moniques 14.08.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Witam,Mam pytanie, w związku z tzw. protokołem końcowym z wykonania instalacji elektrycznej. Czytałam, że coś takiego będzie potrzebne do zmiany taryfy z budowlanej na normalną ( i chyba do odbioru domu). Kto to wystawia? Elektryk wykonujący instalację w domu, elektryk wykonujący przyłącze (od skrzynki przy płocie do rozdzielni w domu), czy może ktoś z elektrowni? Od elektryka wykonującego elektrykę w domu dostaliśmy zaświadczenie , że wszystko zostało zrobione zgodnie z normami itp. Ale to zaświadczenie a nie żaden protokół.Czy ktoś już to przerabiał i się orientuje w tym temacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.08.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 To, co dostałaś od elektryka to najprawdopodobniej oświadczenie o wykonaniu instalacji elektrycznej zgodnie ze sztuką, normami itp., będzie na pewno potrzebne przy zgłaszaniu zakończenia budowy w Nadzorze Budowlanym, Zakład Energetyczny tego wymagać nie musi (mój przynajmniej nie wymagał). Natomiast i jedna i druga instytucja z całą pewnością będą od Ciebie wymagały Protokołu Odbioru Przyłącza. Powinien to wydać elektryk, który to przyłącze wykonał, porządny fachowiec powinien tez sam wypełnić i złożyć w ZE wniosek o zmianę taryfy na docelową. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.08.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Tutaj Tauron wyjaśnia w jaki sposób zmienić taryfę budowlaną na G.http://www.pok.tauron-pe.pl/pytania-przylaczenia.php#pytanie2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts