Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujnik zmierzchu, czyzby spalony?

Recommended Posts

Witam

Mam do Was pytanie,

Podlaczylem ostatni czasem 4 lampy ogrodowe (11 wat kazda) poprzez czujnik zmierzchu. Sam czujnik podlaczylem do lamp i do gniazdka zewnetrznego przy domu zeby nie przebijac sie z kablem do domu, tak doradzil mi znajomy elektryk. Wszystko dzialalo ladnie przez ok 3 dni, ale dzis musialem skorzystac z gniazdka (szlifierka katowa) i od tej pory lampy przestaly swiecic. Sprawdzilem wszystko pokolei i padlo na czujnik, nie zalacza sie i ma chyba przebicie. Sam czujnik jest firmy na B.... i ma moc wyjsciowa 2000 W, Gdy podlaczylem lampy prosto do gniazdka wszystko ladnie swieci, powiedzcie mi czy moglem takim sposobem spalic czujnik? Znajomy elektryk mowi ze raczej nie od tego tylko ze po prostu wadliwy czujnik, ale czyzby taki zbieg okolicznosci?

Jesli zle go podlaczylem (przez gniazdko) to do czego powinienem podlaczyc nastepny czujnik?

Za odp z gory dzieki.

Pozdrawiam

Wydaje mi sie ze spalilem go ta szlifierka katowa, chociaz nie byl pod nia podlaczony, ale jakos musialo zrobic sie zwarcie.

Teraz lampy podlaczylem na wtyczke do gniazdka i jak bede uzywal gniazdka to lampy bede odlaczal zeby znowu nie zrobic jakiegos spiecia. Gniazdka uzywam raz na miesiac albo i rzadziej, wiec nie bedzie to az takie uciazliwe :)

czujnika nie da sie źle podłączyć o ile czytamy co jest napisane w instrukcji, czujnik zmierzchowy jak i ruchu podaje fazę dalej dlatego powinno się podłączyć tak jak jest w opisie aby na wyłączonych lampach nie było fazy. jak szlifierkę podłączyłeś nie przez czujnik zmierzchowy to nic sie nie powinno stać, jedynie może to być zbieg okoliczności.