voytas80 14.08.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Chciałbym zapytać się parktyków W pierwszej wersji salono-kuchni na środku salonu planowałem położyć parkiet/deskę i w tej części nie montowałem podłogówki. Jednak na dzień dzisiejszy mam ochote zrezygnować z drewna i wszędzie położyć gres, zastanawia mnie jednak czy nie bedzie to "niemiła" zbyt chłodna cześć podłogi jak na salon. Dodam że z każdej strony ten nieogrzany porstokąt jest otoczony podłogówką, a pod wylewką jest 20cm styropianu. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Wiele osób ma na całości gres,były już takie wątki i nie było negatywnych opinii.Jednak jeżeli ma się małe dzieci,chyba odradzałabym takie rozwiązanie.Sama chciałam podzielić parter na takie strefy,ale coraz bardziej skłaniam się ku jednolitej podłodze gresowej.Drewna i tak bym nie wybrała,a panele są równie chłodne w dotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124767-p%C5%82ytki-w-salonie-wady-zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.08.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 w okresie zimowym będzie wyczuwalna (bosą czy w skarpecie stopą) różnica temperatur, odczucie chłodu w części bez podłogówki, czy na tyle ze przeszkodzi, zdyskomfortuje to już zalezy od wrażliwości danej osoby, mam podłogówkę po całosci parteru, nie ma jej jedynie w przejściu z salonu do kuchni i do przedpokoju (jakby w rzucie ścian, czyli dwie powierzchnie 150cm x 28cm) i przy przechodzeniu gdy stopa stanie w tym miejscu czuję inną temperaturę, czuje ale mi to nie przeszkadza, żona i dzieci chyba by nie zauważyli gdybym i m tego nie powiedział , wyczuwalne tym bardziej im większy mróz i wyższa temperatura zasilania podłogówki (tam max w 30st mrozy była na poziomie ok. 35stC), jest jeszcze opcja rzucenia dywanu w ten prostokąt, (przy małych dzieciach,i nie tylko, idealne rozwiązanie - miękko i ciepło w trakcie zabawy) ale to już kwestia gustu i wystroju wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 A jak duża jest ta powierzchnia?Wydaje mi się,że prostokąt pośrodku salonu nagrzeje się spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 14.08.2012 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Pomieszczenie stosunkowo duze, a sam prostokąt bez podłogówki to 5x5,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Myślę że ciepło będzie migrować na ten kawałek betonu.I to łatwo sprawdzisz odpalając podłogówkę i wtedy podejmiesz ostateczną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 14.08.2012 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Własnie czekam na założenie pieca i odpalenie podłogówki Nastawiłem się juz, że drewna nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 14.08.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 A czemu nie chcesz tam robić tej podłogówki? Rozumiem, że na poczatku planowałes tam deski i z tego powodu nie miało byc ogrzewania podłogowego w tym miejscu. Jak wyeliminowałeś drewniana wstawkę to może warto zrobić podłogówkę po całości. Różnica w temparaturze odczuwalnej będzie napewno. tak jak ktos wczesniej napisał. Im zimniej na dworzu tym tempertura zasialnia większa i tym różnica w temaraturze podłogi ogrzewanej i nie ogrzewanej bardziej zauważalna. Pomysł z dywanem mi sie podoba o ile będzie to pasowało do wystroju wnetrza. jak dywan nie pasuje to ja bym zrobiła podłogówke na calości. Na marginesie dodam, że ja mam w salonie deske barliniecką i tez mam podlogówkę i czuc ciepełko z podłogi jak jest zima, zwłaszcza jak na zewnątrz sie robi ok -20 st a w CO na zasilaniu idzie ok +40st. Ciepełko az miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 A czemu nie chcesz tam robić tej podłogówki?A da się to tak łatwo na środku pomieszczenia skuć wylewkę,wsadzić obwód podłogówki,a potem podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 16.08.2012 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 A czemu nie chcesz tam robić tej podłogówki? . Nie podejmę sie skucia 8cm wylewki ze zbrojeniem Dużo pracy i możliwość uszkodzenia elemntów już zatopionych w wylewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts