Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygladzenie tynkow

Recommended Posts

Tynkarze "koncza" mi wlasnie tynki cementowo-wapienne (tynk maszynowy Alpol), ale to nie jest wlasciwe slowo. Generalnie jest w miare prosto (gdzieniegdzie tylko widac lekkie fale dunaju), ale umawialismy sie, ze beda filcowac, bo tynk nie bedzie juz pokrywany gladzia. Niestety to filcowanie w ogole im nie wyszlo - pare scian jest ok, ale wiekszosc jest zacierana, jak tynki byly jeszcze zbyt mokre (glebokie bruzdy), albo juz wyschniete (wyplukany cement z piasku), a jeszcze gdzie indziej sa po prostu zatarte na ostro (powyzej 1.7m, czyli pewnie tam, gdzie gosc musial wlazic na stolek i niedokladnie dociskal). Oczywiscie twierdza, ze wymyslam, a przyczyna sa nierowne sciany i nierowne schniecie tynkow, a ja twierdze, ze umawialismy sie na rowno wygladzone tynki wszedzie.

Co z tym mozna zrobic? Jeden z fachowcow, z ktorym gadalem sobie a propos, mowil, ze tynki robili paproki, a tego juz nie da sie wyrownac tynkiem, bo trzebaby klasc znow grubsza warstwe tynku, bo jak tylko zatrze sie cieniutko, to bedzie sie odparzac. Radzi jakas zaprawe klejowo-cementowa, ale ja nic takiego w google nie widze - jedynie do klejenia plytek. Zalezy mi na fakturze tynku c-w, wiec gladzie odpadaja absolutnie.

Tynkarze "koncza" mi wlasnie tynki cementowo-wapienne (tynk maszynowy Alpol), ale to nie jest wlasciwe slowo. Generalnie jest w miare prosto (gdzieniegdzie tylko widac lekkie fale dunaju), ale umawialismy sie, ze beda filcowac, bo tynk nie bedzie juz pokrywany gladzia. Niestety to filcowanie w ogole im nie wyszlo - pare scian jest ok, ale wiekszosc jest zacierana, jak tynki byly jeszcze zbyt mokre (glebokie bruzdy), albo juz wyschniete (wyplukany cement z piasku), a jeszcze gdzie indziej sa po prostu zatarte na ostro (powyzej 1.7m, czyli pewnie tam, gdzie gosc musial wlazic na stolek i niedokladnie dociskal). Oczywiscie twierdza, ze wymyslam, a przyczyna sa nierowne sciany i nierowne schniecie tynkow, a ja twierdze, ze umawialismy sie na rowno wygladzone tynki wszedzie.

Co z tym mozna zrobic? Jeden z fachowcow, z ktorym gadalem sobie a propos, mowil, ze tynki robili paproki, a tego juz nie da sie wyrownac tynkiem, bo trzebaby klasc znow grubsza warstwe tynku, bo jak tylko zatrze sie cieniutko, to bedzie sie odparzac. Radzi jakas zaprawe klejowo-cementowa, ale ja nic takiego w google nie widze - jedynie do klejenia plytek. Zalezy mi na fakturze tynku c-w, wiec gladzie odpadaja absolutnie.

Daj AT 304 jako wierzchnią warstwę - jak będą umieli zrobić, to wyjdzie zaj....

Ale to wapienny, a ja chcialem skonczyc na cementowo-wapiennym z dwoch powodow - faktura ziarna do 1,6mm oraz wytrzymalosc. Teoretycznie AT 305 ma ziarno 1mm (AT 304 ma 0,4mm), ale to wciaz wapienno-cementowy tynk, a nie cementowo-wapienny. Duzo to mniej wytrzymale w praktyce?

Jeszcze jedno pytanie - czy powinni tynk AT 301 klasc warstwami, jesli grubosc przekracza 1 cm (w niektorych miejscach nawet 3cm)?

Edytowane przez Olleo

Witam , jeśli moge podpowiedzieć to od lat stojuje w swojej pracy cementowo-wapienną gładz Rekord. Mozna ja stosować na zewnątrz, ale ja używam jako alternatywe zamiast gipsów do wewnątrz zwłaszcza tam gdzie klienci życzą sobie idealnie wygładzone tynki cementowe. czyli o faktórze drobniutkiego piasku. Możesz go nałozyć na istniejace podłoze 2-10mm ja nakładałem nawet grubsze warstwy i zacierałem filcówką. Bardzo mocny. "rekord" to produkt atlasowski jak wspomniałem do wew. i zew.

pozdrawiam Wiesiu

Hej.

A ja z tym alpolem dalej, tzn. 304.

Kup worek i spróbuj - klienci który przyjeżdżają do mnie na budowy, jak zobaczą efekt jaki da się osiągnąć z tego tynku, nie chcą już nic innego.

Nigdy nie sprawdzałem twardości ww. ale mam wrażenie, że jest dość mocny - chyba jest twardszy od nidy super lekkiej - ale to już tylko takie moje wrażenie, nie poparte nawet żadną próbą na zniszczenie :)

Co do gr. nakładania: nakładamy go jako szlichtę w gr. ok. 2mm, lub jako tynk główny w gr. ok. 8 - 13 mm - po konsultacjach z działem technicznym z Alpola, i jeszcze żadnej reklamacji nie było i nie zapowiada się, że będzie.

Pozdrawiam