Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy na Ytong

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad położeniem tynku silikonowego na beton komurkowy. Tu myśle na dwoma wariantami:

1. grunt i tynk silikonowy,

2. Klej z siatką, grunt, tynk silikonowy.

Słyszałem że nie powinno dawać się tynku strukturalnego bezpośrednio na mur, bo będzie widać fugi. W moim przypadku ściana jest zrobiona na zaprawie klejowej, czyli mniejsze ryzyko.

Wariant z klejem to pomysł żeby zrobić jednorodna strukture pod tynkim i troche go wzmocnic, ew. zapobiegać pęknięcią.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie lub wiedzę na temat takich rozwiązań to proszę o komentarz.

Dziękuje

rozwaz nastepujace rozwiazanie: (zakladam ze masz idealnie wymurowane sciany z tego ytonga)

- grunt zmniejszajacy nasiakliwosc ytonga

- siatka z klejem

- grunt pod tynk

- tynk mineralny pomalowany farba silikonowa

Optymalne rozwiazanie wg mnie.

Z zeszytów technicznych ytonga:

Jednorodne ściany zewnętrzne

w systemie YTONG wykańczane są tynkiem mineralnym.

Zajrzyj do tych zeszytów tam wiele ciekawych rzeczy.

http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/ZT_Projektowanie_architektoniczne_i_konstrukcyjne_w_systemie_YTONG_12-2008.pdf

Witam

Jak to się ma na przykład do trwałości kolorów na ścianie z tynkiem mineralnym i ich myciem np myjką, większość (większość nie zawsze ma rację) mnie przekonuje że silikon jest trwalszy, lepszy, że ściana z pomalowaną elewacją mi tyle nie wytrzyma co silikon i będę musiał często malować?

Szkoda fighter 1983 nie jesteś z południa bo tu jakoś dobrej ekipy i chętnej do zrobienia takiej elewacji jak Ty proponujesz nie mogę utrafić

Jarerk: tynk mineralny, a dokładniej wapienny, czy cementowo wapienny jest chyba najtrwalszym tynkiem jaki zna świat. Przecież one sięgają starożytnego Rzymu albo jeszcze wcześniej. Jeżeli mur jest suchy i dobrze zaizolowany to wytrzymają lata. Jakkolwiek różnimy się z fighterem w kwestii barwienia w masie [on przeciw, ja za), tak samo jednak uważam, że dobrze położony tynk mineralny jest naprawdę najlepszy, przy tym najtańszy.

Z zeszytów technicznych ytonga:

Jednorodne ściany zewnętrzne

w systemie YTONG wykańczane są tynkiem mineralnym.

Zajrzyj do tych zeszytów tam wiele ciekawych rzeczy.

http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/ZT_Projektowanie_architektoniczne_i_konstrukcyjne_w_systemie_YTONG_12-2008.pdf

Super materiał. Wynika z niego, że na jednowarstwową ścianę tynk mineralny minimum 15 mm.