Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HELIOS pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do ewa197020 - czy zwiększaliście wysokość ścianki kolankowej? Nam wydaje się (patrząc na projekt), że ścianka jest za niska i dużo powierzchni pozostanie niewykorzystanej. Czy możesz przesłać jakieś zdjęcia z podasza na mojego prywantego maila? Byłabym bardzo wdzięczna.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich. W oczekiwaniu na wydanie WZ i dalsze formalnosci potrzebne do rozpoczecia budowy natknalem sie na projekt Heliosa :) Co prawda juz kilka tygodni temu moja decyzja padla na "dom w koniczynce G" z katalogu archonu ale jednak Helios ma w sobie to cos co mnie skusilo zeby sie nim zainteresowac zwlaszcza ze jeszcze nie kupilem tamtego projektu. Moje pierwsze wraznia sa bardzo pozytywne zwlaszcza ze to jedyny projekt z pracowni dobre domy ktory naprawde mi sie podoba. Jesli o mnie chodzi to na pewno zmienilbym w nim takie rzeczy jak:

- dodal przejscie z wiatrolapu do garazu

- likwidacja spizarni w celu powiekszenia wc (dodalbym tam prysznic)

- podniesienie scianki kolankowej (2 pustaki powinny byc ok)

- zamiast lazienki w pokoju na gorze bylaby u mnie dodatkowa garderoba

Mam do Was juz zdecydowanych pare pytan :) przede wszystkim o co chodzi z tymi filarami wewnatrz domu ? Ten na parterze przy schodach mozna przebolec ale na rzutach widze jeszcze 4 slupy na poddaszu z czego jeden nawet w lazience O_o ?? Jakie sa przekroje tych slupow i czy bardzo szpeca wnetrza ? Druga sprawa dotyczy materialu na sciany. Chodzi o ze mam juz kupiony porotherm 25 na caly dom a w zestaieniu materialow jest tutaj beton komorkowy. Taka zmiana wymaga adaptacji czy wystarczy murarzom kazac murowac porothermy zamiast b. komorkowego i niczym sie nie przejmowac ? z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i sugestie :) pozdrawiam

Odnośnie słupów na poddaszu - mój majster od więźby dachowej powiedział, że da się tak zrobić, żeby wszystkie słupy przesunąć w ścianki działowe. Ja wprowadziłam większość zmian o których mówisz (przejście z wiatrołapu do garażu, ścianka kolankowa z dwóch pustaków, rezygnacja z łazienki na rzecz powiększenia kuchni, mam schody betonowe wylewane, a pod nimi zrobię sobie szafeczki na wymiar, które mają mi zrekompensować choćby częściowo brak spiżarki). Buduję z betonu komórkowego.

Odnośnie słupów na poddaszu - mój majster od więźby dachowej powiedział, że da się tak zrobić, żeby wszystkie słupy przesunąć w ścianki działowe. Ja wprowadziłam większość zmian o których mówisz (przejście z wiatrołapu do garażu, ścianka kolankowa z dwóch pustaków, rezygnacja z łazienki na rzecz powiększenia kuchni, mam schody betonowe wylewane, a pod nimi zrobię sobie szafeczki na wymiar, które mają mi zrekompensować choćby częściowo brak spiżarki). Buduję z betonu komórkowego.

Pocieszyleś mnie troche z tymi słupami chociaż niewątpliwie jest to mankament Heliosa. Odpisz mi prosze jeszcze jak duże są te słupy ? zarówno te na poddaszu jak i ten jeden przy schodach.

Zamiast garażu będzie pokój, spiżarka zlikwidowana a zamiast tego powiększona łazienka na dole.

Też mi brakuje pokoju na dole ale ja nie moge zrezygnować z garażu :) nie mam po prostu tak dużej działki na to zeby szaleć z wolnostojącym garażem i podjazdem.

Bardzo mnie ciekawi to o czym już pisałem ostatnio. Czy zamiana betonu komórkowego na porothermy wymaga ingerencji projektanta czy to tylko kwestia dogadania z majstrami ? Wiem na pewno ze zamiana maxa na porothermy jest bezproblemowa. Jak dla mnie z tym też nie powinno być problemu bo grubość muru przy b. komórkowym to 24cm a porothermach 25 także ten 1 cm nie powinien zbyt dużo namieszać. Chciałbym jednak żeby ktoś zorientowany w tym temacie się wypowiedział :) pozdrawiam.

Zgodnie z tym co jest napisane na stronie pracowni Dobre Domy, cytuję:

Projektant dokonujący adaptacji projektu może bez zgody autora wprowadzić zmiany dotyczące:

(...)

- użycia innych materiałów na konstrukcję budynku (ściany stropy) przy zachowaniu wymaganych przepisami i normami parametrów i pod warunkiem zachowania walorów użytkowych budynku.

(...)

Powyższe zmiany powinny zostać naniesione na oryginał projektu trwałą techniką graficzną w kolorze czerwonym i dokonane z zachowaniem obowiązujących norm i przepisów prawa budowlanego przez osoby posiadające do tego odpowiednie uprawnienia. W uzasadnionych przypadkach należy sporządzić rysunki zamienne i dołączyć je jako aneks.

Witam!

Na dzień dziśiejszy mój HELIOS właśnie tak wygląda. Więżba jest już całkowicie dokończona. W sobotę mają wstawiać okna , w poniedziałek zaczynają zakładać blachodachówkę , pod koniec sierpnia będzie hydraulik i elektryk. Nie mogę sie juz doczekać.A jak u WAs sie posuwaja prace z budową???? Pozdrawiam!