Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mazowieckie 30 km od Warszawy - Murarz podał cenę! Czy warto?

mar_les

Recommended Posts

Witam,

Doszło do tego momentu kiedy zaczęliśmy rozglądać się za ekipą budowlaną. Podzwoniliśmy po znajomych i fachowcach i pojawił się wczoraj człowiek. Dość ogarniety i konkretny. Za postawienie (i wykopanie) fundamentów ścian komina 1 strop i pod dach rzucił kwotą 28 tys zł. Czy to dużo? tzn czy opłaca się go brać czy szukać tańszego. Domek około 110 m2 (dobudowa do już istniejącego) parter i piętro. fundamentów około 45-55 m do kopania.

Jeśli drogo to jaki rząd wielkości jest teraz na czasie za taki domek?

Czekam na odpowiedź dzięki!!

witaj

cena jak na Warszawe nie jest zla, my tez dobudowujemy /czyli doklejamy do starego domek 8.2x8.50/

fundamenty sami zrobilismy a nam za sciany, wylanie chudziaka, 2 kominy murowane, schody lane, strop lany, sciany dzialowe na parterze i pietrze,wieniec nadporoza powiedzial 18,000.

w/g mnie cena jest ok ale tez sie naszukalismy i ekipe mamy z Garwolina bo ceny warszawskie zaczynaly sie od 35.000-60.000:cool:

witaj

cena jak na Warszawe nie jest zla, ........................................................ w/g mnie cena jest ok ale tez sie naszukalismy i ekipe mamy z Garwolina bo ceny warszawskie zaczynaly sie od 35.000-60.000:cool:

Na podstawie swoich doświadczeń związanych z budową proponuje zmienić troszkę podejście. Cenę robocizny proponuje porównać z tym co się za to kupuje. Jeżeli budujesz dom dla siebie to powinno ci zależeć żeby zostało to zrobione DOBRZE biorąc pod uwagę koszt całej inwestycji.

Cenę robocizny skonfrontuj z kwalifikacjami wykonawcy. A w budowlance fachowców dużo ale tych prawdziwych, jak na lekarstwo. Przeciętna ekipa w ciągu roku robi nie mniej niż 3-5 budynków w SSO warto popytać o adresy i doświadczenia tych ludzi ze współpracy z wykonawcą. Poświęć troszkę czasu, zrób wywiad, zobacz gdzie, co i jak budują i budowali, jakich mają ludzi, porozmawiaj z inwestorami o ich doświadczeniach. Cena powinna być dopiero kolejnym kryterium.

Ja też zaczynałem od taniej ekipy z okolic Garwolina (niejaki Pieńkowski) i doświadczenia mam bardzo złe. Potem udało mi się trafić na prawdziwego fachowca, który w kontekście pracy włożonej w wybudowanie domu okazał się dużo tańszy niż najtańsi partacze. Sedno tkwi w szczegółach, a te początkującemu inwestorowi trudno jest wychwycić dlatego kieruje się ceną a przy tym kryterium trzeba mieć sporo szczęscia.

Cena ceną. Zwróć uwage co za tą cene dostajesz. Czy czcze obietnice pana "Henia", czy solidnego, polecanego wykonawce, który będzie dbał o budowę zgodnie ze sztuką. Zaoszczędzisz na ekipie, na materiałach, na kierbudzie a na końcu może Ci wyjśc z tego katastrofa budowlana. Troche może przesadzam ale kryterium ceny nie powinno byc jedynym kryterium bo się to może średnio skończyć. Niemniej życze powodzenia i trafnych wyborów ;)

a skad wiesz jakie ja mam podejscie?

a skaad wiesz ze nie szukalam nie pytalam, ?

łatwo jest oceniac ludzi po jednym wpisie,:( to ze mam taka cene za wybudowanie nie oznacza ze ten czlowiek zle buduje. bo jezdzilam na budowy gdzie budowal, rozmawialam z inwestorami i to nie jest czlowiek widmo

kierownik nie jest z przypadku tylko odpowiedzialny czlowiek,

masz racje -szukajcie , pytajcie, ,sprawdzajcie i dzieki temu mam dobra ekipe a ze tanai to na moj plus:yes:

szkoda ze mailes takie doswiadczenia z p. PIENKOWSKIM, ale przez to jestes madrzejszy /tego pana na szczescie nie znam/

Pod koniec roku 2011 za dom skomplikowany, dach kopertowy 205 m2, okolice Warszawy za robociznę SSO (ławy z koparką, szalowanie fundamentów, chudziak, kanalizacja pod chudziakiem, 4 kominy systemowe, ściany z gazobetonu na klej, ściany działowe, schody, strop lany, tarasy, więźba) płaciłem 29 000 zł. Ekipa bardzo solidna, zrobili w terminie.

• 4 years później...
Pod koniec roku 2011 za dom skomplikowany, dach kopertowy 205 m2, okolice Warszawy za robociznę SSO (ławy z koparką, szalowanie fundamentów, chudziak, kanalizacja pod chudziakiem, 4 kominy systemowe, ściany z gazobetonu na klej, ściany działowe, schody, strop lany, tarasy, więźba) płaciłem 29 000 zł. Ekipa bardzo solidna, zrobili w terminie.

Witam,

możesz podać namiary na firmę? U mnie 180m2, czterospadowy kopertowy, Jabłonna pod W-wą, H+H na klej, czyli podobnie

Z góry Dzieki

• 6 months później...