Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kładzenie tynków wewnątrz

Recommended Posts

Musze położyć tynki na suficie, na suficie są deski, póki co jeszcze trzeba połozyć instalację, maacie jakieś fajne pomysły na położenie nierówno tynku na suficie w stylu retro hehehe, jestem zmuszona położyć go sama, tak tak tak i to jeszcze baumitem, wiec Panowie co sobie myślicie, ale cóż mam począć ? Więc tak co mam zakupione:

-płyty szutk 20

-profile sufitowe.

-wkręty.

Ale co z tego, skoro pan złota rączka jest niezrównoważony psychicznie i raz mówi ze zrobi a raz że nie , posłałam go wiec w cholerę i musze działać, deski na suficie w miarę równe. Moge zapomnieć o połżeniu płyt gk samej. zostawię je na ściany działowe. miedzy dechami niezwielkie ściany.

wysoko 3,4. Jak wymieszać nieszczęsny baumit ręcznie? k

Ponadto okna są odsłonięte, między oknem i ścianą próznia, uzupełniłam pianką, poszło mi tak sobie, jak wyschnie to sie okaże.

Ładnie wygląda przy oknach goła cegła, sciana jest grubości 30cm, więc mogłabym zostaawić sama cegłę pomalowaną farba na niebiesko.

Jak przygotowuje się ścianę z wypalanej cegły, ja uważam tak :) , przetrzeć papierem oczyścic i zagruntować i pomalować :)

jakieś podpowiedzi co jeszcze ? jest nieznaczny ubytek w górnej czesci ściany mam zamiar uzupełnić kawałkiem cegły ale musi być zaprawa murarska ? tak?

Podłoga jest ok, do cyklinowania, w jednym pomieszczeniu do wymiany całkowicie, mam cichą nadzieję że jest podkład bo tak mi sie rzuciło w oczy po wywaleniu piec kaflowego, pod deskami jest podkład byłoby cudownie wtedy nie wpadnę w legary z zużlem co stanowiło by dla mnie katastrofę :)

Za dużo tematów jak na jednego posta. Po krótce.

Cegłę można samemu oczyściś i pomalować lub pozostawić tylko zaimpregnowaną. deski na podłodze również można kilka tygodni szlifować samemu i pomalować lakierem, ale nałozyć tynk wapienny (bo w technologi tynkarskiej tylko taki wystepuje na podłozach z desek) na sufit prosto czy krzywo nie ważne, nie polecam samemu. Będzie porażka.

Opis tych wszystkich prac w technologi budownictwa zajmuje kolkadziesiąt stron w skrócie a nauka min trzy lata.

pozdrawiam Wiesiu

Za dużo tematów jak na jednego posta. Po krótce.

Cegłę można samemu oczyściś i pomalować lub pozostawić tylko zaimpregnowaną. deski na podłodze również można kilka tygodni szlifować samemu i pomalować lakierem, ale nałozyć tynk wapienny (bo w technologi tynkarskiej tylko taki wystepuje na podłozach z desek) na sufit prosto czy krzywo nie ważne, nie polecam samemu. Będzie porażka.

Opis tych wszystkich prac w technologi budownictwa zajmuje kolkadziesiąt stron w skrócie a nauka min trzy lata.

pozdrawiam Wiesiu

Wiesiu

tak sobie dumam i dumam i wydumałam że co jak co ale przy 3,4 sufit musi być dobrze zrobiony tak samo okna bo tedy będzie uciekać ciepło.

Więc szukam do tego sufitu kogoś :( wiec skoro szaleć to jak sądzisz wepchnąć jeszcze między te dechy styropian? a potem dopiero płytę?

Oczywiście każda termoizolacja dodatkowa jest porządana, ale nie wiem jaka jest kolejność robót. Jesli docieplenie drewnianego stropu to lepiej z wełny i miedzy legarami w tzw. slepym pułapie. A to można równioeż wykomnać od góry. Tylko nie wiem co z górą ?

Najlepiej jest to na miejscu rozpatrzyć i dobrać poprawność rozwiązań technicznych. Pozdr...wiesiu

Chciałabym jeszcze tylko spytać o izolację :)

moja pytania odnośnie łazienki którą muszę zrobić jak najbliżej pionu kanalizacyjnego.

Izolacja podłogi może być wykonana na starych deskach? czyli deski na to folia PE, styropian(jaka grubość?)znowu folia PE, wylewka, w wylewce syfon+ rura kanalizacyjna, kratka odwodnieniowa, rura odpływowa pod kątem 1% spad szerokość 50mm, spad wylewki do kratki odwodnieniowej 2%.

Czy wylewka cekol zw-04 jest okey? czy zaprawa do płytek cekol c s 12 jest okey i na to płytki? I teraz co z rurami, wc musi byc podłączone do 110 prawda?

Rury odpływowe do kranu oraz umywalki i zmywarki i pralki muszą być przynajmniej 50mm? prawda? Łazienka tj, dokladnie brodzik murowany będzie we wnęce graniczący z pionem kanalizacyjnym za ścianą. Pozostaje ustalić wysokość brodzika, jest mały problem z podpięciem się do pionu kanalizacyjnego, będzie on na wysokości 15cm, nie wiem czy uda mi się czwórnik wpiąć jak najniżej. Wiem że występują problemy z cofaniem się fekaliów do brodzika kiedy są na nieodpowiedniej wysokości, ale wneka która jest przy pionie kanalizacyjnym doskonale nadaje się na brodzik murowany. Czy ja dobrze rozumiem że odpływ do brodzika musi iść za tem wyżej niż odpływ wc? Jak tego przypilnować czego nie przegapić. Ścianki będą z gk, muszą być pokryte folią izolacyjną w płynie.

1. wylewka cekol zw-04 jest okey?

2. Jaki układ rur od pionu kanalizacyjnego 110 do brodzika, wc, potem do umywalki, i do kuchni(zlew odpływy na pralkę zmywarkę), odległość od pionu do kuchni tj 2m, wkucie się przez ścianę to jest niecałe 2m pociągnięcie po ścianie, mamy 1 zakręt. Co rozsądniejsze?

3. Wiem że kolanka nie mogą być pod kątem 90,

4. zostawić 110 rozmiar od pionu kanalizacyjnego i rozdzielić potem tą rurę na 50mm do pozostałych.

5. Jak sprawdzić czy spady w brodziku będą wykonane prawidłowo

5. Polecenie kratek odpływowych i sposobu montażu

Oczywiście każda termoizolacja dodatkowa jest porządana, ale nie wiem jaka jest kolejność robót. Jesli docieplenie drewnianego stropu to lepiej z wełny i miedzy legarami w tzw. slepym pułapie. A to można równioeż wykomnać od góry. Tylko nie wiem co z górą ?

Najlepiej jest to na miejscu rozpatrzyć i dobrać poprawność rozwiązań technicznych. Pozdr...wiesiu

Wiesiu są dechy :) szpary między nimi to 1,5 cm dechy w miare proste. Jak dużo stracę ciepła kiedy nie dam niczego do izolacji?

Chciałabym spytać czy wykorzystanie nyży i 6m2, na 1 strona łazienka, druga strona aneks kuchenny to przesada zagospodarowania przestrzeni?

Łazienka miałaby 3m na 1,2, kuchnia to samo. Cz przepisy budowlane mnie przyblokują kiedy kuchnia będzie aneksem kuchennym połączona z pokojem?

Bo mam do wyboru :

Robienie łazienki najbliżej pionu ale wtedy zabieram przestrzeń z pokoi,

albo wykorzystań nyże na łazienkę i aneks kuchenny?.

Albo zrobić łazienkę i sypialnię w nyży?.

a kuchnię pozostawić po staremu z przodu przy drzwiach zabierając miejsce na pokoje?

Za robieniem łazienki we wnece najbliżej pionu kanalizacyjnego przemawia fakt że tam jest zniszczona podłoga.

Jak bardzo uciązliwe jest robienie pokoju w ciemnej nyży?

Ojj, ale pytań ? nie wiem czy na wszystkie podołam odpowiedzieć ? :-)

Barbara wszystko co napisałaś jest ok. tak można by żec w wielkim skrócie. ułożenie posadzki na podłodze z desek jest możliwe, należy sprawdzić czy nie klawiszują, są stabilne. Jako jastrych cementowy zastosował bym tu Postara 80 jest gotowy do dalszych układzin juz po 24h (pod nim oczywiście folia).ZW04 jest zaprawą wyrównującą a nie posadzkową. tu należy wykonać podkład pod płytki jak sie domyslam. Termoizolacja z styropianu (posadzkowy EPS) pod warstwą posadzki cementowej jesli jest możliwa to jak najbardziej wykonujemy. Czesto ogranicza nas wysokość podniesienia, ale 10cm to podstawa. Jeśli nie ma takiej wysokości stosujemy ograniczoną gr, ale komfort termiczny jest uzależniony od gr. samej warstwy termicznej oraz rodzaju materiału. Dobór kleju do płytek- powinien to być klej o podwyższonych parametrach technicznych C2 i odkształcalny S1, dlaczego?. Bo podłoże podłogowe również jest w tym wypadku odkształcalne. Czyli krótko mówiąc kup atlasowskiego Plusa.

W strfie łazienkowej obligatoryjnie musi byc hydroizolacja pod płytkowa (wanna, brodzik, pralka, umywalki, kratki sciekowe) W stefach prysznicowych gdzie występuje odwodnienie liniowe ja osobiście stosuje woder-duo (izolacja tarasowa) dlaczego? bo jak najbardziej nadaje sie do ekstremalnych zastosowań.

Nie udało mi się na wszystkie watpliwości twoje odpowiedzieć, ale tematów rozpoczełaś na kilkadziesiąt stron. Myśle ze dobry wykonawca bedzie wiedział jaką technologie zastosować oraz dobór materiałów. Należy im trochę ufać.

pozdrawiam Wiesiu

Wiesiu

bardzo dziekuję za poświęcony czas.

Ja nie znam nikogo, kto poleca hydraulika, a nagminnie są zacikie nascianach, np mój sąsiad przez ścianę zalewa sąsiadkę z dółu? powod, wykonana tak łazienka ze ja jestem w szoku że to jeszcze nie spadło. Czwórnik będzie dość wysoko, wiec będzie miejsce na styropian, myślę tak że wszystko będzie mam na myśli 110 poprowadzona na wysokości montażu wc, wiec jest jakieś 15cm, ja to sie martwię czy nie trzeba będzie schodka do brodzika robić, cekol jest reklamowany jako nieprzepuszczający wody, numer zw-04, a drugi to jest samopoziomujący. Ponadto jak przypoilnować dylaktacji?

Jak dobrze rozumuję to przy łączeniu ze sciną nośnią wylewka musi mieć milimatry przery bo inaczej scalona ze ścianą nośną cieńko to widze zgadza się? Pytam o takie rzeczy, bo za chwilę bede miała brodzik i jak mi łupnie przy ścianie to trzeba będzie kuć :( A ostatnio stałam w kolejce ww sklepie i Pan kupował zwykła zaprawę i mieszał ze szkłem w płynie :) no takimi metodami jeszcze ludzie robią