skamilos 15.08.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Otóż mamy małą działkę 5 arów i stary dom do rozbudowy którego powierzchnia już przekracza 25% zabudowy które wymaga Pzp w starostwie Lesznowola...obok jest duża działka (zabudowana) ciotki mojej żony z której myśleliśmy odkupić 1m po długości działki(chodziło o budowę w granicy 4m) ale okazało się że przekraczamy te 25%zabudowy więc ten metr ani nawet 2 nic nam nie dadzą - a więcej nie da rady odkupić. znalazłem na forum o możliwości użyczenia dzialki na czas zdobycia pozwolenia ale nie mogę nic konkretnego znależć a nasz architekt twierdzi że nic o tym nie wie...??? Proszę powiedzcie jak to zrobić żeby nie narobić sobie problemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "na czas pozwolenia". Możesz zbudować dom na działce, na którą masz umowę użyczenia. NIe wiem czy dotyczy też działek sąsiednich - mocno wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 15.08.2012 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 tzn. chcemy dostać użyczenie sąsiedniej działki na czas rozbudowy domu . chodzi o powierzchnię jakiej nam brakuje do 25% wymaganego z mpzp w lesznowoli.wertując forum znalazłem gdzieś że można pod zagospodarowanie terenu podciągnąć sąsiednią działkę więc jesli byśmy byli w jej "użyczeniu" czy to by przeszło??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Wątpię,żeby ten numer przeszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.08.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Podaj link do MPZP dla tego terenu oraz obszar o który chodzi – może być na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 17.08.2012 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Dziekuje bardzo za zainteresowanie . poszło na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 17.08.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 no i chyba coś znalazłem co mi pomoże cyt. z naszego forum tylko z 2006r.: Jeżeli chodzi o wykorzystanie sąsiedniej działki do usyskania pozwolenia na budowę to jest to do zrobienia. Muszą być jednak spełnione następujące warunki: - dwie działki muszą się ze sobą stykać (mieć wspólną granicę) - obszary budowlane z tych dwóch działek muszą przylegać do siebie - mieć spisaną z właścicielem sąsiedniej działki umowę cywilno-prawną. Czy to załatwi sprawę brakujących procentów zabudowy ? czy mogę użyczyć tylko część działki jaka mi brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Ale w MPZP, jak byk jest napisane, że na 1 działce może być tylko jeden budynek.Oczywiście można dowodzić, że tak pozostanie, ale skoro tak, to po co użyczenie drugiej działki dla celów budowlanych?Musiałaby być wielka determinacja urzędników, aby takie rozwiązanie przyjąć. Z MPZP wynika, że można na tej działce maksymalnie rozbudować dom który:- po obrysie zewnętrznym parteru, ma nie więcej niż 125m2,- łączna powierzchnia domu nie przekracza 250m2,- łączna powierzchnia zabudowy i „utwardzeń” działki nie jest większa niż 250m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 18.08.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 bardzo przepraszam ale zapomniałem napisać że na działce są 2 budynki: ten który chcemy rozbudować i dom teściów w sumie zajmują powierzchnię większą niż wymagane 25% ale są one postawione w latach 50-60 . pkt. z Mpzp o 2 budynkach i działce 800m już zweryfikowaliśmy w urzędzie i nie będzie z tym ponoć problemu ... chodzi tylko o te 25% zabudowy działki . dlatego zależy nam na użyczeniu od Cioci sąsiedniej działki i wykorzystania jej powierzchni do wyliczenia planu zagospodarowania terenu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Zakładam, że działka cioci jest zabudowana.To teraz licz, jedna działka jeden budynek, a na działce cioci już jest.Urząd, jeśli przyjmie rozwiązanie z użyczeniem policzy:- powierzchnię obu działek,- powierzchnię zabudowy też dla obu działek,- powierzchnię czynną biologicznie dla obu działek.Jeśli z tych wyliczeń wyjdzie rezerwa, to teoretycznie jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 18.08.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 z powierzchnią nie będzie problemu bo działka Cioci ma 5000 m :)i jest zabudowana ... jesli mozna to zrobić na części tej działki to myślimy o użyczeniu tylko części. ?tak czy inaczej chyba czeka nas wizyta u prawnika a przynajmniej u notariusza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamilos 06.09.2012 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 no i klops z moim użyczeniem . Pani w starostwie twierdzi że jeśli obie działki nie są w jednej księdze wieczystej to numer z użyczeniem nie jest możliwy. bo żeby działka była budowlana musi być to zespół działek w jednej księdze??? nie wiem w jakiej ustawie jest to napisane i czy mogę jeszcze to jakość obejść , bo na działki mamy oczywiście różne księgi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts