Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach 15° czy można zastosować gont

william.bonawentura

Recommended Posts

Wkrótce będę "robił" dach na budynku gospodarczym. Prosty, pulpitowy o nachyleniu 15°. Projekt przewiduje OSB i gont bitumiczny. Ziarno wątpliwości zasiał niestety "stary, doświadczony" dekarz, który twierdzi, że jest to za mały spadek by zapewnić szczelność gontu. Proponuje zastosować papę termozgrzewalną. Cenowo jest to to samo, gont rzecz jasna jest ładniejszy. Czy faktycznie dach jest zbyt płaski na gont ? Druga sprawa - czy gont na SSB jest znacząco lepszy od tego na osnowie szklanej ?

Bez względu jakie pokrycie nie zastosujesz musisz dać jako pierwszą warstwę papę podkładową termozgrzewalną. Papa termozgrzewalna daje Ci 100% gwarancji szczelności. Na nią Icopala Zduńska Wola papę drukowaną imitacją blachodachówki. W Twoim przypadku może ona pogodzić estetykę ze szczelnością. Jest jeszcze jedno rozwiązanie Isola ma w ofercie gonty, które można zgrzewać bez konieczności mocowania mechanicznego. Pozdrawiam.

Bez względu jakie pokrycie nie zastosujesz musisz dać jako pierwszą warstwę papę podkładową termozgrzewalną. Papa termozgrzewalna daje Ci 100% gwarancji szczelności. Na nią Icopala Zduńska Wola papę drukowaną imitacją blachodachówki. W Twoim przypadku może ona pogodzić estetykę ze szczelnością. Jest jeszcze jedno rozwiązanie Isola ma w ofercie gonty, które można zgrzewać bez konieczności mocowania mechanicznego. Pozdrawiam.

To, że musi być papa podkładowa jest dla mnie jasne. Dobrze rozumiem, że gont na 15 stopniach nie powinien być mocowany mechanicznie gwoździem bo to jest "źródło zła" ?

Janie idę o zakład, że Ty byś ze swoim doświadczeniem nie miał z tym najmniejszych problemów. Przecież te gonty przygrzewamy do papy podkładowej termozgrzewalnej. Robiłem to dwa lata temu na Salonie Dekarskim w Łodzi na stoisku Isoli. Serdecznie Cię pozdrawiam.

Co zaś sie tyczy SBS, to ja mam gont bez tego ulepszacza. Wydaje mi się, że ten "ulepszacz" tak naprawdę słuzy do skracania zywotności produktu (czytaj Świat Wiedzy 8/12 str 50) Wystarczy spojrzeć na okresy gwarancyjne

- gonty z SBS zazwyczaj 15-20 lat gwarancji

- gonty bez SBS zazwyczaj 30 lat gwarancji i wiecej

To jest moja prywatna obserwacja w zakresie SBS a długość gwarancji.... Nie czytałem, żadnej literatury na temat SBS więc moze walnąłem właśnie jakąś frachę :)

Modyfikator nadaje odpowiedniej plastyczności w ujemnych temperaturach więc dość istotnym dodatkiem dla gontów montowanych w naszej strefie klimatycznej. W moim przekonaniu modyfikator przedłuża żywotność. Są dwa rodzaje modyfikatorów SBS i APP. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...