Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HELIOS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam. ja planuje budowę domu helios. jestem na etapie pierwszym mam dopiero działkę. w obecnym czasie zaobserwowałem znaczny spadek materiałów budowlanych. mam kasę na materiały czyli pustaki i drut, projektu jeszcze nie kupuje bo mi nigdzie nie ucieknie. wiec moje pytanie jest następujące do wszystkich którzy kupili projekt ile jest potrzebnego drutu i ile jest metrów kwadratowych ściany zewnętrznej.

aha planuje budowę z max-a czyli 29cm + 12cm styropian.

max-a wchodzi 22szt. na m^2 planuje zakup 5000szt. czyli powinno starczyć na 230 m^2 i nie wiem czy mi to nie braknie

• 2 weeks później...

Witam! Sysia a czy Ty wiesz ile my mamy teraz pracy przy wykończeniówce ????????

Czemu Ty nie wstawiasz żadnych zdjęć ??????

Ja jestem juz na etapie przeprowadzki i naprawdę nawet jak bym chciała to nie mam czasu wstawić zdjęć. Człowiek jest tak zmęczony. To jest prawda, że wykończeniówka naprawdę wykańcza człowieka pod każdym względem.Pozdrawiam.

Ja was rozumie że wykańczacie co niekturzy swój domek i zarówno siebie ale wieczorkiem mógł by ktoś zajrzeć od czasu do czasu i odpisać na pytanie:)Mam pytanie ile wyniosło cię na m3 deskowanie i krokwie i ile mniej więcej zapłaciłaś jeśli pamiętasz bo zastanawiamy się czy kupić drzewo na tartaku czy od właściciela z lasu!A my z budową ruszamy dopiero na wiosnę tyle nam się zeszło z urzędasami!

Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości:)

• 1 month później...
Ja was rozumie że wykańczacie co niekturzy swój domek i zarówno siebie ale wieczorkiem mógł by ktoś zajrzeć od czasu do czasu i odpisać na pytanie:)Mam pytanie ile wyniosło cię na m3 deskowanie i krokwie i ile mniej więcej zapłaciłaś jeśli pamiętasz bo zastanawiamy się czy kupić drzewo na tartaku czy od właściciela z lasu!A my z budową ruszamy dopiero na wiosnę tyle nam się zeszło z urzędasami!

Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości:)

drzewo według projektu na dach kosztowało 10.000,zł z Allegro

• 1 month później...

Witam!

Przede wszystkim to zrezygnowaliśmy ze spiżarni, przez co powiększyliśmy kuchnię i zrobiliśmy właśnie tam większe okno. Dodaliśmy również drzwi wew między garażem a wiatrołapem. Polecam jest to naprawdę bardzo praktyczne (nigdy się nie zmoknie;) ). Poza tym jakichś istotnych zmian więcej nie było. Dla zainteresowanych wyślę fotki w weekend jak będe mieć troszkę więcej wolnego czasu:)

A tak na marginesie to rewelacyjnie mieszka się w tym domku i wszystkim polecam ten projekt:)

Pozdrowienia dla Heliosowiczów :)

Aaaa... i zrezygnowaliśmy z tych ozdobnych elementów na dole przy rogach ścian (nie wiem jak to się nazywa) i słupy przy wejściu i na tarasie zrobiliśmy proste bez tych ozdobników

U nas następujące zmiany w stosunku do projektu:

1. dodatkowe przejscie między wiatrołapem a garażem,

2. rezygnacja ze spiżarki na rzecz powiększenia kuchni,

3. kuchnia otwarta na resztę domu,

4. zrezygnowaliśmy ze schodów drewnianych na rzecz żelbetowych, było przy tym trochę kombinowania, gdyż nie ma zbyt dużo miejsca na schody w tym projekcie i trudno schody żelbetowe zmieścić; dzięki temu zabiegowi mamy malutki schowego pod schodami, który ma nam częściowo zrekompensować brak spiżarki,

5. ścianka kolankowa została podwyższona o jeden pustak - plus jest taki, że bardziej ustawne są obie łazienki na poddaszu, minus- trzeba bardzo uważać przy wykonywaniu więźby dachowej, żeby zachować właściwe proporcje i żeby dach się nie rozjechał i nie wyglądał jakby ktoś go rozdeptał, w wyniku powdyższenia ścainki kolankowej musieliśmy zmniejszyć wymiary okna w jednym pokoju na poddaszu (nie mieściło się).

