tom soyer 29.08.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 wielkie dzięki Tom CÓŻ PROBLEM ZE STARYMI TYNKAMI TEŻ MNIE DOTYCZY, NIE WSPOMNĘ O POSADZKACH W PIWNICY U MNIE W DOMU TEMERATURA W ZIMIE JEST RACZEJ WYSOKA OK. 22 ST. PO OSTATNIEJ ZIMIE I WYSOKICH MROZACH POJAWIŁ PROBLEM Z GRZYBEM. CZY MASZ POMYSŁ JAK POPRAWIĆ WENTYLACJĘ??? NET@ grzyb rozwija sie kiedy jest duza wilgotnosc i wysoka temperatura. jesli jest duza wilgotnosc trzeba zuzyc wiecej kalorii aby takie powietrze ogrzac. to przemawia za koniecznoscia obnizenia wilgotnosci powietrza. u mnie poprzez ocieplenie (ktore takze wplynelo na zmniejszenie "oddychania scian") uzyskalem to ze sciany nie chlonely wilgoci z zewnatrz (u mnie problem pozostal w strropie ociplonym szlaka, ktora chlonie i oddaje wilgoc w ogromnych ilosciach). polecilbym tobie zaizolowanie przeciwwilgociowe domu (od law po ostatni strop). nie trzeba robic od razu dachu a nawet "nieszczelny" dach moze pomoc w pozbyciu sie nadmiaru wilgoci - wspomoze wentylacje. aby ta dzialala poprawnie nie wystarcza tylko kratki wywiewne ale trzeba tez wykorzystac kratki w drzwiach albo je popodcinac. niestety przez rok trzeba intensywnie wietrzyc (podczas nizowych dni niewiele to daje ale podszas mroznych albo goracych bardzo duzo). jesli grzyb wychodzi jedynie "za szafami" to powinno pomoc ocieplenie i odstawienie szaf. jesli grzyb wychodzi u gory sciany to znaczy ze powietrze u ciebie jest za cieple i zle dziala wentylacja. jesli grzyb jest u dolu sciany to moze oznaczac problem z podsiakaniem wilgoci od dolu albo wlewaniem sie deszczu gdzies pod parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.08.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Tom grzejnik nie jest schowany w scianie wisi na scianie, tylko parapet z góry ma go zasłaniać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.09.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Tom grzejnik nie jest schowany w scianie wisi na scianie, tylko parapet z góry ma go zasłaniać.. ok nic nie szkodzi aby byl zasloniety, zmieni sie jednak jego wydajnosc i trzeba zastosowac grzejnik o wiekszej mocy. optymalnie jesli parapet siega do polowy grubosci grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi_ngwinek 21.10.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 NET@Mialem podobny problem (niedalej jak miesiac temu)Przyczyna byla wysoka wilgotnosc w mieszkaniu i jak to okreslil fachowiec ze spoldzielni "zbyt szczelne okna".Pomoglo dobre przewietrzenie mieszkania i oraz zostawianie rozszczelnionych okien (szczegolnie w kuchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts