Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EMANUELA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Cześć Daroll.

Jeśli to przesypanie (przepchnięcie ziemi) z przodu na tył działki nie spowoduje tego, że wjeżdżając na swoją posesję będziesz wjeżdżał do wąwozu, to ok., ale jeśli tak będzie to trzebaby nawieźć ziemię pod taras, tak żeby nie było z niego przepaści, a piwnica - może się przydać. Zależy jak kto lubi i czy będzie potrzebna. Choć jakkby nie patrzeć to jak ona będzie to i tak i tak się zagraci, bo będzie szkoda wyrzucić niektórych rzeczy.

A wracając, jeśli wjazd masz od północy to posatw ją w wersji w lustrzanym odbiciu (okienka w garażu i kotłowni od wschodu) i dołóż może jeszcze okno w salonie. Będzie jaśniej. A od strony narożnika, gdzie jest kuchnia i spiżarnia posadź sobie jakieś ładne drzewka, które trochę zacienią z tej strony domek i sprawa załatwiona.

Pozdrawiam

TadekL

A co u ciebie słychać ewo szymkiewicz. Pochwal się i zapraszam do naszych komentarzy. :)

• 4 weeks później...
Pocieszające jest to, że ta działka nadal nie ma jakichś specjalnych wymagań jeśli chodzi o szerokośc. My najpierw wybierając Andromedę z podwójnym garażem musieliśmy szukac naprawdę szeroką działkę i to była nasza zmora bo pare ładnych działek nam odpadło. No ale teraz Emanuela nie wprowadza ograniczeń ku naszej radości, że działeczka jedak jest dobra. Co do budowy domu to napewno zrobimy 3 balkon, zastanawiamy się nad dodatkowym oknem w salonie, na górze rezygnujemy z łazienki dla rodziców na rzecz garderoby, no i może napiszę do Domusa aby mi podesłali rzuty Emanueli z podwójnym garażem - jak poprosiłam ich o Andromedę wówczas niedostepną w wersji z podwójnym garażem to przysłali mi bardzo fajne rzuty z dokładnymi wymiarami - i za to lubię tą pracownię :).

Co do firm budujących mamy sporo sprawdzonych osób np dekarzy aż z Radomia ale układają dach tak solidnie i w cenie która jest do zniesienia, że nie ma mowy o warszawskich dekarzach, mamy murarzy - budowali u naszych znajomych - malutka firma rodzinna i robili solidnie no i bardzo duzo doradzali w trakcie budowy, kolejna złota rączka to tzn człowiek od wykończeniówki juz nam 3 mieszkania wykańczał i czeka na wezwanie kiedy ma wejśc do domu ;) no i stolarz, który zrobił mi w mieszkaniu kuchnie za 12 tyś którą w sklepie wycenili mi na 40 tyś no ale jego trzeba zamawiać z półrocznym wyprzedzeniem , będzie robił nam drzwi, garderobę, kuchnię i schody. Mam już tak wszystko dokładnie poukładane, że pralktycznie czekam na projekt i ruszam do walki z urzędami :) aby uzyskać pozwolenie na budowę

A powiedzcie, czy będziecie podnosić ścianę kolankową ?

Pozdrawiam

Witam Ewci@,

wiem że nawiązuję do strasznie starego posta, ale interesuje mnie kontakt do tych dekarzy z Radomia. Napisz jak się spisali, jakie wrażenia i w jakim stanie jest Twój domek? Jeżeli myślisz że pozostali polecani przez Ciebie fachowcy pisaliby się na prace w Warszawie, to też bardzo bym był wdzięczny za namiar :) (próbuję skompletować ekipę na wiosnę, mam warunki zabudowy, więc mam nadzieję że teraz pójdzie szybciej ;))

pozdrawiam

Marcin

Pierdoła... poprzedni post miał iść na priva :oops:

No ale jak już się ujawniłem w tym wątku to do końca:

Witam wszystkich!

Chcielibyśmy zacząć budowę Emanueli II na wiosnę, a czy się uda - zobaczymy. Są warunki zabudowy, co w mojej gminie :evil: (warszawa-wawer) jest dużym sukcesem, projekt zamówiony, powinien być lada chwila u mnie. Teraz czekam na mapki do celów projektowych i zajmuję się głównie czytaniem forum... ciężko to wszystko ogarnąć... i zdecydować co się chce. Nie mam jeszcze na oku żadnych ekip ani nawet architekta, a czas byłby już najwyższy, więc jeżeli możecie kogoś polecić, to nie krępujcie się ani trochę :D

pozdrawiam

Marcin (+Ewa [już prawie z Sebastianem :D])

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, choć przegladam je od dłuższego czasu. Za rok (bądź za dwa - finanse) zamierzamy ruszyć z budową. Jesteśmy po etapie przegladania i analizie setek projektów. Naszym faworytem początkowo był projekt "Manuela". Po pojawieniu się projektu "Emanuela II" nie mieliśmy wątpliwości - TO JEST TO!!! Zwracam się z pytaniem do wszystkich budujących lub szczęśliwych mieszkańców "Manueli" bądź "Emanueli". Gdzie można zobaczyć realizację tych projektów na śląsku? Bardzo chcemy zobaczyć ten domek przed zakupem projektu. Przeglądaliśmy wszystkie fotki na forum i znalezione w internecie, ale to nie to samo co zobaczyć w rzeczywistości...

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, choć przegladam je od dłuższego czasu. Za rok (bądź za dwa - finanse) zamierzamy ruszyć z budową. Jesteśmy po etapie przegladania i analizie setek projektów. Naszym faworytem początkowo był projekt "Manuela". Po pojawieniu się projektu "Emanuela II" nie mieliśmy wątpliwości - TO JEST TO!!! Zwracam się z pytaniem do wszystkich budujących lub szczęśliwych mieszkańców "Manueli" bądź "Emanueli". Gdzie można zobaczyć realizację tych projektów na śląsku? Bardzo chcemy zobaczyć ten domek przed zakupem projektu. Przeglądaliśmy wszystkie fotki na forum i znalezione w internecie, ale to nie to samo co zobaczyć w rzeczywistości...

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jacku!

Gratulujemy wyboru projektu! Bardzo dobry wybór. :D

My niedługo wprowadzamy się do Emanueli II, tylko mieszkamy pod Poznaniem. To prawda trzeba najpierw zobaczyć ten dom. Zdjęcia nie wystarczają. My też ogladaliśmy Manuelę, a potem wyobrażaliśmy sobie pomieszczenia na górze.

Swój post umieść również na wątku Manuela Archipelag. Tyle budowano Manuel, że na pewno ktoś w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania ją ma. Tylko, że od kiedy właściciele Manuel się do nich wprowadzili, nie zagladają na forum. Znajdź kogoś i pisz na e-mail z prośbą o wizytę.

Pozdrawiamy

Wiktoria, Beata i Tadek

• 6 months później...

Witam wszystkich forumowiczów Manuelowiczów...

Ja buduję Manuelę w Tarnowie. Przed zalewaniem stropu zmieniliśmy układ schodów na zabiegowe w miejscu, gdzie było wejście do kotłowni, więc się nam troche teraz "Emanuela" buduje.

W związku z tym od razu prośba, gdyby ktoś miał zdjęcia dolnej części takich schodów już zrobionych, to bardzo bym prosił na priva. - druid(tutajdaćmałpę)poczta.okay.pl

My nasze zdjęcia dodamy już niedługo. Pozdrawiam

Marcin "DRUIDUS"

Projekt Emanuela II mam kupiony i wszystko byloby OK gdyby nie moja lepsza polowa. Nie podoba sie jej, ze do pokoju dziennego wchodzi sie "przez stol", i to zarowno z kuchni jak i z korytarza. Prosze o argumenty "za" bo projekt juz "sie adoptuje", geodeta pracuje etc. i szkoda byloby to wszystko teraz zmieniac.

Witam!

Mam pytanie, ile wynosi ściana kolankowa w Emanueli??

Wcześniej interesowaliśmy się z mężem Librą, ale bardzo dużo rzeczy nie odpowiadało mi wewnątrz, a Emanuela ma taki rozkład jaki chcielibyśmy miec.

Jeżeli ktoś z Was wybudował Emanuelę lub Emanuelę II w okolicach Warszawy i pozwoliłby go obejrzec to proszę dac znac :D

Z góry dziękuję

Mam pytanko dla osób, które już "przeszły" przez robienie tarasu i ogrodzenia frontowego - czy potrzebne są w ich przypadku jakieś stalowe pręty do zbrojenia?

Czy taras w ogóle się zbroi?

CO do frontowego ogrodzenia, to słyszałem, że coś trzeba zazbroić na głębokości poniżej zamarzania, zeby się nie rozjechało, ale jeśli tak, to jakim prętem - trzeba aż 10-tkę?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam!

Kupiłem w DOBRYDM DOMU projekt Emanuela pracowni DObre Domy. Moje pytanie jest skierowane głównie do użytkowników lub budujących ten właśnie dom. Ja ruszam z budową na wiosnę a że jestem na etapie adaptacji budynku mam pytanie czy ktos zauważyl jakieś niedogodności w wymienionym wyżej projekcie. Kilka małych zmian już postanowiłem że będzie.

Zmieniam:

-na parterze łazienka i spiżarnia zostaną przedłużone do wysokości słupka który wg mnie tam nie pasuje, lepiej mieć większą łazienkę i spiżarnię niż wielki hall ze słupem na środku

- druga zmiana to zamiast dwóch małych okien w kuchni (które bądź co bądź są obok siebie) wstawię jedno większe - zawsze to taniej :D

- dorobiłem też wejście do kotłowni pod schodami

-schody będa betonowe oczywiście oklejone drewnem a nie drewniane (z tego co się orentowałem drewniane po pewnym czasie zaczynaja trzeszczeć)

- wyżuciłem też te 3 małe okienka w kotłowni i garażu a zamiast nich będą 2 troszkę większe

co jeszcze zmienić, czekam na pomysły.

• 1 month później...
  • 10 months później...

działa działa

jak chcesz poczytac o emanueli II to zobacz w wątku Tadka, jest już tak duży że można się pogubić.

http://forum.muratordom.pl/emanuela-ii-tadka-beaty-wiktorii-i-kasi-komentarze,t44278.htm

jak masz pytania to wal śmiało ja jestem po tynkach i wylewkach więc conieco mogę pomóc

• 2 months później...
Witam wszystkich serdecznie. Czy ktoś mógłby mi wskazać, dać namiary na wybudowaną lub budowaną Emanuelę na podkarpaciu? Chciałbym w styczniu zakupić ten projekt (biuro dobre domy), aczkolwiek miło byłoby mi wcześniej zobaczyć jego realizację w rzeczywitości i wymienić uwagi. Będę wdzięczny za pomoc :D