Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HELIOS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widze, ze jestesmy na podobnym etapie z budową:-) Ja będe miał zalewany strop w sobote. Jak do tej pory wszystko idzie bez wiekszych problemów. Jedyna rzecz, która mnie przeraza to koszty budowy Heliosa:( Projekt jest mega przesadzony jesli chodzi o ilosci i przekroje stali, betonu itp itd. co zreszta przyznał juz nie jeden kierownik budowy, z którym omawialem ten projekt.

Teraz poszukuje ładnej dachówki. Koszta dachu po pierwszych wycanach oczywiście powalają ale musze jakoś je zmniejszyc. Jesli chodzi o dachówkę to wybór padnie najprawdopodobniej na Creaton Premion w kolorze łupka lub czerń kryształowa...

Wycena więźby + deskowanie to 15tys zł netto

Koszt dachówki + okna + folia + ławy kominiarskie itp itd to 26tys zł brutto

Do tego koszty robocizny wiec sumka jest imponujaca:(

Jak u was idzie budowa i czy tez ten wasz Helios jest taki drogi jak mój :cool: ???

Pozdrawiam

Witam! jak do tej pory co jest na razie zrobione tylko do stropu to wydane było co na materiał ponieważ mój teść jest murarzem a maż i mój tato są jako pomocniki!A co dachu to daliśmy projekt zrobi nam wycenę to się okaże ale na pewno w tym roku nie będziemy kryć tylko odeskujemy i położymy papę!Za zalanie stropu i schodów z gruchy wyniosło nas 5,400zł.Ciekawe ile w twoich okolicach zapłacisz taniej czy drożej???Pozdrawiam

Ja niestety musiałem wynająć ekipę ludzi do pracy:yes:

Na jutro na strop i słupy zostało zamówione 28m3 betonu. Tak wyliczył szefu budowy. Wyjdzie jakies 6000zł + pompa ok 400-500zł.

W projekcie jest 11 słupów do których wg wyliczeń wejdzie ok 6m3 betonu.

Sysia a jak robisz ze ścianką kolankową?? Bedzie podwyższona??

Pytam, bo ja podwyższam o dwa pustaki tak żeby docelowo miała 1m wysokości, i zastanawiam sie czy dużo muszę krokwie wydłużać????

Hej tak mamy zamiar podnieść ściankę kolankową ale tylko o jeden pustak bo jak widzieliśmy dom i było podniesione o dwa to brzydko wyglądał dach i cały dom i nam się to nie podobało i stwierdziliśmy że jeden pustak będzie wystarczająco.A co do wydłużenia krokwi to już musi Ci jakoś majster doradzić żeby było dobrze:)

Witajcie,

Nas postawienie domu, pokrycie deskami i papą wyniosło w sumie 105000 zł. Dodam jeszcze, że jest podwójny mur ze styropianem w środku, bo zwiększa to koszty budowy. Na pokrycie dachu blachodachówką wydaliśmy 24 tys (18 tys. materiały + 6000 robocizna). Co do ścianki kolankowej, to podnieśliśmy o jeden pustak, a i tak wyszedł 1 metr.

Pozdrawiam

Edytowane przez Atorod26

Witajcie,

Nas postawienie domu, pokrycie deskami i papą wyniosło w sumie 105000 zł. Dodam jeszcze, że jest podwójny mur ze styropianem w środku, bo zwiększa to koszty budowy. Na pokrycie dachu blachodachówką wydaliśmy 24 tys (18 tys. materiały + 6000 robocizna). Co do ścianki kolankowej, to podnieśliśmy o jeden pustak, a i tak wyszedł 1 metr.

Pozdrawiam

W jaki sposób wyszłed 1metr podwyższając o 1 pustak?? Z czego bdujesz?? Ja w projekcie mam jeden bloczek (25cm wysokosci) do tego dochodzi wieniec (25cm) i jest 50cm. Doliczyłem dla bloczki zeby docelowo mieć 1m.

My w tym roku pokryliśmy dach a resztę zostawiamy na przyszły

Bardzo ładny domek wyszedł. Napisz ile wyszło cm na poddaszu scianki kolankowej i o ile podwyzszyłeś bo widze, ze budowałeś z bk tak jak ja.

Masz moze jakies uwagi przy wykonaniu dachu na co musze uwazać albo jakiś sugestie równiez mile widziane.

Pozdrawiam

Witam

Budowałem z betonu komórkowego. Podwyższyłem tylko o jeden pustak , nie chciałem dawać więcej bo to zmieniłoby wygląd całego budynku a tak praktycznie nie odbiega od oryginału. Czym planujesz kryć dach? Więźbe zrobiłem według projektu mimo, tego że kładłem blachę żadnych przekrojów nie zmieniałem. Koszt to ok. 35 tys zł z robocizną (systemem gospodarczym, choć nie zawsze da się zaoszczędzić :) )

helios.jpg

Edytowane przez mariusz.kwiatkowski

Witam

Budowałem z betonu komórkowego. Podwyższyłem tylko o jeden pustak , nie chciałem dawać więcej bo to zmieniłoby wygląd całego budynku a tak praktycznie nie odbiega od oryginału. Czym planujesz kryć dach? Więźbe zrobiłem według projektu mimo, tego że kładłem blachę żadnych przekrojów nie zmieniałem. Koszt to ok. 35 tys zł z robocizną (systemem gospodarczym, choć nie zawsze da się zaoszczędzić :) )

A możesz zmierzyc ile cm masz scianke kolankowa?? Rzeczywiście moze nie powinienem az tak wysoko podnosić tej scianki.....

Wieżbę zamówiłem taką jak w projekcie, wydłuzajac niewiele elementy ok 20cm-30cm. Wyszło za więźbe + deska czołowa, łaty i kontrłaty 10700zł

Do tego dachówka Ceraton Premion czarny kryształ + Folia Dören Delta Vitaxx + elementy i dodatki + okna dachowe Veleux GHL i GGU 78/140 - 30 000 zł

PS. Strop i słupy zalane. Weszło 22 m3 betonu wiec jest ok bo liczyłem że wejdzie 28 ;-)

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...

Witam!

Pragniemy z zona dolaczyc do grona heliosowiczow (projekt juz zakupiony i na wiosne ruszamy z budowa).

Wiekszosc zmian jakie wprowadzimy bedzie sie pokrywac z waszymi, chcemy jednak zrezygnowac z garazu i zrobic maly pokoj oraz pomieszczenie gospodarcze. Nie byloby problemu, ale chcemy miec osobne wejscie do obu pomieszczen. Chcielbym w zwiazku z tym zapytac czy jest mozliwosc zmiescic drzwi pod schodami??A moze da sie zmiescic dwoje drzwi pomiedzy wiatrolapem a schodami. Ciekawi mnie jak to wyglada i czy jest tam na tyle miejsca.

Pozdrawiamy i czekamy na szybka odpowiedz :)

• 2 weeks później...