Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vat w stolarce otworowej.

Recommended Posts

Witam

Zamierzam zacząć sprzedawać stolarkę otworową i chciałbym żeby ktoś mnie wtajemniczył na czym polega zwrot vatu w stolarce otworowej.

Oto przykład:

Kupuję okna od producenta za 10000netto + 23% = 12300brutto (moja cena zakupu)

Mogę sprzedać te okna klientowi bez montażu za 12000netto + 23% = 14760 ( moja cena sprzedaży klientowi)

Mogę te okna sprzedać klientowi z usługą montażu za 12000netto + 2000netto montaż + 8% = 16 329,60 ( moja cena sprzedaży z usługą montażu)

Pytanie.

Od której sumy mogę odzyskać 15% vatu na materiały budowlane.? Ile zarabiam na czysto na sprzedaży okien z montaźem? Jak to łatwo liczyć?

Proszę wtajemniczonych o pomoc.

Czyli to jest 15% od cen zakupu(10000) czyli 1500zł. Czy 15% od 14000tys(okna + montaż), czyli 2100zł.

Ani to, ani to.. Jak napisał Cinek jest to różnica, między tym co ściągnięto od ciebie przy zakupie (23% od 10 000= 2300 zł), a tym co ty ściągnąłeś od klienta przy sprzedaży (8% od 14 000 = 1120 zł). Różnicę 2300-1120=1180 zł ma ci zwrócić US.

No to podam przykład:

Wystawiam fakturę na usługę z Vat 8% w dniu 2 sierpnia. Towar kupiłem 1-ego, zapłaciłem Vat 23%. Dokumenty niosę księgowej 5 września, ta zamyka miesiąc i do 25-ego września niesie deklarację VAT do Skarbowego. Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie skarbówka przesyła zwrot dokładnie w ostatnim dniu wyznaczonym ustawowo, czyli po 3 miesiącach czyli w tym przypadku dostanę je 24 grudnia. W tej branży się żyje ze zwrotów i jak nie masz na funkcjonowanie w tym czasie to słabo to widzę. Chyba że nie będziesz płacił dostawcom (o ile dostaniesz gdzieś przelew).

Dla mnie najtrudniejszym okazało się znalezienie solidnego człowieka do montażu. To podstawa. Chyba że masz dobrą gadkę i oczarujesz Klientów, co - jak widzę - jest w tej branży częstą podstawą biznesu.

Pięknie mówić to jedno ale tak jak napisał fin znaleźć ekipę której nie musisz kontrolować itd to następne itd można by było wymieniać bo wszystko idzie na twoje konto! a firm z oknami jest masa bo wszyscy myślą kurde nie dość że zarobie to jeszcze vat oddadzą ,żyła złota:D

Dziękuję wam za mądre opinie. Zdaję sobie sprawę, że większość z was ma ogromne doświadczenie w tej branży dlatego będę tu zaglądał częściej. Zobaczymy jak będzie. Decyzji jeszcze do końca nie zapadła. Pochodzę z miejscowości ok 60 tyś mieszkańców gdzie nie ma ani jednego punktu z dobrą stolarką klasy premium. Chciałbym żeby moi dostawcy gwarantowali mi wyższą jakość niż ta która jest obecnie dostępna w moim mieście.