Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem ze ściekami

aztec252

Recommended Posts

Witam. W tym roku planuję budowę domu. Mój problem polega na tym, że plan zagospodarowania terenu mówi wyraźnie o zakazie powstawania nowych przydomowych oczyszczalni ścieków. Wynika to z faktu, że miasto inwestuje w kanalizację. Jednak jak się okazało pismo z MPWiK-u jednoznacznie mówi, że nie ma technicznej możliwości podpięcia mnie do kanalizacji (różnica w terenie). Zgodnie z wypisem pozostaje mi tylko założenie szamba szczelnego. Czy jest możliwość zmiany planu dla osób które nie mogą mieć kanalizacji (ze względów technicznych, a nie swojego widzi mi się), na pozwolenie założenia przydomowej oczyszczalni ścieków? (która jest o wiele bardziej ekologiczna niż zwykłe szambo). Pozdrawiam

Witam. W tym roku planuję budowę domu. Mój problem polega na tym, że plan zagospodarowania terenu mówi wyraźnie o zakazie powstawania nowych przydomowych oczyszczalni ścieków. Wynika to z faktu, że miasto inwestuje w kanalizację. Jednak jak się okazało pismo z MPWiK-u jednoznacznie mówi, że nie ma technicznej możliwości podpięcia mnie do kanalizacji (różnica w terenie). Zgodnie z wypisem pozostaje mi tylko założenie szamba szczelnego. Czy jest możliwość zmiany planu dla osób które nie mogą mieć kanalizacji (ze względów technicznych, a nie swojego widzi mi się), na pozwolenie założenia przydomowej oczyszczalni ścieków? (która jest o wiele bardziej ekologiczna niż zwykłe szambo). Pozdrawiam

Ja w moim mieście też miałem z rozmachem rozbudowywaną kanalizację przy pomocy funduszów unijnych. Napisałem wniosek o podłączenie do kanalizacji. Dostałem odmowę z powodów warunków technicznych. Własnie na tej podstawie złożyłem wniosek budowy POŚ. Dodatkowo miałem argument na wniosek o dofinansowanie.

Ja bym zrobił oczyszczalnie....a na papierze szambo. Raczej nikt tego nie sprawdzi

Tego bym nie radził. Prędzej czy później poprosiliby cię o rachunki za regularny wywóz szamba.

Rybniczanin ma rację. Złóż normalne zgłoszenie budowy oczyszczalni z kopią tego pisma jako załącznikiem i czekaj, co odpowiedzą.

jakie warunki techniczne niepozwalaja na podpiecie sie do kanazliacji? Kto sie pod tym podpisal....fachowcy biurokraci ? :)

Cale osiedla/miasta polozone w nieckach da sie podpiac, a tutaj ktos ma problem wydac warunki techniczne, dla jednego domku.

Jezeli jestes ponizej z powodu roznic w terenie, powinni Ci wydac warunki do wykonania przepompowni sciekow. Wiem, jaka przyjdzie pierwsz mysl - ze to koszta, bo pompa, prad, serwis itp - ale jest to jakies wyjscie, zeby miec dostep do kanalizacji. Kupujac dobra pompe ma sie spokoj...

jakie warunki techniczne niepozwalaja na podpiecie sie do kanazliacji? Kto sie pod tym podpisal....fachowcy biurokraci ? :)

Cale osiedla/miasta polozone w nieckach da sie podpiac, a tutaj ktos ma problem wydac warunki techniczne, dla jednego domku.

Jezeli jestes ponizej z powodu roznic w terenie, powinni Ci wydac warunki do wykonania przepompowni sciekow. Wiem, jaka przyjdzie pierwsz mysl - ze to koszta, bo pompa, prad, serwis itp - ale jest to jakies wyjscie, zeby miec dostep do kanalizacji. Kupujac dobra pompe ma sie spokoj...

Zawsze koszty są głównym powodem. Wszystko można zrobić, tylko czy to jest uzasadnione ekonomicznie.:yes:

Miałem podobną sytuację! MPZ mówił tylko o szczelnym szambie i budowie kanalizacji w bliżej nie określonej przyszłości. Zrobiłem zgłoszenie budowy BOŚ, po 22 dniach otrzymałem sprzeciw urzędu!Odwołałem się do wojewody- tutaj też sprzeciw!!!

Ale nie dałem za wygraną i złożyłem pozew do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego ... po 3 miesiącach odbyła się rozprawa, na której Sąd podważył w całej rozciągłości sprzeciw urzędasów co do braku zgody na budowę BOŚ...i wygrałem łącznie ze zwrotem kosztów postępowania!!!

Między innymi powołali się na to że MPZ jest przestarzały, nie można inwestorowi zabronić budowy oczyszczalni spełniającej normy ekologii rozumianej w szerokim zakresie.

P.S. Minusy mojego rozwiązania to czas: łącznie trwało to ponad 6 miesięcy

a plusy same cisną się na usta:lol2:

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Tego bym nie radził. Prędzej czy później poprosiliby cię o rachunki za regularny wywóz szamba.

Rybniczanin ma rację. Złóż normalne zgłoszenie budowy oczyszczalni z kopią tego pisma jako załącznikiem i czekaj, co odpowiedzą.

Tzn że wymagają papierów na wywóz nieczystości? Kto? Gmina, sporadycznie SM czy Policja? O śmieci się nie pytają pomimo jasnych przepisów, a o szambo tym bardziej. Czasem widzę co w niedzielę rolnik potrafi na pole wywieźć, albo jakie śmieci w nocy w lesie lądują. Chyba dopiero nowa ustawa o śmieciach gminnych może coś w tym względzie zmienić, ale o nieszczelnych szambach raczej długo jeszcze będziemy tu pisać.

Tzn że wymagają papierów na wywóz nieczystości? Kto? Gmina, sporadycznie SM czy Policja? O śmieci się nie pytają pomimo jasnych przepisów, a o szambo tym bardziej. Czasem widzę co w niedzielę rolnik potrafi na pole wywieźć, albo jakie śmieci w nocy w lesie lądują. Chyba dopiero nowa ustawa o śmieciach gminnych może coś w tym względzie zmienić, ale o nieszczelnych szambach raczej długo jeszcze będziemy tu pisać.

Na dzień dzisiejszy to gmina i jej "zbrojne ramię", czyli SM.

Dzisiaj jest tak jak piszesz, ale szambo/oczyszczalnię robisz na ileś lat. Zaryzykujesz, że za 10 lat będzie ta sama sytuacja co dzisiaj?

Moja gmina akurat nie pilnuje niczego, ale już sąsiednia ma SM, ale pierwszy raz słyszę, aby tam ktokolwiek wymagał dokumentów na szambo. Są donosy, ale wtedy podobno jakiś tam inspektorat środowiska wchodzi do akcji. O SM nie słyszałem, ci raczej pilnują czystości, odśnieżania i azbestu na dachu. Ahh, zapomniałbym! Znam geodetę, który na sporym osiedlu domków jednorodzinnych po cichu ma eko, a oficjalnie szczelny zbiornik. Nie krył się z tym faktem : ).

Moja gmina akurat nie pilnuje niczego, ale już sąsiednia ma SM, ale pierwszy raz słyszę, aby tam ktokolwiek wymagał dokumentów na szambo. Są donosy, ale wtedy podobno jakiś tam inspektorat środowiska wchodzi do akcji. O SM nie słyszałem, ci raczej pilnują czystości, odśnieżania i azbestu na dachu. Ahh, zapomniałbym! Znam geodetę, który na sporym osiedlu domków jednorodzinnych po cichu ma eko, a oficjalnie szczelny zbiornik. Nie krył się z tym faktem : ).

Oj zdarza się, że sprawdzają. Przynajmniej w Poznaniu były takie akcje. SM chodziła od domu do domu i sprawdzali rachunki.

A z internetu chociażby : http://www.epiotrkow.pl/news/Beda-kontrolowac-szamba-w-Potrkowie,11939

Zapewne i tak mandat będzie tańszy od szamba :)

Oj zdarza się, że sprawdzają. Przynajmniej w Poznaniu były takie akcje. SM chodziła od domu do domu i sprawdzali rachunki.

A z internetu chociażby : http://www.epiotrkow.pl/news/Beda-kontrolowac-szamba-w-Potrkowie,11939

No właśnie. W tych miejscach, o których pisze piotri pewnie też nie sprawdzali tego 10 czy 15 lat temu.

Oj zdarza się, że sprawdzają.

Nie jestesm taki pewien.

Troche z innej beczki ale zblizone w tematyce. Moja gmina zapodjela sobie uchwale ze odprowadzanie deszczowki do kanalizacji sanitarnej bedzie kosztowalo 5000PLN!!, plus oplata za scieki za "domniamany" okres procederu, liczona po srednich opadach x powierzchnia dachu.

Tak wiec, moze zabolec. A ze wlasnie powolano straz gminna, nie widze powodu, zeby gmina nie siegnela po tak latwe pieniadze jako ze powszechnie wiadomo ze mnostwo ludzi odprowadza sobie wode z dachu. Po kazdej wiekszej ulewie podcisnieniowa kanalizacja nie odbiera sciekow przez jakis czas.

marcin

No tak, ale tu chodzi o kanalizę istniejącą, a więc zazwyczaj kto może lub musi jest do niej podłączony. Na wsiach raczej ani SM, ani urzędnika z rozporządzeniem nie uświadczysz. Rolnicy szybko by wójta czy burmistrza zmienili. Konkluzja jest taka, że czym bardziej gmina leci w kulki i stawia głupie wymogi odnośnie eko, tym bardziej ludzie próbują kombinować. Same "nielegalne" eko to jednak pikuś przy procederze wylewania szamba na pola i do lasu.

Same "nielegalne" eko to jednak pikuś przy procederze wylewania szamba na pola i do lasu.

Tak, ale grzecznego "eko" łatwiej jest przydybać w domu i wymagać od niego udowadniania, że ziemia jest okrągła, niż uganiać się po polach za traktorem z beczkowozem. Od tego się adidasy brudzą.