karolaga1 13.08.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Witam Mam problem ze sciana fundamentową , ma byc murowana z bloczków betonowych 12 + 2 cm spoina co daje nam 14 cm to * 6 warstw,co wynosi 84 cmniestety fundamenty nie wyszły idealnie, zamiast chudziaka 10 cm +40 fundamentów, zalałem wszystko od razu betonem z gruszki, i wyszły nierówności, przy czym głebokość fundamentu mierzac od zera i tak jest ponad 40 cm, ale na jednej sciannie jest mniej zalane i powtała róznica bo jak dam na 6 bloczków to ze spoinami wyjdzie 84 cm a i w tym momencie idąc od zera w dół brakuje mi około 10 cm miedzy bloczkami a ławą fundamentową, Czy moge zrobic taki 10 cm szalunek i zalac betonem na ławie i wowczas murować na tym te 6 bloczków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 15.08.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie powinno się nadlewać betonu. Lepiej kup kilkanaście cegieł i tym wyrównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaga1 15.08.2012 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Własnie myslałem o tych cegłach już wczesniej tylko że opinie sa rózne jedni np . kierownik budowy "cegły nie moga bys bo to ceramika" znajomy murarz "mowi nie przejmuj sie bzdurami my jak budowalismy to czasmi i płytki chodnikowe sie kładło a czasmi po dwa pustaki były róznice tak lali kiedys równo " inny "daj sobie spokuj z szlunkami zrób gesty beton taki suchy i gruba spoina i bloczki, nie baw sie w szalunki" Nie powinno się nadlewać betonu. Lepiej kup kilkanaście cegieł i tym wyrównaj. kierownik sąsiedniej budowy " nawierc fundament powkałdaj druty i nadlej" I być tu madry co zrobić ? wszyscy z budowlanki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 16.08.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Cegły odpadają bo nie są tak trwałe jak beton - chodzi o warunki (wilgoć) w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 16.08.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam Mam problem ze sciana fundamentową , ma byc murowana z bloczków betonowych 12 + 2 cm spoina co daje nam 14 cm to * 6 warstw,co wynosi 84 cm niestety fundamenty nie wyszły idealnie, zamiast chudziaka 10 cm +40 fundamentów, zalałem wszystko od razu betonem z gruszki, i wyszły nierówności, przy czym głebokość fundamentu mierzac od zera i tak jest ponad 40 cm, ale na jednej sciannie jest mniej zalane i powtała róznica bo jak dam na 6 bloczków to ze spoinami wyjdzie 84 cm a i w tym momencie idąc od zera w dół brakuje mi około 10 cm miedzy bloczkami a ławą fundamentową, Czy moge zrobic taki 10 cm szalunek i zalac betonem na ławie i wowczas murować na tym te 6 bloczków ? dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 16.08.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Podskocz do betoniarni i tam zakup parę setek takiego dodatku do betonu co to wzmacnia jego markę. Pogadaj z laborantem. On będzie wiedział co to za chemia i co jest Tobie potrzebne. Ten dodatek jest tani. Też bym zaszalował i zalał... ale może na górze ścianki fundamentowej a nie na ławie? Dodatkowo zrób zbrojenie (pogadaj z kierownikiem) i coś ala wieniec tylko może odpuść sobie jeden bloczek a zrób grubszy wieniec? 24cm? Zawsze to stabilniejsze przy zagęszczaniu. Jak już tak wyszło. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Raźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaga1 17.08.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Zrobiłem tak , na odcinku 2,5 m tak próba: - dwie deski po bokach fundamentu - wypoziomowane , odpowiednia wysokość,- naiwerciłem 10 mm wiertłem, otwory tak z 15 cm od krawędzi fundamentu, co około 25 cm wzdłuż boku, powkałdałem drut 6 mm taki jak na strzemiona w kształcie litery L takie haki, i to zalałeb betonem,- dziś zamierzam zrobić dalej, przy czym druty w otowry tak na głebokość 6 cm , wygiete w kąt prosty o długosci 15-17 cm i na końcu jecze podgiete i to zalac betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.08.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Na fundamenty , bez piwnic działają tylko siły pionowe.Kto powiedział ,że bloczek betonowy ma mieć 12 cm wysokości , nie 15 cm , albo 20.Dawniej wykonywano fundamenty z cegły , 6 cm. Ważna jest wytrzymałość materiału na ściskanie , czyli klasa betonu. ps.Lepiej jest wykonać nadlewkę na ławie , ponieważ bloczki fundamentowe będą murowane w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts