william.bonawentura 15.08.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Wkrótce będę "robił" dach na budynku gospodarczym. Prosty, pulpitowy o nachyleniu 15°. Projekt przewiduje OSB i gont bitumiczny. Ziarno wątpliwości zasiał niestety "stary, doświadczony" dekarz, który twierdzi, że jest to za mały spadek by zapewnić szczelność gontu. Proponuje zastosować papę termozgrzewalną. Cenowo jest to to samo, gont rzecz jasna jest ładniejszy. Czy faktycznie dach jest zbyt płaski na gont ? Druga sprawa - czy gont na SSB jest znacząco lepszy od tego na osnowie szklanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 15.08.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 przy 15 stopniach i tak tego gontu nie bedzie widac , dawaj pape termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.08.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Daj papę termo z SBS-em ok 5 mm. SBS to nie żadna osnowa a uplastyczniacz . Najlepiej na tkaninie poliestrowej . Osnowa szklana się rwie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.08.2012 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 przy 15 stopniach i tak tego gontu nie bedzie widac , dawaj pape termo. Na pewno będzie widać, bo obecnie też widać Ale z tego co rozumiem papa termozgrzewalna jest lepsza niż gont ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Bez względu jakie pokrycie nie zastosujesz musisz dać jako pierwszą warstwę papę podkładową termozgrzewalną. Papa termozgrzewalna daje Ci 100% gwarancji szczelności. Na nią Icopala Zduńska Wola papę drukowaną imitacją blachodachówki. W Twoim przypadku może ona pogodzić estetykę ze szczelnością. Jest jeszcze jedno rozwiązanie Isola ma w ofercie gonty, które można zgrzewać bez konieczności mocowania mechanicznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 16.08.2012 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Bez względu jakie pokrycie nie zastosujesz musisz dać jako pierwszą warstwę papę podkładową termozgrzewalną. Papa termozgrzewalna daje Ci 100% gwarancji szczelności. Na nią Icopala Zduńska Wola papę drukowaną imitacją blachodachówki. W Twoim przypadku może ona pogodzić estetykę ze szczelnością. Jest jeszcze jedno rozwiązanie Isola ma w ofercie gonty, które można zgrzewać bez konieczności mocowania mechanicznego. Pozdrawiam. To, że musi być papa podkładowa jest dla mnie jasne. Dobrze rozumiem, że gont na 15 stopniach nie powinien być mocowany mechanicznie gwoździem bo to jest "źródło zła" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.08.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie ma możliwości, żeby gont zgrzał się na całej pow. Zawsze będzie podciekało pod spód i gniło . Zimą przy roztopach na 100%. Nie kombinuj i daj termo. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Janie to jest gont przystosowany do zgrzewania i przy profesjonalnym wykonaniu na 100% będzie szczelne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.08.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Zgrzać szczelnie gont można chyba tylko na płycie traserskiej . Na dachu to niewykonalne. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.08.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Janie idę o zakład, że Ty byś ze swoim doświadczeniem nie miał z tym najmniejszych problemów. Przecież te gonty przygrzewamy do papy podkładowej termozgrzewalnej. Robiłem to dwa lata temu na Salonie Dekarskim w Łodzi na stoisku Isoli. Serdecznie Cię pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.08.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Andrzeju. Właśnie to doświadczenie mówi mi, że przytwierdzić gont do podłoża zgrzewając go to małe piwo . Ale zrobić jednorodny przetop jak w zakładzie papy termozgrzewalnej to i beczki mało. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 18.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Co zaś sie tyczy SBS, to ja mam gont bez tego ulepszacza. Wydaje mi się, że ten "ulepszacz" tak naprawdę słuzy do skracania zywotności produktu (czytaj Świat Wiedzy 8/12 str 50) Wystarczy spojrzeć na okresy gwarancyjne - gonty z SBS zazwyczaj 15-20 lat gwarancji - gonty bez SBS zazwyczaj 30 lat gwarancji i wiecej To jest moja prywatna obserwacja w zakresie SBS a długość gwarancji.... Nie czytałem, żadnej literatury na temat SBS więc moze walnąłem właśnie jakąś frachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.08.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Modyfikator nadaje odpowiedniej plastyczności w ujemnych temperaturach więc dość istotnym dodatkiem dla gontów montowanych w naszej strefie klimatycznej. W moim przekonaniu modyfikator przedłuża żywotność. Są dwa rodzaje modyfikatorów SBS i APP. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 31.08.2012 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Proszę o jeszcze jedną podpowiedź. Jak poprawnie mocować papę podkładową do OSB ? Próbować zgrzewać czy wkrętami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Papiakami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 01.09.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Papiakami. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź. Spotkałem się z opinią, że gwoździe w OSB słabo trzymają. Czy użycie wkrętów jest gorszym rozwiązaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nie. Wkręty muszą mieć plaski łeb. Koszt wykonania byłby dwa razy droższy. Papiaki źle trzymają w cienkiej płycie. Pod gont bitumiczny płyta grubości minim 18 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts