkiej wody, wskutek dużego wzrostu kursu dolara idą w górę. Przypominam: żądajcie NOWYCH papierów i badań, wymaganych przez nową normę i obligatoryjnego CE. W kilku przypadkach są zauważalne DUŻE, zastanawiające korekty. Szczerze to niewielu producentów spełnia te wymagania odnośnie deklaracji zgodności albo ważnej ETA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 08.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Hehe... niestety.. no way . Mat nie mam żadnego interesu żeby kłamać a czy za beczkę po icy czy papiery to nie wiem, mailuje z przedstawicielem raczej poważnej firmy, nie sądzę żeby tak mogli kiwać i przelewać piankę. U mnie sporo metrów może dlatego. Lepiej byś napisał o pokrywaniu pianki OK warstwą ZK zamiast foli ( CHYBA JUŻ 5X PODBIJAM TO PYTANIE I NIKT NIC ), bo dla mnie ta cała folia to taki sam szajs ja wełna - nie wiem może kiedyś będę musiał się przeprosić z ociepleniem wełną ale narazie tego nie planuje. A co do dokumentów to dokładnie sprawdzę, tylko napisz co znaczy NOWYCH papierów - z kiedy? albo od kiedy są nowe normy? …pisałem też do jakiejś innej firmy piankowej ale słabo się chłop komunikował, wyglądało to tak ja: witam, wiela $ za 300m2 on: witam proszę zostawić nr tel. "przedstawiciel" się skontaktuje ja: proszę podać mojego maila przedstawicielowi bo chcę tylko wiedzieć wiela $ on: ale on i tak musi przyjechać i zobaczyć :wtf: Dalej z nimi nie będę pisał bo jedyne co mogę takim przedstawicielomenedżerom napisać to to, że są cioolami i nie będę ich uczył jak robić interesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.01.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Hehe... niestety.. no way Dolar ostatnio szaleje a nawet w promocji jesiennej tak nie było No chyba, że za beczkę i papiery ICY . Niestety, pianki zza wielkiej wody, wskutek dużego wzrostu kursu dolara idą w górę. Przypominam: żądajcie NOWYCH papierów i badań, wymaganych przez nową normę i obligatoryjnego CE. W kilku przypadkach są zauważalne DUŻE, zastanawiające korekty. Szczerze to niewielu producentów spełnia te wymagania odnośnie deklaracji zgodności albo ważnej ETA. cudze chwalicie swego nie znacie - są też piany made in Poland - w sobotę mam pianowanie będę wiedział więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.01.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Widze, ze inwestorow zinteresowanych pianka OK przybywa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Mat nie mam żadnego interesu żeby kłamać a czy za beczkę po icy czy papiery to nie wiem, mailuje z przedstawicielem raczej poważnej firmy, nie sądzę żeby tak mogli kiwać i przelewać piankę. U mnie sporo metrów może dlatego. Lepiej byś napisał o pokrywaniu pianki OK warstwą ZK zamiast foli ( CHYBA JUŻ 5X PODBIJAM TO PYTANIE I NIKT NIC ), bo dla mnie ta cała folia to taki sam szajs ja wełna - nie wiem może kiedyś będę musiał się przeprosić z ociepleniem wełną ale narazie tego nie planuje. A co do dokumentów to dokładnie sprawdzę, tylko napisz co znaczy NOWYCH papierów - z kiedy? albo od kiedy są nowe normy? …pisałem też do jakiejś innej firmy piankowej ale słabo się chłop komunikował, wyglądało to tak ja: witam, wiela $ za 300m2 on: witam proszę zostawić nr tel. "przedstawiciel" się skontaktuje ja: proszę podać mojego maila przedstawicielowi bo chcę tylko wiedzieć wiela $ on: ale on i tak musi przyjechać i zobaczyć :wtf: Dalej z nimi nie będę pisał bo jedyne co mogę takim przedstawicielomenedżerom napisać to to, że są cioolami i nie będę ich uczył jak robić interesy Co do dodatkowego natrysku ZK na OK. Moim zdaniem nie ma sensu. Istotnie podnosi koszt a daje stosunkowo niewiele. Relacja izolacyjności jest jak 1:1,5 a kosztów co najmniej 1:2,5. Lepiej dać grubszą piankę OK. Poza tym istnieje znaczne prawdopodobieństwo wystąpienia pęknięć na cienkiej i, biorąc po uwagę pofałałdowanie podłoża pianki OK, nieregularnej grubościowo warstwy ZK. Pod względem fizyki materiału, lepiej aby skórka na piance OK była nienaruszana. Stanowi pewną barierę dla migracji gazowej. W niektórych strefach o wilgotnym klimacie w Stanach, zalecane jest pokrywanie pianki OK natryskową warstwą tzw. retardera. Zadanie takie spełni np. farba lateksowa. Jeżeli już, to takie rozwiązanie. Reasumując: sens średni dodatkowego natrysku ZK . Co do zasady sporządzania oferty po oględzinach. Nic w tym dziwnego. Co najmniej 10-20% procent telefonów jest prostym podpytywaniem przez konkurencję i dlaczego ułatwiać im życie? Fakt spotkania na budowie w pewnym stopniu weryfikuje pytającego. Druga sprawa to zasada sporządzenia kompletnej oferty na kwotę za realizację. Dopiero wtedy należy porównywać oferty. Wielokrotnie spotkałem się z tym, że na telefon jest oferowana niska cena za 1m2 po czym okazywało się, że ilość metrów "zmierzonych" przez konkurencję dziwnie "puchła" w stosunku do rzeczywistości. Być może słusznie działają w oparciu o zasadę konsekwencji. Oględziny i obmiar są z reguły niezobowiązujące finansowo a mogą być przyczynkiem do ocenienia firmy i prowadzących czy znają się na rzeczy. Nie bardzo widzę zagrożenie dla inwestora a może się okazać, że należy kilka rzeczy zmienić aby m.in. zlikwidować mostki czy ocenić wykonalność pewnych "pomysłów". To chyba ma znaczenie, nie? Co do nowej normy zharmonizowanej. Pisałem już o tym kilkukrotnie. Po zakończeniu okresu przejściowego które nastąpiło z dniem 01.11.2014 wszystkie pianki natryskowe MUSZĄ mieć oznaczenie CE. Aby producent systemu mógł stosować to oznaczenie musi mieć aktualną ETA (Europejska Aprobata Techniczna) lub nową deklarację właściwości użytkowych (zgodności), gdzie deklarowane parametry MUSZĄ być wynikiem przebadania przez notyfikowane instytucje (laboratoria) . Wystarczające do tego czasu dokumenty typu Aprobata ITB, pomimo pozostawania w okresie ważności straciły swój statut i mogą być dokumentem wyłącznie informacyjnym. Nie będę wymieniał które produkty i w jakim zakresie "zrewidowały" istotne, moim zdaniem, parametry. Dociekliwy dojdzie. Wnioski pozostawiam czytającym. Dodatkowo, nowe unormowania wprowadzają obowiązek sporządzenia przez firmę aplikującą tzw. Deklaracji Aplikatora oraz normują zasady kontroli grubości warstwy. Co do firmy oferującej ICY to proszę o nazwę na PW a odpowiem czy jest to możliwe i legal. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Widze, ze inwestorow zinteresowanych pianka OK przybywa:) I to w bardzo dużym tempie Poziom świadomości nowej technologii i jej zalet, przekroczył pewien próg i żadne zaklęcia już tego procesu, raczej nie powstrzymają. BTW: Dlaczego w dyskusji pojawia się 30 cm pianki? Powyżej 25 cm nic się nie uzyska. A różnica w efektywnej izolacyjności pomiędzy 22 a 25 cm zawiera się w 1-1,5%. Finito. Natomiast wata musi "walczyć" grubością. Bo już minimalne zawilgocenie dramatycznie (50-100%) zmienia jej parametry. Dlatego watownicy namawiają na grubości 40 a nawet 70cm. Dla pewności... i dla zarobku ROCKWOOLA i ISOVERA Daliście się wszyscy zapędzić w wyścigi na grubość izolacji, które nie mają sensu w świetle najprostrzego audytu techniczno-finansowego. Regularnie podnoszone normy, wymuszające, wbrew logice i rachunkowi finansowemu, coraz grubsze i kosztowniejsze izolacje, są motywowane polityczno-ideologicznie, a, że są, co jasne, w interesie np. Rockwoola więc nie zdziwiłbym się, ze głównym motorem napędowym ZMUSZANIA ludzi do izolowania domów w sposób nieuzasadniony są producenci waty. Dotyczy to oczywiście durnej EU i jej polityki samozagłady ekonomicznej. Już przestaliście zadawać pytanie czy ma sens określona grubość. Myślenie zastąpiła norma i standardy. A żeby dodatkowo "pomóc" w decyzji to specjalnie, dodatkowymi podatkami wspomagany jest wzrost kosztów energii (przy okazji "podziękowania" dla obecnej Premiery ) . Kiedy na całym, "zapóźnionym" świecie jest tendencja stabilizacji albo spadku cen energii, my musimy się składać i finansować wiatraki kilku gostkom przy korycie. Ot takie wq...nie mnie naszło na to co obserwuję i jak dajemy się, jako społeczeństwo, dudkać. A autor wpisu poniżej to przykład jednego z najbardziej "znormalizowanych". Absolutnie nie mam tu na myśli "normalny". Co do lambdy deklarowanej przez producentów wełny to będę ją traktował poważniej jak będzie badana co najmniej w tych samych reżimach jak pianka. Na dobrą sprawę powinna być badana metodami uwzględniającymi przenikalność powietrza. Do tego czasu, dla mnie relacja wiarygodności jest jak trzy-gwiazdkowy hotel w Szwajcarii i w Turcji. Ilość gwiazdek ta sama. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dlaczego tak nazwałeś "sprawdzony" produkt Isoevera? Ma całkiem ładną lambdę i atrakcyjną cenę. Od razu, tam, szmata....Nie mąć już.... porównujemy koszty materiałów cytowanych, a nie było tam mowy o najtańszej marketowej wełnie na te wspomniane 160m2 dachu. Takie porównanie w oczach laika zabiłoby twój biznes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Nie mąć już.... porównujemy koszty materiałów cytowanych, a nie było tam mowy o najtańszej marketowej wełnie na te wspomniane 160m2 dachu. Takie porównanie w oczach laika zabiłoby twój biznes. A gdzie tu mącenie? To ja tak nazwałem Unimatę? Ludzie porównują zawsze (w tym finansowo) a, że mają zdanie na temat rzeczywistej a nie nalepkowej wartości waty, bo szwagier, sąsiad klnie, to coraz więcej wybiera piankę. Jakoś to porównanie nie zabija rozwijającej się oferty pianek natryskowych, wręcz przeciwnie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.01.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 I to w bardzo dużym tempie Poziom świadomości nowej technologii i jej zalet, przekroczył pewien próg i żadne zaklęcia już tego procesu, raczej nie powstrzymają. BTW: Dlaczego w dyskusji pojawia się 30 cm pianki? Powyżej 25 cm nic się nie uzyska. A różnica w efektywnej izolacyjności pomiędzy 22 a 25 cm zawiera się w 1-1,5%. Finito. Natomiast wata musi "walczyć" grubością. Bo już minimalne zawilgocenie dramatycznie (50-100%) zmienia jej parametry. Dlatego watownicy namawiają na grubości 40 a nawet 70cm. Dla pewności... i dla zarobku ROCKWOOLA i ISOVERA Daliście się wszyscy zapędzić w wyścigi na grubość izolacji, które nie mają sensu w świetle najprostrzego audytu techniczno-finansowego. Regularnie podnoszone normy, wymuszające, wbrew logice i rachunkowi finansowemu, coraz grubsze i kosztowniejsze izolacje, są motywowane polityczno-ideologicznie, a, że są, co jasne, w interesie np. Rockwoola więc nie zdziwiłbym się, ze głównym motorem napędowym ZMUSZANIA ludzi do izolowania domów w sposób nieuzasadniony są producenci waty. Dotyczy to oczywiście durnej EU i jej polityki samozagłady ekonomicznej. Już przestaliście zadawać pytanie czy ma sens określona grubość. Myślenie zastąpiła norma i standardy. A żeby dodatkowo "pomóc" w decyzji to specjalnie, dodatkowymi podatkami wspomagany jest wzrost kosztów energii (przy okazji "podziękowania" dla obecnej Premiery ) . Kiedy na całym, "zapóźnionym" świecie jest tendencja stabilizacji albo spadku cen energii, my musimy się składać i finansować wiatraki kilku gostkom przy korycie. Ot takie wq...nie mnie naszło na to co obserwuję i jak dajemy się, jako społeczeństwo, dudkać. A autor wpisu poniżej to przykład jednego z najbardziej "znormalizowanych". Absolutnie nie mam tu na myśli "normalny". Co do lambdy deklarowanej przez producentów wełny to będę ją traktował poważniej jak będzie badana co najmniej w tych samych reżimach jak pianka. Na dobrą sprawę powinna być badana metodami uwzględniającymi przenikalność powietrza. Do tego czasu, dla mnie relacja wiarygodności jest jak trzy-gwiazdkowy hotel w Szwajcarii i w Turcji. Ilość gwiazdek ta sama. widzisz mat - TY z podkarpacia i ja z podkarpacia , tyle ze TY sprzedajesz a ja kupuje "izolacje" i jakbysmy zyili w 2 roznych krajach .... ... najpierw tak na marginesie o polityce - bo cholernie nie lubie tego tematu .... zreszta malo kto z nas ma na nia wplyw , i musimy operowac w takich realiach jakie nam gora zafunduje - to ze obecna Pani premier podpisala .... co ona mogla ... przeciez nie ona to negocjowala , wiele osob nawet nie wie lub nie chce wiedziec lub zapomnialo ze wytyczne do pakietu klimatycznego rozpoczal negociowac jeszcze Pis z śp. Kaczynskim na czele... kazdy dom wybira jaki chce zbudowac i o ile w domach z poddaszem uzytkowym rubosc izolacji ma znaczenie i tyle w parterowkach mozna strop zasypac czym sie chce po sam dach - i tu np granulat welny czy styropianu bije wszystko na glowe bo grubosc nikogo nie ogranica a i cena znacznie bardziej przystepna ja mam dom z poddaszem uzykowym - czy mnie przepisy do czegos zmuszaly? czy mi R czy I cos narzucal - nie , sam wybralem co chcialem i ile chcialem i bylo to podyktowane swiadomym budowaniem wg moich zalozen a nie narzucanych z gory moje 400m2 welny R 035 kosztowalo mnie ok 10 tys zl jesli dobrze pamietam - to nie grubosc izolacji decyduje do pewosci namawianie na jej zwiekszenie "dla pewnosci" jest sciema i Twoim i innych sprzedawcow natryskow , o suchosci wartwy izolacji decyduje folia paroszczelna i jej dokladosc laczenia czy izolacja 40 cm ma sens - oczysisc ze tak ! to potwierdzja moje rachunki i zuzycie energii (pradu) do ogrzewania mojego domu w tym roku (nie liczac 2 darmowych miesiecy - promocja w DUON w zwiazku ze zmiana sprzedawcy) sezon bedzie kosztowal mnie ok 800-850 zł - ogrzewanie czystym pradem w COP=1 czy ja robilem jakikolwiek audyt techniczno-finansowy? testy zwiazane ze szcelnoscia i termowizja? NIE, a dodam ze wiele mam w domu skopanych rozwiazan , niektore i to w izolacji dachu - sa skopane - wynikaly z mojej niewiedzy - nie sa zle / tragiczie zrobione - ale moglybyc znacznie lepiej - czy jestem zadowolony ? TAK czy wybral bym 2x welne - zdecydowanie TAK powod? cena i brak pewnosci , zbyt duzo "?" mowisz o 3 gwiazdkach .... to dla mnie welna jest tym hotelem w Szwajcarii a pianka w Turcji czy Egipcie - tylko cena mi sie nie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dlaczego w dyskusji pojawia się 30 cm pianki? Powyżej 25 cm nic się nie uzyska. A różnica w efektywnej izolacyjności pomiędzy 22 a 25 cm zawiera się w 1-1,5%. Finito. 25cm białego epsa .. mało ... dla pewnosci" jest sciema i Twoim i innych sprzedawcow natryskow , o suchosci wartwy izolacji decyduje folia paroszczelna i jej dokladosc laczenia tylko jak tu już było dowiedzione i widać po parametrach .. pianka nie gwarantuje zabezpieczenia przed wilgocią sama z siebie... też potrzebuje paroizolacji .. w swoim czasie się dowiecie co można z wełną zrobić .. i co to daje ... mnie bardzo bardzo zniesmaczniło do pianki powszechne łgarstwo tych którzy się tym zajmują i jak by nie obycie w liczbach i parametrach to sam bym uwierzył na początek tym cudom, to mnie cholernie poirytowało, brak elementarnych podstaw fizyki i próba walki nauki z wiarą w obliczu przytaczanych wyników badać, przewodność cieplna wełny do pewnego momentu maleje, osiągając wartość w okolicach 0,03 W/mK co było pokazane na wykresie, mając podstawowe dane można pozostałe liczby wyłuskać. tu nowa porcja http://www.structuretech1.com/wp-content/uploads/2011/07/JohnsManville.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) 25cm białego epsa .. mało ... tylko jak tu już było dowiedzione i widać po parametrach .. pianka nie gwarantuje zabezpieczenia przed wilgocią sama z siebie... też potrzebuje paroizolacji .. w swoim czasie się dowiecie co można z wełną zrobić .. i co to daje ... mnie bardzo bardzo zniesmaczniło do pianki powszechne łgarstwo tych którzy się tym zajmują i jak by nie obycie w liczbach i parametrach to sam bym uwierzył na początek tym cudom, to mnie cholernie poirytowało, brak elementarnych podstaw fizyki i próba walki nauki z wiarą w obliczu przytaczanych wyników badać, przewodność cieplna wełny do pewnego momentu maleje, osiągając wartość w okolicach 0,03 W/mK co było pokazane na wykresie, mając podstawowe dane można pozostałe liczby wyłuskać. tu nowa porcja http://www.structuretech1.com/wp-content/uploads/2011/07/JohnsManville.pdf Merkawa: powołujesz się cały czas na wizualizację a nie badanie empiryczne. Po drugie, w minionym roku wymieniałem termoizolacje kilku dachów. Na sześć cztery miały paroizolację w dobrym stanie a pomimo to wełna była miejscami tak mokra, że nadawała się do wykręcania. Brak paroizolacji, bez wydajnej i osuszającej wentylacji to jest dramat ale to, że paroizolacja nie daje gwarancji, że wełna nie ulegnie zawilgoceniu jest dla mnie faktem. Taki jej urok i Twoje zaklęcia nic nie pomogą. Chyba jesteśmy zgodni, że zawilgocona wełna dramatycznie zmienia izolacyjność. A tak poza tym to wiesz, że wysłałeś po prostu oracowanie sporządzone przez firme na rzecz swoich produktów? Poza tym czy wczytałeś się dokładnie? Rzecz dotyczy izolacji włóknistej nasypowej, coś na kształt ecofiber. Nie zmienia to faktu małej "odporności" na zawilgocenie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 09.01.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Na Szeszelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) http://web.byv.kth.se/bphys/reykjavik/pdf/art_080.pdf to było to .. Ależ oczywiście że jak wełna dostanie wody to dobrze jej nie będzie ..ponieważ nie ma gdzie tej wody związać, adsorpcja wełny wynosi 0,3 % celulozy 18-20% celuloza mając 15% w sobie wody nadal będzie izolować ... aby na takie pytania dobrze odpowiadać trzeba zapuścić symulację w programie wufi, zobaczyć jak zmienia się U lub oraz R w zależności od zwailgocenia ...wykazałem fanon kładzenia wełny mineralnej na elwacji że przez około 3-4 lata izolacja dojdzie do dobrego stanu .. przy ceramice i suchych zaprawach koło 1 roku ..na betonienajgorzej na silikacie i BK... Edytowane 9 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts