Mariusz Cegla 15.08.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam, zastanawiam się nad położeniem tynku silikonowego na beton komurkowy. Tu myśle na dwoma wariantami:1. grunt i tynk silikonowy,2. Klej z siatką, grunt, tynk silikonowy. Słyszałem że nie powinno dawać się tynku strukturalnego bezpośrednio na mur, bo będzie widać fugi. W moim przypadku ściana jest zrobiona na zaprawie klejowej, czyli mniejsze ryzyko. Wariant z klejem to pomysł żeby zrobić jednorodna strukture pod tynkim i troche go wzmocnic, ew. zapobiegać pęknięcią. Jeżeli ktoś ma doświadczenie lub wiedzę na temat takich rozwiązań to proszę o komentarz. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.08.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 rozwaz nastepujace rozwiazanie: (zakladam ze masz idealnie wymurowane sciany z tego ytonga)- grunt zmniejszajacy nasiakliwosc ytonga- siatka z klejem - grunt pod tynk - tynk mineralny pomalowany farba silikonowa Optymalne rozwiazanie wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.08.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Z zeszytów technicznych ytonga:Jednorodne ściany zewnętrznew systemie YTONG wykańczane są tynkiem mineralnym.Zajrzyj do tych zeszytów tam wiele ciekawych rzeczy. http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/ZT_Projektowanie_architektoniczne_i_konstrukcyjne_w_systemie_YTONG_12-2008.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarerk 15.08.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam Jak to się ma na przykład do trwałości kolorów na ścianie z tynkiem mineralnym i ich myciem np myjką, większość (większość nie zawsze ma rację) mnie przekonuje że silikon jest trwalszy, lepszy, że ściana z pomalowaną elewacją mi tyle nie wytrzyma co silikon i będę musiał często malować? Szkoda fighter 1983 nie jesteś z południa bo tu jakoś dobrej ekipy i chętnej do zrobienia takiej elewacji jak Ty proponujesz nie mogę utrafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.08.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Jarerk: tynk mineralny, a dokładniej wapienny, czy cementowo wapienny jest chyba najtrwalszym tynkiem jaki zna świat. Przecież one sięgają starożytnego Rzymu albo jeszcze wcześniej. Jeżeli mur jest suchy i dobrze zaizolowany to wytrzymają lata. Jakkolwiek różnimy się z fighterem w kwestii barwienia w masie [on przeciw, ja za), tak samo jednak uważam, że dobrze położony tynk mineralny jest naprawdę najlepszy, przy tym najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.08.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Z zeszytów technicznych ytonga: Jednorodne ściany zewnętrzne w systemie YTONG wykańczane są tynkiem mineralnym. Zajrzyj do tych zeszytów tam wiele ciekawych rzeczy. http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/ZT_Projektowanie_architektoniczne_i_konstrukcyjne_w_systemie_YTONG_12-2008.pdf Super materiał. Wynika z niego, że na jednowarstwową ścianę tynk mineralny minimum 15 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 16.08.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 WitamTutaj przesyłam link do tematu, który może być dla Ciebie pomocny:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204250-Jaki-tynk-zewn%C4%99trzny-na-YTONG-POMOCY&p=5414055#post5414055 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts