Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeróbka kotła olejowego na pelety

marcin93

Recommended Posts

witam,

jestem użytkowniem koła olejowego G115.ma on wiele zalet i jedną poważną wadę- dużo kosztuje.Niedawno usłyszałem reklamę firmy z Giżycka która przerabia taki kocioł ( instaluje nowy palnik ) na pelety.instalacja hydrauliczna oraz komin mają być nietknięte.cała operacja ma kosztować mniej niż zakup nowego pieca no i ten brak ingerencji w już istniejącą instalację.Przyznam że zainteresowałem mnie to bardzo bo koszty ogrzewania mogłyby się zmniejszyć podobno o 60%.

Bardzo jestem ciekawy czy ktoś widział taką hybrydę-komora spalania od kotła olejoweo+planik na pelet?jak wygląda trwałości i awaryjność tego układu?czy koszty utrzymania są rzeczywiście atrakcyjne?

Witaj

G115 od lat są adaptowane do spalania pelletu. Przypuszczam, że w Polsce pracują już setki takich przeróbek. Nie słyszałem o specjalnych problemach związanych z trwałością kotła. Jeżeli są kłopoty - to są to typowe kłopoty związane z eksploatacją palnika na pellety.

G 115 to dobry kocioł do takiej przeróbki - ma duże i łatwo otwieralne drzwi kotłowe - łatwe usuwanie popiołu, choć trochę przymała obiętość komory spalania - ale łatwo powiększana tuleją dystansową. Wymiennik też dość łatwo można wyczyścić wyciorem - choć to żeliwna konstrukcja. Dodaję zdięcie.

Pozdrawiam

DSC00191.JPG