Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka - umywalka z kamienia

apeswu

Recommended Posts

Witam,

Odbieram nowe mieszkanie i planuję łazienkę. Zastanawiamy się nad zakupem umywalki z kamienia w Leroy Merlin.

Kiedyś obiło mi się o uszy, że jest problem z czyszczeniem takich umywalek oraz, że pod wpływem mydła, pasty do zębów, itp. szybko się niszczą.

Czy to prawda? Posiada ktoś taką umywalkę? Sprawdza się w codziennym użytkowaniu? Czy do ich czyszczenia potrzeba jakiś specjalnych preparatów?

Dziękuję za pomoc.

Byłem u kamieniarza co prawda w celu zakupu blatu z granitu lub marmuru i dowiedziałęm się, że w zależnosci od kamienia, trzeba je odpowiednio zabezpieczać, ponieważ jak się coś wyleje to pozostają plamy.

Odpuściłem sobie umywalkę z kamienia.....

Są impregnaty którymi trzeba bezwzględnie zabezpieczyć kamień (gres polerowany także). Po impregnacji kamień nie zmienia koloru, ani się nie błyszczy bardziej, ale nie łapie plam i łatwiej się go myje. Oczywiście, nawet granit ma mikroszczeliny i zawsze będzie szybciej łapał brud niż stal czy szkło.

Mam umywalkę szklaną i też co tydzień muszę ją czyścić z kamienia i osadów z mydła.

Witam,

Odbieram nowe mieszkanie i planuję łazienkę. Zastanawiamy się nad zakupem umywalki z kamienia w Leroy Merlin.

Kiedyś obiło mi się o uszy, że jest problem z czyszczeniem takich umywalek oraz, że pod wpływem mydła, pasty do zębów, itp. szybko się niszczą.

Czy to prawda? Posiada ktoś taką umywalkę? Sprawdza się w codziennym użytkowaniu? Czy do ich czyszczenia potrzeba jakiś specjalnych preparatów?

Dziękuję za pomoc.

Mam taką umywalkę. Wszystko jest ok. Myje się zwykłym płynem do naczyń, a czyści, tak na połysk "pronto" z Tesco (tańsze), bo ma wosk pszczeli. Tak mi poradzili tam gdzie kupiłam umywalkę tj. Darsin z Warszawy. Ta moja umywalka z kamienia jest fantastyczna, a mam ją już rok.

• 4 months później...
  • 1 month później...
Ja mam umywalkę z kamienia rzecznego. Sprawdza się świetnie, z czyszczeniem nie ma żadnego problemu. Dużo zależy od jakości wykonania umywalki. Ja mam z Industone wykonaną ręcznie przez indonezyjski rzemieślników. Moim zdaniem ta firma ma najlepszą i najtańszą ofertę na rynku.