Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EMANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

[Pralnia zamiast trzeciej łazienki to jest to. Projektant nie zastanawiał się chyba ile kosztuje dosprzętowienie trzeciej łazienki. Ale pewnie założył, że jak kogoś stać na 3 łazienki, to pewnie pierze wszystko w pralni na mieście a nie w domu.

W projekcie nie wiadomo gdzie suszyć ciuchy, bo pralkę da się wstawić wszędzie, łącznie z zabudową w kuchni.

Trzeci balkon na górze to jest to, my w Manueli wydłużyliśmy te okna 2/3 na pełne i dolaliśmy balkon, efekt widać na zdjęciach (link w dzienniku budowy)

Ze zmian proponuję skasować te trzecie okno w kuchni na ścianie okien spiżarni i łazienki na dole.

Dramatycznie rozkłada zabudowę kuchni. My skasowaliśmy i wszystko się pięknie ułożyło

My zamierzamy wybudować "e-Manuelę" :D z podwójnym garażem. Długo myślałam o braku w Emanueli suszarni, a także o tym, że są aż trzy łazienki.

Brak suszarni rozwiązał się sam, bo architekt umieścił ją nad powiększonym garażem za większą łazienką. Łazienkę małżeńską na razie zostawiamy, jeżeli nas będzie stać, co się okaże, gdy będziemy wykańczać dom, to ją wyposażymy. W każdej chwili (w przypadku braku funduszy) można ją przerobić na garderobę pani domu!!! :D :D :D

A co do trzeciego balkonu. Jeśli ktoś ma już duże dzieci, to na pewno warto mieć taki balkon. Ładnie na pewno to wygląda, ale my chcemy w tym pokoju zrobić pokój dla dzieci. Nasza córeczka Wiktoria, która ma teraz 5 miesięcy, na pewno za jakieś 1,5-2 lata doczeka się braciszka (tak by chciał mój mąż, a co będzie, to będzie). Nie chciałabym, aby dzieci wychodziły na balkon. Po drugie ten balkon będzie wychodził na naszych przyszłych sąsiadów. Nie wiem, co oni wybudują, czy ten widok wart będzie oglądania, a może za każdym razem, patrząc na ich posiadłość, będę zazdrościć, że mają jeszcze piękniejszy, większy dom z wielkimi oknami z basenem, kortem tenisowym, dużym, cudnym ogrodem. I po co mi to zadręczanie, że gnieżdżę się na działce 1300 metrowej.

Co do kuchni i zlikwidowania, zamurowania trzeciego okna w kuchni, to muszę przemyśleć. To może być dobry pomysł. Na szczęście taką zmianę można chyba wpisać do dziennika budowy. Więc jeszcze mam trochę czasu do namysłu. Z drugiej strony uwielbiam domy z dużymi oknami albo z dużą liczbą okien, aby dom był naturalnie doświetlony. Szkoda mi likwidować okna, gdy dokładam okno w salonie.

To tyle mojego subiektywnego komentarza.

Beata

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wczoraj mieliśmy spotkanie z murarzem i z osobą, która będzie robiła dach. Jak się zrobi ciepło działamy przy fundamentach :lol: . My planujemy w tym roku zrobić stan surowy otwarty. Niestety fundusze nie pozwolą na nic więcej. Troszkę wykosztowaliśmy się kupując działkę.

Pozdrawiam

Ewo!

W imieniu swoim i mojego męża, jak i kilka wcześciej postów wyżej w imieniu Ewci mam prośbę, czy mogłabyś podzielić się informacjami, tzn. ile chce murarz i dekarz, ile wyniesie Was robocizna za stan surowy. A tak w ogóle skąd jesteś? Nie przejmuj się, że w tym roku nie wzniesiesz całego domku. Pomyśl pozytywnie: będziesz mogła dłużej cieszyć się budowanym domkiem, nie mówiąc już o aspektach budowlanych, że dobrze "przezimować" dom w stanie surowym.

Pozdrawiam

Beata

ja nie buduję, ale kiedyś (dokładnie dziesiaj) zróciłam na niego uwagę, pzry szukaniu całkiem czego innego, bo straszneie jest śliczny

śliczniutki :D

chciałabym taki (niestety już buduję całkiem co innego)

i dobrze rozplanowany

stół jadalny tam gdzir trzeba

pzrejście z garażu

spiżarnia

i poddasze dobre

ale przede wszystkim śliczny

nie buduję, ale pochwalam :D :D :D

Witam!

Przeszukując wątki na temat Emanueli, zajrzałam do komentarzy - Dom w puszczy Barda i Niny i znalazłam tam zdjęcia Manueli z podwójnym garażem: http://nurniegodom.republika.pl/images/Manuela_2.jpg http://nurniegodom.republika.pl/images/Manuela_3.jpg

Chciałam powiedzieć, że projektowany dom Emanuela z podwójnym garażem z pracowni Domus nie ma dołożonego drugiego garażu, tylko ma podwójny garaż. Zapewniam, że będzie to zdecydowanie lepiej wyglądać.

Pozdrawiam

Beata

A do was wszystkich jak myślicie jaki bedzie koszt "pod klucz" Emanueli

Obawiam się, że jeżeli będziesz korzystać z firmy budującej "pod klucz", to cena za metr kwadratowy może wynieść powyżej 2 tys. zł. Wszystko zależy od technologii i materiałów, jakich będziesz używała. Pamiętaj, że firmy takie wliczają także powierzchnie garażu.

Witam!!

Bardzo mi sie podoba projekt Emanuela i Virgo II, oba są śliczniutkie. Dzisiaj dzwoniłam do Domusa i oba projekty będą dostępne już niedługo (około 2 tygodni) w wersji z podwójnym garażem. Naprawdę nie mogę sie doczekać. Tylko pozostaje dylemat Emanuela czy Virgo II. Pozdrawiam.

Witam!!

Bardzo mi sie podoba projekt Emanuela i Virgo II, oba są śliczniutkie. Dzisiaj dzwoniłam do Domusa i oba projekty będą dostępne już niedługo (około 2 tygodni) w wersji z podwójnym garażem. Naprawdę nie mogę sie doczekać. Tylko pozostaje dylemat Emanuela czy Virgo II. Pozdrawiam.

Witaj!

Proponujemy Emanuelę. :D :D :D Jest nas już kilku chętnych na Emanuelę z podwójnym garażem (ty chyba piąta/y). Razem na pewno łatwiej będzie budować. Gdy znajdą się jakieś błędy w projekcie (często tak się zdarza, byle żeby były to drobiazgi!!!), szybciej się o nich dowiesz z tego forum. A czy dużo zainteresowanych jest projektem Virgo II? My już "wydębiliśmy" od pana architekta Tomka Flaka projekt Emanuela z podwójnym garażem (ale to inna bajka, zamówiliśmy go wcześniej, choć nie był jeszcze ukończony i mieliśmy trochę udział w tym, jak będzie wyglądał powiększony garaż). Wczoraj mąż z naszym architektem adaptującym siedzieli przy tym projekcie. Przy budowie Emanueli będziesz mogła skorzystać z rad zawartych w dziennikach budowy osób, które budowały starszą siostrę Manuelę. Jest to już projekt znany i sprawdzony!!! A ile osób budowało Virgo? Czy znane są wszystkie błędy w konstrukcji tego projektu? Tego nie wiem.

Pozdrawiam

Beata

Tadku dziękuję tobie i Beacie za odpowiedź.

Zamierzamy budować ten dom systemem gospodarczym tzn mając do wyboru pare złotych rączek które juz kiedyś z nami współpracowały. Generalnie chcemy ten dom wybudowac w granicach 350 tyś - a wiadomo im mniej tym lepiej.

Co do drugiego garażu własnie obawiałam się, że będzie to projekt podobny do tej Manueli na zdjęciach Nurniego - skoro ma to być garaż dwustanowiskowy czy wizualnie bryła Emanueli "nie rozjedzie się" ? Czy powiększenie obejmuje całą prawą stronę projektu tzn również salon będzie większy no i o ile większa działke trzeba będzie mieć ?

Pozdrawiam

Tadku dziękuję tobie i Beacie za odpowiedź.

Zamierzamy budować ten dom systemem gospodarczym tzn mając do wyboru pare złotych rączek które juz kiedyś z nami współpracowały. Generalnie chcemy ten dom wybudowac w granicach 350 tyś - a wiadomo im mniej tym lepiej.

Co do drugiego garażu własnie obawiałam się, że będzie to projekt podobny do tej Manueli na zdjęciach Nurniego - skoro ma to być garaż dwustanowiskowy czy wizualnie bryła Emanueli "nie rozjedzie się" ? Czy powiększenie obejmuje całą prawą stronę projektu tzn również salon będzie większy no i o ile większa działke trzeba będzie mieć ?

Pozdrawiam

My jakiś czas temu byliśmy obejrzeć Manuelę u pewnych ludzi pod Poznaniem w Kostrzyniu. Pozdrawiamy ich serdecznie, jeśli zaglądają na te strony. Przyznali się, że wydali 350 tys. zł na dom, ale budowała im jakaś firma pod klucz. W tym także już mieli prawie wyposażony dom, prócz górnej łazienki i niezamontowanych balustrad na balkonach. Kuchnia była piękna, bardzo dobrze wyposażona, choć zamknięta i z trzema oknami, bo bez trzeciego okna mieliby dość ciemno, piękne (drogie) ażurowe schody, ale proste i garderobę na dole. My też liczymy 350 tys. na budowę tego domu.

Dom z podwójnym garażem ma szerokość 1363 cm. Teraz dodać do tego dwa razy po 4 m po obu stronach domu, czyli minimalna szerokość działki musi wynosić 2163 cm. Salon nie jest powiększony, ale poczekaj, jeśli możesz jeszcze dwa tygodnie jak napisała poprzedniczka. Zobaczysz już na stronie Domusa wygląd bryły. Nie mogę Ci wysłać skanu elewacji, obietnica złożona panu Tomkowi.

Pozdrawiam

Beata

Mam, ojejku jak sie cieszę właśnie przed chwilką dostałam z pracowni Domus (ukłon w ich stronę ) rzuty Emanueli i Virgo II z podwójnymi garażami. Ależ jestem szcześliwa. Pozdrawiam wszystkich. Pa

Egerio!

Mam nadzieję, że wybierzesz Emanuelę! :D :D :D Opowiadaj, jak wrażenia. Co Ci się nie podoba? Wiadomo bryła z podwójnym garażem nie jest taka jak z pojedynczym, ale jak się ma dwóch domowników stojących w garażu. Cóż zrobić. Mnie się projekt podoba. Przedwczoraj mój mąż mówił panu Tomkowi, że jest już kilka osób chętnych na projekty z podwójnymi garażami. A więc wreszcie ustąpili (chodzi o Domus). Ale to oni mogli tylko zrobić.

A do reszty zainteresowanych!

Dzwońcie do Domusa, jeśli chcecie zobaczyć projekt, ale musicie być przekonywujący!

Pozdrawiam

Beata

Nie wiem nie wiem ........ oba projekty są ładne a nawet bardzo ładne. Tyle, że ................ moja druga połówka nie do końca jest przekonana co do tych projektów. Jednak bardziej skłonny jest do Virgo II. A dla mnie jest naprawde wszystko jedno czy to będzie Emanuela czy Virgo II. Muszę się chyba przespać z myślami (choć trudno będzie spać - tak mi się podobają). A przy okazji to podzielcie sie z którje strony (tzn. północ, połodnie, wschód, zachód) macie wjazd. Bo ja mam wjazd od północnego - zachodu. Pozdrawiam.

Egerio!

A co nie podoba się Twojemu mężowi w tych projektach :( :( :evil:

Przecież tylko zostały dołożone garaże. Więc nic praktycznie się nie zmieniło. Przecież chyba mu się podobały te domy jednogarażowe? Powiedz, jakie zmiany wprowadzili w Virgo?

Prawda, że e-Manuela z dwoma garażami nie jest podobna do tych zdjęć powyżej, tzn. Manueli z podwójnym garażem (dołożonym drugim garażem)? Nie rozjeżdża się ta bryła? Obejrzyj elewacje Emanueli II i zdjęcia powyżej i proszę skomentuj.

Ja ogladałam dziś Virgo i chciałam Ci napisać, co sądzę na temat tego projektu, co mi się podoba, a co nie, ale widzę, że rzeczywiście jest jakaś Virgo II. Czy ona jest z Domusa? Gdzie można ją obejrzeć?

My wjazd mamy trochę z północnego wchodu, ale bardziej na wschód. Taras prawie od zachodu, a gdybyśmy robili trzeci balkon, w którym miałyby być dzieci to od południa. Wszystko pasuje i do szczęścia brakuje tylko to, że gdyby można salon z kuchnią zamienić. Salon od zachodu z jednym oknem północnym, a kuchnia zachód z jednym oknem południowym. Obawiam się, że w salonie będzie trochę ciemno i zimno (ale wstawiamy dodatkowe okno i będzie kominek), a w kuchni za ciepło. Ale moja druga połówka obiecała mi, że zainstaluje coś takiego, co nazywa się rekuperator i obiecała, że wszystko będzie OK. Więc mu wierzę, zaufałam mu pięć lat temu i jak dotąd się nie zawiodłam.

Pozdrawiam

Beata

Bo ja mam wjazd od północnego - zachodu. Pozdrawiam.

Rozmawiałam w nocy z mężem o Waszym usytuowaniu wjazdu na działkę. Doradził, że może w Waszym przypadku warto brać pod uwagę projekt w odbiciu lustrzanym, jeśli Was jeszcze interesuje e-Manuela, bo coś mi się wydaje, że Twój mąż wybierze Virgo. Znalazłam wątki na temat Virgo.

Beata

Pocieszające jest to, że ta działka nadal nie ma jakichś specjalnych wymagań jeśli chodzi o szerokośc. My najpierw wybierając Andromedę z podwójnym garażem musieliśmy szukac naprawdę szeroką działkę i to była nasza zmora bo pare ładnych działek nam odpadło. No ale teraz Emanuela nie wprowadza ograniczeń ku naszej radości, że działeczka jedak jest dobra. Co do budowy domu to napewno zrobimy 3 balkon, zastanawiamy się nad dodatkowym oknem w salonie, na górze rezygnujemy z łazienki dla rodziców na rzecz garderoby, no i może napiszę do Domusa aby mi podesłali rzuty Emanueli z podwójnym garażem - jak poprosiłam ich o Andromedę wówczas niedostepną w wersji z podwójnym garażem to przysłali mi bardzo fajne rzuty z dokładnymi wymiarami - i za to lubię tą pracownię :).

Co do firm budujących mamy sporo sprawdzonych osób np dekarzy aż z Radomia ale układają dach tak solidnie i w cenie która jest do zniesienia, że nie ma mowy o warszawskich dekarzach, mamy murarzy - budowali u naszych znajomych - malutka firma rodzinna i robili solidnie no i bardzo duzo doradzali w trakcie budowy, kolejna złota rączka to tzn człowiek od wykończeniówki juz nam 3 mieszkania wykańczał i czeka na wezwanie kiedy ma wejśc do domu ;) no i stolarz, który zrobił mi w mieszkaniu kuchnie za 12 tyś którą w sklepie wycenili mi na 40 tyś no ale jego trzeba zamawiać z półrocznym wyprzedzeniem , będzie robił nam drzwi, garderobę, kuchnię i schody. Mam już tak wszystko dokładnie poukładane, że pralktycznie czekam na projekt i ruszam do walki z urzędami :) aby uzyskać pozwolenie na budowę

A powiedzcie, czy będziecie podnosić ścianę kolankową ?

Pozdrawiam

Pocieszające jest to, że ta działka nadal nie ma jakichś specjalnych wymagań jeśli chodzi o szerokośc. My najpierw wybierając Andromedę z podwójnym garażem musieliśmy szukac naprawdę szeroką działkę i to była nasza zmora bo pare ładnych działek nam odpadło. No ale teraz Emanuela nie wprowadza ograniczeń ku naszej radości, że działeczka jedak jest dobra. Co do budowy domu to napewno zrobimy 3 balkon, zastanawiamy się nad dodatkowym oknem w salonie, na górze rezygnujemy z łazienki dla rodziców na rzecz garderoby, no i może napiszę do Domusa aby mi podesłali rzuty Emanueli z podwójnym garażem - jak poprosiłam ich o Andromedę wówczas niedostepną w wersji z podwójnym garażem to przysłali mi bardzo fajne rzuty z dokładnymi wymiarami - i za to lubię tą pracownię :).

Co do firm budujących mamy sporo sprawdzonych osób np dekarzy aż z Radomia ale układają dach tak solidnie i w cenie która jest do zniesienia, że nie ma mowy o warszawskich dekarzach, mamy murarzy - budowali u naszych znajomych - malutka firma rodzinna i robili solidnie no i bardzo duzo doradzali w trakcie budowy, kolejna złota rączka to tzn człowiek od wykończeniówki juz nam 3 mieszkania wykańczał i czeka na wezwanie kiedy ma wejśc do domu ;) no i stolarz, który zrobił mi w mieszkaniu kuchnie za 12 tyś którą w sklepie wycenili mi na 40 tyś no ale jego trzeba zamawiać z półrocznym wyprzedzeniem , będzie robił nam drzwi, garderobę, kuchnię i schody. Mam już tak wszystko dokładnie poukładane, że pralktycznie czekam na projekt i ruszam do walki z urzędami :) aby uzyskać pozwolenie na budowę

A powiedzcie, czy będziecie podnosić ścianę kolankową ?

Pozdrawiam

Witam,

Tym razem Tadek. Widzę, że naprawdę masz już wszystko poukładane - jeżeli oczywiście chodzi o fachowców. Napisz proszę, ile Ci ten Twój stolarz wyceni drzwi, kuchnię i oczywiście schody. Co do projektu to tak jak pisała Beata może go troszkę poprawimy, ale wewnątrz, na pewno nie na zewnątrz. Trzeciego balkonu raczej nie dolejemy, ale to okno w salonie koniecznie trzeba dołożyć. Jeśli chodzi o ścianę kolankową to wszystko zależy od tego jakiego jesteście wzrostu. Jeśli 180 i więcej to polecam, jeśli natomiast Wasz wzrost jest nieco mniejszy to chyba nie wskazane jest podnoszenie tej ścianki. Wcześniej sugerowałbym wizytę (jeśli jest taka możliwość) w wybudowanej już Manueli, bo e- jeszcze chyba nikt nie zdążył wybudować, podejść do takiego okna i samemu sprawdzić. To tyle na razie na ten temat.

Co do naszego domku - oczywiście e-manueli z podwójnym garażem to przedwczoraj załatwiliśmy projekt zbiornika na fekalia (szambo) a dzisiaj odebrałem już opracowanie dotyczące planu zagospodarowania naszej działki. Za niecałą godzinę odbieramy z pociągu jeszcze cieplutki projekt EMANUELI z podwójnym garażem, a jutro rano zawozimy wszystko do Starostwa i składamy wniosek o pozwolenie na budowę. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było ok.

Pozdrawiamy

Beata i Tadek z Wiktorią z Poznania

Witam

Przepraszam, że nie odpowiedziałam na twój post Tadku co do kosztów, ale mogę korzystać z netu tylko w pracy w czasie przerw :( . Ja mierszkam w woj. świętokrzyskim okolice Staszowa. W naszym regionie te ceny robocizny i materiałów są naprawdę konkurencyjne.

A więc:

ściany zewnętrzne + szczyty 15 zł za m2

ściany działowe 12 zł za m2

strop - 15 zł za m2

kominy do dachu po 10 zł za mb

Fundament będzie wykonany siłami całego rodu przy nadzorze murarza.

Murarz przychodzi z dwoma pomocnikami liczy, że w ciągu dwóch tygodni domek będzie stał. A następnie dekarz

pozdrawiam