Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres w części salonu bez podłogówki

voytas80

Recommended Posts

Chciałbym zapytać się parktyków :)

W pierwszej wersji salono-kuchni na środku salonu planowałem położyć parkiet/deskę i w tej części nie montowałem podłogówki.

Jednak na dzień dzisiejszy mam ochote zrezygnować z drewna i wszędzie położyć gres, zastanawia mnie jednak czy nie bedzie to "niemiła" zbyt chłodna cześć podłogi jak na salon.

Dodam że z każdej strony ten nieogrzany porstokąt jest otoczony podłogówką, a pod wylewką jest 20cm styropianu.

Jakieś sugestie?

Wiele osób ma na całości gres,były już takie wątki i nie było negatywnych opinii.

Jednak jeżeli ma się małe dzieci,chyba odradzałabym takie rozwiązanie.

Sama chciałam podzielić parter na takie strefy,ale coraz bardziej skłaniam się ku jednolitej podłodze gresowej.Drewna i tak bym nie wybrała,a panele są równie chłodne w dotyku.

w okresie zimowym będzie wyczuwalna (bosą czy w skarpecie stopą) różnica temperatur, odczucie chłodu w części bez podłogówki, czy na tyle ze przeszkodzi, zdyskomfortuje to już zalezy od wrażliwości danej osoby, mam podłogówkę po całosci parteru, nie ma jej jedynie w przejściu z salonu do kuchni i do przedpokoju (jakby w rzucie ścian, czyli dwie powierzchnie 150cm x 28cm) i przy przechodzeniu gdy stopa stanie w tym miejscu czuję inną temperaturę, czuje ale mi to nie przeszkadza, żona i dzieci chyba by nie zauważyli gdybym i m tego nie powiedział ;) , wyczuwalne tym bardziej im większy mróz i wyższa temperatura zasilania podłogówki (tam max w 30st mrozy była na poziomie ok. 35stC), jest jeszcze opcja rzucenia dywanu w ten prostokąt, (przy małych dzieciach,i nie tylko, idealne rozwiązanie - miękko i ciepło w trakcie zabawy) ale to już kwestia gustu i wystroju wnętrza

A czemu nie chcesz tam robić tej podłogówki? Rozumiem, że na poczatku planowałes tam deski i z tego powodu nie miało byc ogrzewania podłogowego w tym miejscu. Jak wyeliminowałeś drewniana wstawkę to może warto zrobić podłogówkę po całości. Różnica w temparaturze odczuwalnej będzie napewno. tak jak ktos wczesniej napisał. Im zimniej na dworzu tym tempertura zasialnia większa i tym różnica w temaraturze podłogi ogrzewanej i nie ogrzewanej bardziej zauważalna.

Pomysł z dywanem mi sie podoba :) o ile będzie to pasowało do wystroju wnetrza. jak dywan nie pasuje to ja bym zrobiła podłogówke na calości.

Na marginesie dodam, że ja mam w salonie deske barliniecką i tez mam podlogówkę i czuc ciepełko z podłogi jak jest zima, zwłaszcza jak na zewnątrz sie robi ok -20 st a w CO na zasilaniu idzie ok +40st. Ciepełko az miło.