Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EMANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

mam pytanie do znawcow tematu

czy ten projekt nadaje sie do postawienia na dzialce gdzie poludnie jest tam gdzie on ma te trzy male okna wschod jest na wejsciu z ogrodu ??

czy nie bedzie ciemno w tym domu??

niestety taka mam dzialke ze wjazd na nia jest od polnocy :-? jest na to jakas rada lub macie jakiis projekt ciekawy podobny do tego o takich wymiarach??

pozdrawiam

http://www.dobredomy.pl/?id_project=45&infopage=4&lustro=1

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj :)

rzeczywiście może być ciemno...

My wybudowaliśmy Manuelę. Domek ustawiony mamy chyba wyjątkowo korzystnie - wyłapujemy po dwie pory dnia na każdą ścianę.

Czyli:

- róg garażu - na północ

- róg gabinetu - na wschód

- róg kuchni - na południe

- róg salonu - na zachód

Ani za gorąco, ani za zimno. W Twoim wypadku może być faktycznie problem. Emanuela to starsza siostra Naszego domku.

W takim razie szukaj inego projektu...

Nie przerabiaj gotowego ideału, bo możesz skopać estetykę całości. Lepiej poszukać czegoś całkiem nowego, pasującego do działki.

Mówię serio. Widziałam na żywo i na zdjęciach poprawki w Manueli i czasem nóż się w kieszeni otwierał, bo ludzie nie patrzyli na efekt końcowy... Ja u siebie też poprawiłam, ale poprawkami tylko zyskałam symetrię - zamurowałam trzecie okno w kuchni i dodałam trzeci balkon na poddaszu...

Możesz poczytać w dzienniku i pooglądać na zdjęciach w albumie :)

mam pytanie do znawcow tematu

czy ten projekt nadaje sie do postawienia na dzialce gdzie poludnie jest tam gdzie on ma te trzy male okna wschod jest na wejsciu z ogrodu ??

czy nie bedzie ciemno w tym domu??

niestety taka mam dzialke ze wjazd na nia jest od polnocy :-? jest na to jakas rada lub macie jakiis projekt ciekawy podobny do tego o takich wymiarach??

pozdrawiam

http://www.dobredomy.pl/?id_project=45&infopage=4&lustro=1

Do d... pomysł, albo powiekrzyć te okna, albo obrócić dom. A tak na marginesie, to IMHO ten dom jest właśnie typowym na dzaiłke z wjazdem od północy, więc nie narzekaj, bo takich projektów jest najwięcej. Ja mam wjazd od strony płd-zach i dopiero to jest problem, bo jakby nie ustawić ogród, to albo będzie mało nasłoneczniony, albo będzie od ulicy. i tjedno i drugie niewskazane. Na szczęscie ta ulica u mnie to bardzo mało ruchliwa, więc zdecydowałem, że będę miał ogórd od strony wjazdu, a dom przytulony maksymalnie wgłąb do końca działki.

Witam

Cieszę się, że ktoś zainteresował się projektem Emanuela. My do pewnego czasu z mężem byliśmy zdecydowani na Manuelę. W Emanueli podoba mi się rozwiązanie schodów wewnęt. oraz rozmiesczenie sypialni na poddaszu (w każdej sypialni mniej więcej posrodku znajdują się drzwi balkonowe). Co do ustawienia domu do stron świata to u nas wygląda to tak: Wejściedo domu od południa, kuchnia od północnego - zachodu. Może ktoś powie, że bedzie to kuchnia ciemna, ale ja mieszkam obecnie w domu gdzie jedna kuchnia jest od południa, a druga od pół- zach. i w tej kuchni od południa w czasie słonecznych dni można się ugotować, żaluzje są wtedy cały czas zasunięte. Więc są plusy i minusy kuchni od południa :lol:

pozdrawiam

to wszystko jest nic w porownaniu do tego co dowiedzialem sie dzisaj od architekta :( wiec jest tak dzialka ma 20x30 ale jest spad i na budynku jest 2metry spadu :( wiec musza chyba byc piwnice ,iteraz robi sie problem co zrobic zeby ie miec tarasu w powietrzu ?? moze obnizyc o 1metr na wejscu na dziake i przesypac ta ziemie na koniec pod taras wtedy teoretycznie zniknie spad??

co radzicie ,koszty znowu :(

chyba porusze nowy temat o tym problemem

• 1 month później...

Witaj Ewo, :D

Tak jak napisał Bard13 projekt ten był już omawiany, ale jeszcze nikt nie otworzył wątku pod hasłem Emanuela - Domus.

Myślę natomiast, że jest już w Polsce klika osób, które zdecydowały się na budowę domku według tego projektu. Do tego grona myślę, że będzie się zaliczać moja rodzina :). Urzekła nas Manuela, jednak gdy znaleźliśmy na stronach Domusa Emanuelę (nowsza wersja Manueli - uwzględniająca większość poprawek, które wprowadzili budowniczowie Manuelki) wiedzieliśmy, że to będzie właśnie ten projekt. Czekamy tylko na wersję tego domku z podwójnym garażem. Będzie miała trochę zmieniony dach i elewacje od stron garażu, ale za to dodatkowo będzie suszarnia, której w projekcie z pojedyczym garażem nam brakowało. Myślę, że dołączą kolejne osoby do grona "wielbicieli" Emanueli i wspólnie będziemy mogli obserować jak rosną nasze przyszłe wymarzone domki. Pozdrawiam

Witam

Cieszę się, że ktoś jest jeszcze zainteresowny tym projektem. My z mężem oglądaliśmy tyle katalogów z domami jednak gdzieś caly czas w myślach byla Manuela a póżniej Emanuela. Podjeliśmy męską decyzję i we wtorek zamówiliśmy projekt Emanuela, niech się dzieje co chce :lol: . Na wiosnę zaczynamy

Pozdrawiam

Witamy!

My dzisiaj zamówiliśmy projekt Emanuela z podwójnym garażem. Będziemy mieć suszarnię nad garażem, a także dodatkowe okno w salonie. Czy coś zmieniałaś w projekcie? Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania wszystkich dokumentów i pozwoleń w celu uzyskania pozwolenia na budowę.

Pozdrawiamy

Beata i Tadek

Planujemy zamiast dwóch okien w kuchni (te które wychodzą na ogród) zrobić jedno większe. Niewiem jak jest w tym projekcje ale w Manueli wg mnie okna w kuchni są zbyt wysoko wstawione. Parapet ok 30 - 40 cm nad blatem mebli kuchennych jak dla mnie to nie doprzyjęcia. Parapet u mnie w kuchni musi być na wysokości blatu.

W lazience tej która jest przy sypialni chcemy zrobić sobie malą pralnię z wejściem z dużej lazienki.

Zastanawiamy się nad zrobieniem 3 balkonu na poddaszu. Narazie chyba tyle zmian o innych może zdecydujemy się o osoby robiącej adaptację

pozdrawiam :D

Tadku,

Jeśli możesz opisz dokładniej na czym polegają zmiany, które wprowadziliście w Emanueli. Mnie tez interesuje ten projekt i mam kilka pomysłów na zmianę dachu etc..Czy rozmawiałeś z Domusem jaki będzie koszt Twoich zmian?

Pozdrawiam

Dorota

Tadku,

Jeśli możesz opisz dokładniej na czym polegają zmiany, które wprowadziliście w Emanueli. Mnie tez interesuje ten projekt i mam kilka pomysłów na zmianę dachu etc..Czy rozmawiałeś z Domusem jaki będzie koszt Twoich zmian?

Pozdrawiam

Dorota

Doroto,

To nie będą zmiany w projekcie Emanuela ale całkowicie nowy projekt domu jednorodzinnego - Emanuela z podwójnym garażem. Poza tym, że będzie większy garaż (na dwa samochody) dodatkowo będzie suszarnia do której będzie się wchodzić z większej łazienki na poddaszu. Oczywiście zmieni się konstrukcja dachu oraz liczba okien połaciowych (z 7 na 6 - chyba, że jeszcze główny architekt coś zmieni). Poza tym zmieni się wygląd elewacji prawej (patrząc w wersji podstawowej) wraz z rozmieszczeniem okien po tej stronie). Dodatkowo chcemy wstawić okno w salonie żeby go doświetlić. Tak poza tym to raczej nie planujemy żadnych innych istotnych zmian w tym projekcie. Co do ceny projektu to bedzie ona chyba taka sama jak cena projektów domów jednorodzinnych z podwójnym garażem (patrz np. Andromeda z podwójnym garażem).

Pozdrawiamy z Poznania

Beata i Tadeusz

Tadku...bo chyba nie zrozumiałam, czy domus zrobi wam nowy projekt z podwójnym garażem czy sami na własną rękę robicie nowy projekt.

A do was wszystkich jak myślicie jaki bedzie koszt "pod klucz" Emanueli

My właśnie jeszcze do niedawna chcieliśmy wybudowac Andromedę, ale troszkę zniechęciły mnie słupki w pokojach oraz strasznie długi pokój nad garażem ( w wersji z podwójnym garażem ), dlatego wybraliśmy jednak Emanuelę bo te pomieszczenia na górze wydają się nam bardziej sensowne. Chociaż bardziej odpowiadała by nam wersja z podwójnym garażem :D

Pozdrawiam

Tadku...bo chyba nie zrozumiałam, czy domus zrobi wam nowy projekt z podwójnym garażem czy sami na własną rękę robicie nowy projekt.

A do was wszystkich jak myślicie jaki bedzie koszt "pod klucz" Emanueli

My właśnie jeszcze do niedawna chcieliśmy wybudowac Andromedę, ale troszkę zniechęciły mnie słupki w pokojach oraz strasznie długi pokój nad garażem ( w wersji z podwójnym garażem ), dlatego wybraliśmy jednak Emanuelę bo te pomieszczenia na górze wydają się nam bardziej sensowne. Chociaż bardziej odpowiadała by nam wersja z podwójnym garażem :D

Pozdrawiam

i list od Kasi Gawrysiak, w którym Kasia kilka dni temu zadała nam to samo pytanie, ale na nasz adres prywatny:

Witam,

Przeczytałam na forum, że budujecie Emanuelę z podwójnym garażem. Mnie również bardzo Emanuela się podoba i z utęsknieniem czekam aż pojawi się w takiej wersji, w jakiej Wy budujecie. Czy projekt z podwójnym garażem jest już ogólnie dostępny, czy dostaliście go na indywidualne zamówienie?? Jeżeli jest dostępny to gdzie ??

Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

Kasia Gawrysiak

Ewo, zamieszczam odpowiedź, jaką udzieliłam Kasi, żeby się nie powtarzać:

Witaj Kasiu!

Odpowiadając na Twoje pytania:

Już niedługo ten projekt będzie ogólnie dostępny na stronach Domusa lub dobrego domu, jako dostępna wersja projektu Emanueli (zobacz jak to jest z Andromedą, na dole widać opcję z podwójnym garażem i cena od wersji z pojedynczym garażem jest droższa tylko o 200 zł + VAT). Pan architekt Tomasz Flak kończy ten projekt. Pojawiło się bowiem wiele osób, zwłaszcza my, które chciałyby mieć Emanuelę z podwójnym garażem. To nie jest indywidualne zamówienie, ale tak jakby, bo mąż motywował pana Tomka od listopada do stworzenia takiego projektu, a nawet wydzwaniał do niego równo co tydzień, nawet wysłał propozycje jakby miał wyglądać taki projekt. Potrzebowaliśmy go pilnie, bo staramy się o pozwolenie na budowę. Chcemy oddać wniosek w przyszłym tygodniu, bo już kredyt czeka tylko na ten dokument. Mamy zeskanowane rzuty: elewacji, fundamentów, parteru, piętra i dachu, ale nie możemy go udostępniać, bo chodzi o prawa autorskie. Gdy projekt będzie dokończony, to znajdzie się na wymienionych stronach i wtedy, to co innego. Powiem tylko, że garaż ma chyba 35-37 m2 (blisko 40 m2) i będzie wydłużony z jednej strony domu (w zależności od wersji). Reszta domu nie różni się od wersji z pojedynczym garażem. Trochę inaczej będzie wyglądał dach nad garażem, będzie dwuspadowy i oczywiście nad garażem znajdzie się suszarnia, jak pisał mój mąż na stronach forum.

W razie co, to można dzwonić do Domusa i pytać pana Tomka Flaka, byłabyś trzecią osobą chętną na ten projekt z podwójnym garażem. My zamierzamy jeszcze w tym roku wprowadzić się do naszej Emanueli z podwójnym garażem pod Poznaniem.

Czekam na dalszą korespondencję, ale już na forum Muratora w temacie Emanuela - Domus.

Pozdrawiam

Beata

Ewo! Cieszymy się bardzo, że jesteś kolejną osobą, która interesuje się tym projektem. Wieczorem po pracy Tadek wypowie się na temat kosztów budowy. Pozdrawiam

Beata (żona Tadzia)

Planujemy zamiast dwóch okien w kuchni (te które wychodzą na ogród) zrobić jedno większe. Niewiem jak jest w tym projekcje ale w Manueli wg mnie okna w kuchni są zbyt wysoko wstawione. Parapet ok 30 - 40 cm nad blatem mebli kuchennych jak dla mnie to nie doprzyjęcia. Parapet u mnie w kuchni musi być na wysokości blatu.

W lazience tej która jest przy sypialni chcemy zrobić sobie malą pralnię z wejściem z dużej lazienki.

Zastanawiamy się nad zrobieniem 3 balkonu na poddaszu. Narazie chyba tyle zmian o innych może zdecydujemy się o osoby robiącej adaptację

pozdrawiam :D

Pokrótce.

Żeby nie stracić symetrii budynku będziesz musiała chyba obniżyć wszystkie okna na tej ścianie, bo inaczej dom będzie dziwnie wyglądał jak na jednej ścianie będą okna na różnych wysokościach. A w salonie pod oknem powinien być kaloryfer.

I nie jest to 20-30 cm okno nad blatem. Mam manuelę i wychodzi około 15 cm.

Pralnia zamiast trzeciej łazienki to jest to. Projektant nie zastanawiał się chyba ile kosztuje dosprzętowienie trzeciej łazienki. Ale pewnie założył, że jak kogoś stać na 3 łazienki, to pewnie pierze wszystko w pralni na mieście a nie w domu.

W projekcie nie wiadomo gdzie suszyć ciuchy, bo pralkę da się wstawić wszędzie, łącznie z zabudową w kuchni.

Trzeci balkon na górze to jest to, my w Manueli wydłużyliśmy te okna 2/3 na pełne i dolaliśmy balkon, efekt widać na zdjęciach (link w dzienniku budowy)

Ze zmian proponuję skasować te trzecie okno w kuchni na ścianie okien spiżarni i łazienki na dole.

Dramatycznie rozkłada zabudowę kuchni. My skasowaliśmy i wszystko się pięknie ułożyło