Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonowa podłoga - posadzki

yecath

Recommended Posts

Czy orientujecie się, w jaki sposób można "upiększyc" i "upraktycznić" betonowe posadzki?

Posadzki są świeże (kilkudniowe), a planujemy się wprowadzić do domu za ok. 2 m-ce. Nie mamy kasy na położenie podłóg drewnianych, nie chcemy paneli, płytek. Poszukujemy "półśrodka", który pozwoli nam przemieszkać ok. rok na betonowych posadzkach. Jednak chciałabym, aby były łatwe do sprzątania i wyglądały "po ludzku". Posadzki zostały wykonane przez ekipę, są równiuteńkie i gładkie.

Wszelkie pomysły mile widziane - jeden warunek, musi się to odbyć tanim kosztem... I najlepiej możliwe do wykonania samodzielnie. I... dobrze by było, aby pomysł był paroprzepuszczalny, ponieważ do drewnianych podłóg posadzka jednak musi porządnie wyschnąć... (wiem, wiem, tak tylko w Erze...)

chyba jednak w tym wypadku - najtańsza wykładzina będzie najlepsza czy dywanowa czy też taka ... kiedyś to chyba nazywało się ...gumo czy linoleum. Rok przetrzymacie. Na jakieś szalenie pozytywne wrażenia estetyczne oczywiście nie ma co się nastawiać. Przynajmniej będzie pretekst do szybkiej zmiany ;)

Miałam wykładzinę. Prawie dwa lata.

Jeszcze ważny aspekt w przypadku pozbycia się potem. Panele to i podklad - czyli śmieci jest zdecydowanie więcej niz przy wykładzinie

Myślałam bardziej o zagruntowaniu, ew. pomalowaniu czy polakierowaniu posadzki betonowej - teraz podlogi betonowe są dość modne, ale kosztują kupę kasy, chciałabym pokombinować i zrobić to bardzo tanio - tylko nie wiem, czy się da...

A o wykładzinie elastycznej myślałam w kontekście kuchni i łazienki - wszystkie pomieszczenia i tak będą remontowane za rok-dwa, jak uzbieramy trochę gotówki ;)

Orientujecie się, czy pod taką wykładziną elastyczną posadzki będą nadal schły?

Będą schły,ale nie możesz rozkładać na całości i trzeba ją przekładać co jakiś czas z miejsca na miejsce.

Zagruntować możesz,ale przy użytkowaniu grunt się i tak wytrze i może Ci się zacząć pylić.

Może zrób tak-zagruntuj i połóż wykładzinę pasami w miejscu komunikacji.Jak jej będziesz potrzebowała mniej,kupisz jakąś droższą odlotową,pasującą do klimatu betonowych podłóg.

Ok, jutro wkroczę do domu i coś popstrykam ;)

Póki co wymyśliliśmy te betonowe posadzki+betonowy sufit ze śladami po szalunkach, coś z cegłą rozbiórkową przy kominku, widoczne czarne rury od pieca kominkowego w salonie i podrasowane plakaty rodem z PRL.

Docelowo marzymy o zupełnie innym klimacie- czyli po prowansalsku/skandynawsku, a teraz chcemy zaszaleć :) Możemy być odważni, bo to tylko tymczasowe rozwiązanie... ;)