kotruski 13.08.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Rok temu wyprowadziliśmy się z osiedla strzeżonego w Warszawie do wybudowanego, wymarzonego domu pod Warszawą. Mamy za sobą 12 miesięcy przygód typu: awaria pompy w studni głębinowej (mąż zwalnia się z pracy i naprawia, bo nie mamy wody), awarie kotła (mąż zwalnia się z pracy, bo na zew. -20 st.), awarie instalacji alarmowej i całe mnóstwo innych pierdół. Prawda jest taka: nie ogarniamy!!! Do tego jeszcze wywóz szamba, odśnieżanie (ogrodu jeszcze nie ma, ale już się boję na myśl o regularnym koszeniu). Miało być lepiej niż na osiedlu, a mamy mniej wolnego czasu przez taką lataninę. Chciałabym mieć to wszystko z głowy i nie musieć przejmować się, szukać fachowców, dzwonić, załatwiać itp. Czy są firmy w woj. mazowieckim, które zajmują się kompleksową usługą administracji domu? Coś typu: płacisz jakiś abonament co miesiąc i jak coś się dzieję, to dzwonisz do nich i oni podstawiają ci szybko fachowca (hydraulika, elektryka, kominiarza, złotą rączkę itp) albo w ramach usług wysyłają ci kogoś do koszenia trawy, odśnieżania, szambiarza? Ktoś coś wie na ten temat? Jakie są stawki? Proszę o info. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 13.08.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Przecież można wynająć firmę zajmującą się pielęgnacją ogrodów i już macie jeden kłopot mniej. Myślę że niejeden hydraulik ucieszył by się za taką fuchę aby być w gotowości jak raz na jakiś czas coś Wam siądzie - oczywiście za odpowiednią opłatą. Ja osobiście zgłosiła bym się do f-my kt.óra robiła Wam instalację. A tak w ogóle takie są uroki mieszkania w domu jednorodzinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotruski 13.08.2012 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Ja nie chcę mieć jednego kłopotu mniej tylko WSZYSTKIE na raz pozałatwiać i mieć ten komfort, że jak coś siądzie, to zgłaszam do takiej firmy problem i za kilka godzin po problemie. Wykonawcy instalacji często twierdzą, że to nie ich problem: kocioł wybieraliśmy sami, a instalator nam go tylko montował, ekipa od wiercenia studni nic nie ma do pompy, którą sobie sami wybraliśmy itp. Oczywiście nie mam zamiaru płacić każdemu fachowcowi za "czuwanie", bo musiałabym chyba z 7 ludzi tak opłacać. Jak mi coś siadło w mieszkaniu, to szłam do administracji budynku i oni się tym zajmowali. Zastanawiam się, czy nie ma podobnych usług dedykowanych właścicielom domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 13.08.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Szukaj pod hasłem zarządca nieruchomości.Wiele z tych firm/osób zajmuje się administrowaniem obiektów prywatnych.Przykładowy pierwszy wynik z googli dla Wawyhttp://www.atrium21.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotruski 13.08.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 No ale to jest dla obiektów pow. 3000 m.kw i wspólnot mieszkaniowych, księgowość, obsługa prawna - nie o tym mówię. Nie mają w ofercie domów jedn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 13.08.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Są tacy zarządcy,którzy zajmują się domami jednorodzinnymi,musisz przeszukać google i podzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 14.08.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 a ja się tylko zastanawiam czy wy kiedyś znaliźcie kogoś kto ma domek jednorodzinny ? Bo chyba wygląda że nie, a to niestety nie taka sielanka dla przeciętnego Kowalskiego. Ale trzymam za Was kciuki mam nadzieję że uda się znaleźć zarządcę dla Waszego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Myślę że pierwszy rok może być taki.Wtedy wyłażą wszystkie babole,błędy,fuszerki,jakieś niedociągnięcia i trzeba je na bieżąco poprawiać,a sytuacja się uspokoi.Ale jak wychodzą tu jeszcze w grę sprawy porządkowe,trawnik,opróżniane szamba,to dla osób które nie chcą się zajmować w ogóle takimi sprawami najlepsze są osiedla zorganizowane,gdzie ta opłata za zarząd rozbija się na wszystkich lokatorów.Dla jednego domu może okazać się wysoka.Osobiście poszukałabym jakiegoś"złotego pana Kazia" mieszkającego w okolicy (logistyka),który chętnie dorobi sobie do pensji czy emerytury takimi pracami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.08.2012 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Dokładnie, niejeden pan Kaziu ucieszyłby się z kilku stów do emerytury.Daj ogłoszenie na oferii, znajdziesz złotą rączke do wszystkiego, nawet do śniegu w zimie. Jeśli chodzi o naprawy specjalistyczne to nie łudźmy się, że pan Kaziu poradzi sobie z systemem alarmowym, pompą głębinową czy piecem napakowanym elektroniką. Tutaj jedynie serwisanci z odpowiednią wiedzą i narzędziami dają radę. Myślę, że 90% typowych problemów i usterek domowych rozwiąże "złota rączka".Znam 2 takie przypadki, na Śląsku "złota rączka" kasuje 1500-2500zł co miesiąc i jest przeźroczysty dla mieszkańców.Jego nie widać, widać efekty jego pracy.A tak na serio jest to firma, 2 osobowa ekipa, która co tydzień w określone dni pojawia się na posesji i działa przez kilka godzin.Mają klucze do domu, znają kod do alarmu, słowem są zaufani i polecani.Na ich głowie jest ogród i usuwanie bieżących usterek.Mają kontakty do zaprzyjaźnionych firm, jeśli się na czymś nie znają to organizują fachowców..Ale nie oszukujmy się, nie każdego stać na home assistance i niestety czasem trzeba zakasać rękawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna84 09.09.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 I jak? Udało się kogoś znaleźć? Bo tez szukam.*mam nadzieję, że autor wątku nadal jest na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina32 12.09.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Nie wiem jak jest z zarządcami domów, bo akurat mieszkam na osiedlu mieszkaniowym, ale mogę wypowiedzieć się jak to wszystko u nas wygląda. Zarządzaniem naszym osiedlem zajmuje się Lemmon House - http://www.lemmonhouse.pl/. Zarządca od nich dba o czystość osiedla, o zagospodarowanie terenów zielonych i oczywiście o naprawę wszelkich usterek. Edytowane 12 Września 2016 przez ewelina32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts