Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EMANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceny stolarza sa bardzo umowne ponieważ materiał będziemy brać na fakturę a robocizna powiedzmy sobie bedzie z jakims super rabatem - generalnie pan stolarz zrobił nam kuchnie 12 m2 zabudowy meblami z MDF lakierowanego i za montaż wzioł 1000zł reszta to materiał 11 tyś ( czyli halogeny transformatory, fronty szafek, boki szafek, systemy koszy cargo, uchwyty w tym zabudowa lodówki , zlewozmywak i kran Groche i blaty). Wstępnie na schody do Andromedy zrobione z dębu umówilismy się na 6 tyś zł z robocizną nie wiem jak bedzie to wycenione w przypadku Emanueli. Na Bartyckiej ( centrum budowlane w Warszawie ) wyceniono nam te same schody na 15 tyś zł :o Trzeba strasznie uważać tu w Warszawie na jakiekolwiek zakupu, czasami wyjazd do Skierniewic pozwoli zaoszczędzić niezłą sumkę - tak jest w przypadku parkietu w Warszawie ten sam parkiet kosztuje 130 zł m2 a w Skierniewicach 80 zł m2 ....ale najpierw trzeba mieć projekcik ;) a potem szukać parkieciku. No musze się przyznać, że do nowego domu mamy już krany, moi rodzice robili remont mieszkania i przy okazji kupili nam juz krany...tak na czarną godzinę - oto jak zostali wychowani moi rodzice, jak mają pieniądze to kupują z zapasem ;)

Ewo - widziałam juz kiedyś to zdjęcie i dlatego postanowiliśmy zmienić okna w kuchni nie będzie tego okna koło spiżarni a wstawimy jedno duże okno od strony tarasu, taki układ okien totalnie burzy moją koncepcję zabudowy kuchni gdyż teraz chcę piekarnik umieścić w słupku tak abym nie musiała się schylać do piekarnika, no i lodówkę też bedziemy chcieli zabudować

Pozdrawiam

Ewo Sz. i Ewcio!

Z jakiego materiału będziecie stawiać ściany? A jaki strop? Nas namawiają na silkę i strop terivę. Chciałam zorientować się, z czego inni będą budować swoje e-manuele. Podoba mi się, że dom można postawić w dwa tygodnie. Chciałabym, żeby u nas też tak było. To kiedy zaczynamy kopać pod fundamenty?

Pozdrawiam

Beata

Witam

Murarz powiedzial nam, że najlepiej jest kopać fundament w marzec - kwiecień. Wedlug jego opinii maj to najbardziej mokry miesiąc (coś czuję przez kości, że będzie z tym murarzem ciekawie :lol: "filozof").

Ja w materialach nie jestem mocna wiem tylko tyle, że będziemy budować z maxa + steropian. Strop będziemy również robić na poddaszu, wiele osób nam to doradza.

Pozdrawiam do zobaczenia za kilka dni. Dzisiaj zaczynam ferie :lol:

Laba na calego

Witam

Dzisiaj zaczynam ferie :lol: Laba na calego

To baw się, ale dobrze. Zbieraj siły przed kopaniem pod fundamenty!!! Ja ferie mam prawie od 5 miesięcy, kiedy urodziła się Wiktoria. Właśnie jestem po urlopie macierzyńskim i wybieram zaległy urlop za 2003, 2004 i za obecny rok 2005. I tak do połowy marca. Ufff... :D

Beata

Witam serdecznie :)

Ewo - alez zazdroszczę ferii, my już planujemy krótki wyjazd w góry ale to dopiero w marcu więc jeszcze parę tygodni przed nami

Co do budowy - to teściowie moi polecaja nam maxa + wełna i chyba tak będziemy budować , chociaż i porotherm też wchodzi w grę. Znajomi natomiast polecaja nam strop wylewany ale narazie jesteśmy na etapie terrivy - więc i tu tak na 100% nie wiadomo, chcemy docieplić fundamenty, i poddasze prawdopodobnie steropianem 12 - ale z tym się na razie wstrzymujemy bo najpierw chcemy zanieść projekt znajomemu architektowi, który nam podpowie gdzie w Emanueli sa słabe punkty....pewnie ich nie ma :D ale lepiej aby ktoś stojący z boku popatrzył na to cudo

Ale przede wszystkim musimy kupić projekt i ze względu na sytuację rodzinną ( tzn potomek w drodze :wink: ) budowę zaczniemy prawdopodobnie we wrześniu

Pozdrawiam

...bo najpierw chcemy zanieść projekt znajomemu architektowi, który nam podpowie gdzie w Emanueli sa słabe punkty....pewnie ich nie ma :D ale lepiej aby ktoś stojący z boku popatrzył na to cudo

Ale przede wszystkim musimy kupić projekt i ze względu na sytuację rodzinną ( tzn potomek w drodze :wink: ) budowę zaczniemy prawdopodobnie we wrześniu

Pozdrawiam

Ewcio!

Gratulujemy potomka!!! A czy to pierwsze dziecko? Nasz skarb pojawił się 5 miesięcy temu i jesteśmy nią zachwyceni. Zwłaszcza, że można się już wyspać!!! :lol: :lol: Ale jest tak rozkoszna i zabawna, że człowiek mógłby wciąż patrzeć na tak malutkie dziecko. I pomyśleć, że kiedyś myślałam o powrocie do pracy po urlopie macierzyńskim. Akurat w 4 miesiącu dziecko staje się ciekawe świata, tak szybko rozwija się i miałabym to stracić.

Ale wracając do tematu, kiedy zamierzacie kupić projekt? Nie ponaglam was, ale jestem ciekawa, co powie o nim wasz znajomy architekt. Jak będziecie go mieć, to koniecznie dajcie znać. Ponieważ my potrzebowaliśmy szybko dokumenty, więc architekt adaptujący nie miał czasu na przyjrzenie się projektowi. Zresztą robił projekt zagospodarowania działki bez projektu domu, bo go jeszcze nie było. Tylko miał z Domusa skany rzutów. Potem go na chwilę widział. Stwierdził, że będzie drogi dach, a dwa piony kanalizacyjne przedrażają inwestycje, ale to wiedzieliśmy już wcześniej. My od wczoraj mamy już podpisane pozwolenie na budowę!!! Teraz 14 dni na uprawomocnienie. Mój mąż wielokrotnie wydzwaniał, jeździł do starostwa. Wniosek oddaliśmy 27 stycznia, a podpisany był 2 lutego. Dziękujemy pracownikom w starostwie w Środzie Wlkp. Tylko jeszcze wycena specjalisty bankowego i czekamy na kredyt.

Pozdrawiam

Beata

• 2 weeks później...

Klaus, a Ty co zamiarzasz budować, Emanuelę II. Daj znać, ale to już na wątku dotyczącym Emanueli. Czym będziesz opalał i czy zamierzasz mieć piwnicę???

Na dzień dzisiejszy najpoważniej myślę o Emanueli II choć mówiąc szczerze obawiam się wysokich kosztów związanych

ze skomplikowaną bryłą tego domu, zwłaszcza, że planuję (tzn. bardzo chciałbym) zastosować śącianę 3W z cegłą klinkierową na zewnątrz.

Co do ogrzewania to mam na działce gaz więc póki co alternatywne technoligie ogrzewania raczej nie są rozpatrywane. Choć kto wie co będzie w przyszłości jak ceny gazu jeszcze wzrosną a przy tym dowalą nam jeszcze jakiś podatek katastralny.

Witam po krótkiej przerwie

Ewci@ moje gratulacje :lol: . Takie małe szkraby są słodkie. Moja panna ma już skończone 5 lat. Dzisiaj do przedszkola zabrała trzy walentynki nie mogła się zdecydować który kawaler zostanie jej wybrankiem. Rośnie mi niezły numerek :lol: :lol: .

A co do budowy to zaczynam ostatnio mięć związane z nią koszmary, mój mąż ostatnio w czasie snu krył dach. Jutro występujemy o pozwolenie na budowę. Dzisiaj dostarczyłam do architekta zgody właścicieli na podłączenie wody i światła oraz ze starostwa Jakieś uzgodnienia Te jakieś uzgodnienia to tylko 46 zł :evil: . Wszędzie tylko kasa i kasa. Wczoraj mój mąż rozmawiał z jakimś murarzem, doradzał nam żeby robić stropy z terrivy (nie wiem czy dobrze napisałam) oraz absolutnie nie lać stropów na poddaszu tylko regipsy. Już sami nie wiemy co robić. A wy jak będziecie robić?

Pozdrawiam

Witaj Ewo, :p

Nam także śnią się już różne ciekawe i mniej ciekawe rzeczy związane z budową domku. My planujemy budować z Silki (ściany zewnętrzne 24) + ocieplenie wełną mineralną 12 cm. Strop najprawdopodobniej Teriva, bo najłatwiej rozprowadzić w nim kanały nawiewne od kominka i kanały wentylacji mechanicznej. Więźba standardowo - drewno + dach - dachówka ceramiczna (szkoda, że glazury są takie drogie). Na poddaszu będą ściany wykonane z regipsów (żadnej wylewki) ocieplone watą szklana lub wełną mineralną. To tyle pokrótce. Obecnie czekamy na decyzję w sprawie przyznania kredytu. Z urzędami już się nawalczyłem. Do tego jeszcze cd walki z energetyką i gazownią. Mamy nadzieję, że wszystko pójdzie po naszej myśli i będzie dobrze.

Zastanawiamy się nad kupnem jakiegoś baraku na czas budowy, ale to koszt powyżej 1 tys. zł - nawet do 6 + oczywiście transport.

Pozdrawiamy

Wikotria z Mamą i Tatą :D :D :D

Witam serdecznie po feriach zimowych :D ( udało się jednak wyjechać już teraz) . Dziękujemy za gratulacje :wink: no i będzie to nasz pierwszy mały członek rodziny. My planujemy zakup projektu pod koniec marca bo wtedy dopiero mąz zostanie szczęśliwym posiadaczem premii :wink: a nasz architekt wstepnie zaczął coś przebąkiwać, że koszt dachu to jakieś 60 -70 tyś :o ( dachówka brassa ciemnobrązowa ) . A jak wy oceniacie koszt dachu w wersji normalnej i z podwójnym garażem ?

Witam serdecznie po feriach zimowych :D ( udało się jednak wyjechać już teraz) . Dziękujemy za gratulacje :wink: no i będzie to nasz pierwszy mały członek rodziny. My planujemy zakup projektu pod koniec marca bo wtedy dopiero mąz zostanie szczęśliwym posiadaczem premii :wink: a nasz architekt wstepnie zaczął coś przebąkiwać, że koszt dachu to jakieś 60 -70 tyś :o ( dachówka brassa ciemnobrązowa ) . A jak wy oceniacie koszt dachu w wersji normalnej i z podwójnym garażem ?

Witaj Ewo,

Gratulujemy mężowi premii. Nie wszyscy ją w dzisiejszych czasach dostają, choć wypracowują ją zasłużenie, ale jej oczywiście nie dostają z różnych przyczyn :D .

Nie wiemy jeszcze dokładnie, jaki będzie koszt dachu, ale ten Wasz architekt, chyba grubo przesadził, no chyba, że z więźbą dachową. Sama dachówka cementowa Brassa chyba około 20 tys. z robocizną. Drewno około 10 tys. + dodatki, rynny spustowe itp, może tyle się zbierze. Na pewno ten dach nie jest tani. A może położyc glazurę??? :) :) :)

Wczoraj liczyłem, to powierzchnia dachu - 256 m2 - odjąć 7,4 m2 na 6 okien połaciowych, 50 m gąsiorów i 72 m dachówki krawędziowej.

Trzeba zapytać chyba na forum tych, którzy ostatnio budowali Manuelę ile oni zapłacili. To jest o 36 m2 dachu mniej.

Czekamy na wycenę podwykonawcy - ile to będzie kosztowało. Jak będziemy mieli lepszą orientację - damy Ci znać.

Pozdrawiamy z Poznania

Wiktoria z Beatą i Tadkiem

A prace nad umieszczeniem Emanueli II (z podwójnym garażem) w internecie trwają, bo od pana architekta Tomasza Flaka otrzymaliśmy wizualizację tego projektu i wszystkie elewacje.

Domek wygląda ślicznie. My już nie możemy się doczekać, kiedy skończy się ta zima i zaczniemy kopać pod fundamenty na naszej działce. A czy mąż już się pochwalił: załatwiliśmy wszystkie papierkowe sprawy i... dostaliśmy kredyt :D :D :D. Jeszcze w tym roku zamierzamy wprowadzić się do e-manueli II. Tadek przeżywa, że nie starczy nam na wszystko, co sobie wyobraziliśmy, pieniędzy. Zobaczymy. Będziemy prawdopodobnie opisywać nasze zmagania z budową na stronie Domusa. Mąż dostał od pracowni taką propozycję.

Pozdrawiam

Beata

O jeju super, z miłą chęcią bedzie się czytało czyjeś zmagania z budową domku. My właśnie czekamy na wizualizację Emanueli II bardzo jednak nam zależy na podwójnym garażu. Co do naszego dachu to tak cena ta zawiera wszystko i sama juz nie wiem czy ten Brass to najlepszy wybór, mąz uparł się na taki brązowy dach i waniliową elewację z ciemniejszymi fragmentami wokół okien , pod ten dach chce wstwaić brązowe okna i bramę garażową też w kolorze zblizonym do dachu. Patrząc na to, że rok temu dach jeszcze miał byc grafitowy :wink: poczekamy co dalsze miesiące nam przyniosą.

Co do premii no cóż - może wystarczy na zakup projektu :lol: ech....

Pozdrawiam

Witam

Kilka dni temu wystąpiliśmy o pozwolenie na budowę, mam nadzieję, że za niedługo będziemy je mieć. Wczoraj mąż robił rekonesans po hurtowniach z materiałami budowlanymi. Znalazł hurtownię z dobrymi materiałami i konkurencyjnych cenach. Stal na cały domek już mamy, drzewo na dach i podłogę już leży na działce. Teraz czekamy tylko na wiosnę, zamawiamy tartak, który przyjeżdża na miejsce. Ach będzie się działo, trudno się doczekać :lol: , tylko te pieniążki szybciutko uciekają :cry:

Pozdrawiam :lol:

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witamy!

Co u Was słychać? Wiosna się zaczęła. Wreszcie! My zaczynamy budowę Emanueli II w połowie kwietnia. Mąż ostatnio dogadywał ostatnie sprawy z murarzem, cieślą i dekarzem. Wiem, że robocizna stanu surowego otwartego wyniesie nas 30 tys. zł. A u was? Mamy już na działce wodę (studnia głębinowa 14 m - wiercenie + hydrofor - 3500 zł), a teraz czekamy na prąd. W między czasie okazało się, że gazownia przeliczyła i opłaca im się pociągnąć do nas gaz, bo już obawialiśmy się, że będziemy zmuszeni do dzierżawienia dużej butli z gazem (przyłącze gazowe 1200 zł). My na pewno budować będziemy z silki E i ocieplać wełną mineralną. Mamy wycenione materiały na cały dach, w tym dachówki ceramiczne. Wciąż nie możemy się zdecydować na konkretny kolor dachówki. Wycenialiśmy lub czekamy na wyceny dachówek: czarną (antracyt) Sirius firmy Rupp Ceramika, ceglastą szlachetną Koramic, kasztanową Robena i ciemnoniebieską Nelskampa. I nadal nie podjęliśmy decyzji. A wy jaki kolor dachówki będziecie mieć? Oczywiście mamy także wyceny okien połaciowych Fakro i Velux. Wczoraj daliśmy do wyceny całą instalację grzewczą podłogówka na dole, na górze grzejniki oraz instalację wodno-kanalizacyjną. Mąż na Skype podpowiada mi, że kominek wkład, obudowa i robocizna to ok. 10 tys. zł, rekuperator 13 tys. zł, gruntowy wymiennik ciepła chyba sami wykonamy, centralny odkurzacz 5 tys. zł, kierownik budowy zawołał od razu 2 tys. zł przez telefon, ale nie wiem jeszcze dokładnie, ile razy będzie na budowie. Zastanawiamy się, czy zatrudnić inspektora. A instalacja elektryczna, alarmowa to ok. 20 tys. zł, schody zabiegowe z buku 5 tys. zł, mamy też wyceny okien i drzwi drewnianych (sosna, mahoń) oraz plastikowych. Koszt ok. 35-50 tys. zł. Podzielcie się waszymi doswiadczeniami.

Pozdrawiamy

Beata, Tadek i nasza 7-miesięczna córeczka Wiktoria