Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebne jest doprowadzenie powietrza do kominka?

Medyc

Recommended Posts

Ciao 8)

Powietrze do kominka jest niezbedne (cos tym kominem musi wylatywac) :roll: , jezeli nie doprowadzisz z zewnatrz to bedzie ci wyzeral z mieszkania i bedzie musialo sie uzupelnic przez "dziury w scianach" - chyba lepiej polozyc kawalek rury i po klopocie. Wlasciwie to dlaczego masz robic gorzej jezeli mozesz zrobic lepiej ? ? ? :wink:

ok ale rurę mam doprowadzić z zewnątrz do miejsca gdzie będzie kominek i jak ją tam zakończyć?? dokąd ma sięgać? kto wie jak to ma wyglądać bo nie mam pojęcia... kominka jeszcze nie mam i nie wiem kiedy go zrobię i nawet nie wiem jaki ale na 100% będzie on tylko do palenia okazjonalnie np na jesień..

Proponuję jedną drobną modyfikację: doprowadź powietrze aluminiową rurą karbowaną. To nieduży wydatek a jeśli kupisz wkład z osobnym doprowadzeniem powietrza (np. mój Hajduk tak ma) to od razu podpinasz elastyczną rurę do odpowiedniego króćca we wkładzie i po sprawie - nie kłopocząc się czy kominek stoi 20 cm w lewo czy w prawo. Poza tym nie jestem pewien czy kominek się nie będzie grzał od dołu i grzał plastyku: po co ucinać potem PCV i sztukować rurą karbowaną itd.

I jeszcze jedno (temat zasłyszany): jeśli wkład będzie BEZ osobnego doprowadzenia powietrza do spalania, to warto pomyśleć o jakiejś zasuwie, żeby w zimie nie wiało gdy się nie pali w kominku. Oczywiście potem jak się rozpala, to trzeba będzie pamiętać o otwarciu zasuwy itd...