6. z uwagi na pokrycie dachu blachodachówką projektant zmniejszył przekroje więźby dachowej

7. pozbyliśmy się wszystkich słupów drewnianych na poddaszu (ramka więźby dachowej została oparta na ścianach),

8. zrobiliśmy dodatkowy stryszek,

9. na zewnątrz rezygnowaliśmy ze wszyskich łuków (łuki nad oknami ze względów ekonomicznych, łuki nad podcieniami i inne ozdóbki, bo po prostu nam się nie podobały).

10. zrezygnowaliśmy z jednego okna dachowego w pokoju nad kuchnią, pokój jest dostatecznie widny, natomiast naszym zdaniem przydałoby się okno dachowe w pokoju nad jadalnią (my ten pokój nazywamy tramwajem ).

Witam

Dzięki za szybką odpowiedź. Widzę że wszyscy Heliosowicze robią podobne zmiany więc łatwiej mi będzie zdecydować. Mam jeszcze pytanie związane ze schowkiem pod schodami jak to rozwiązaliście i jak to wygląda(miło widziane wszystkie fotki które jak możecie to przesyłajcie na mój adres :) )

Pozdrawiam!!

Kuchnia jest oddzielona od przedpokoju tylko ażurową ścianką (widać na zdjęciu) i zlikwidowaliśmy spiżarkę.

http://images39.fotosik.pl/265/3edec842a1433cb1med.jpg

http://images46.fotosik.pl/268/071eb6738589e782med.jpg

Na zamieszczonych zdjęciach widok na kuchnie od strony przedpokoju/jadalni.

Niestety w chwili obecnej nie mam zdjecia, na którym byłoby dobrze widać schowek pod schodami.

Witam wszystkich HELIOSÓW. Bardzo mi się podobają Wasze domki. Wasze pomysły na wykończenie wnętrza są rewelacyjne. Szkoda tylko że tych zdjęć jest tak mało. Ja jestem na etapie wykonania instalacji CO i zastanawiam się jakich użyć do tego materiałów (chodzi mi o rury, grzejniki, piec). Interesuje mnie równiez ile to w sumie kosztowało. Proszę również o fotki wnętrz Waszych heliosów. Mój adres [email protected] :roll:

A jeżeli chodzi o zmiany w moim HELIOSIE to;

- podniesienie ścianki kolankowej;

- drzwi łączące wiatrołap z garażem;

- z łazienki połączonej z sypialnią zrobiłem garderobę;

- nie mam żadnych słupów drewnianych na poddaszu (rama położona jest na ścianach)

- daszek nad wykuszem bez balkonu nie ma ścietych rogów

Jeszcze raz proszę o jakieś zdjęcia zarówno z wewnątrz domku, jak i z zewnątrz. Wasze pomysły są super, i może coś z tych rozwiązań wykorzystał bym u siebie. Chciałbym również zobaczyć Wasze schody zewnętrzne i taras.Wszystkich serdecznie pozdrawiam.

Witam Wszystkich,

Ja również buduję Heliosa. Wprowadziłam kilka zmian na parterze i na poddaszu.

Na parterze:

1. Przejście z wiatrołapu do garażu

2. Powiększona łazienka kosztem spiżarki i kuchni (spiżarka pod schodami)

3. Wydłużony do schodów i zwężony wiatrołap (dzięki temu w kuchni powstała wnęka, gdzie można zabudować piekarnik, mikrofalę itd)

4. Do kuchni zamiast tradycyjnych drzwi, będą zamontowane drzwi chowane w ścianę

5. Usunięta została ściana pomiędzy salonem a schodami (pozostał jedynie filar na dole)

Tak zmiany wyglądają w projekcie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8ffb12fa3e1b2124.html

Zmiany na poddaszu:

1. Podniesienie ścianki kolankowej, dzięki temu pomieszczenia na górze zrobiły się bardzo duże i można było je zagospodarować trochę inaczej niż w projekcie.

2. Łazienka przy sypialni zamieniona w garderobę

3. Dodatkowa garderoba w pokoju 4

4. Z małej garderoby zrobiliśmy gabinet

5. Korytarz w kształcie litery "T"

6. Zamiast pralni - suszarnia (niestety nie dało się zrobić wejścia bezpośrednio z korytarza, dlatego jest przejście przez łazienkę)

7. Powstało dodatkowe małe pomieszczenie obok łazienki (schowek)

A tak wyglądają zmiany naniesione na projekt:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/05e98bedf598b6b0.html

Pozdrawiam