Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja internetowa - połączenie

m-nick

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie odnośnie instalacji internetowej.

Mam do jednego miejsca doprowadzony przewód telefoniczny plus z tego miejsca rozprowadzone 6 przewodów - skrętek - po całym domu. Jak to teraz połączyć z wykorzystaniem modemu-routera? Czy te przewody (7 szt.) zakończyć gniazdami? Musiałbym tam wstawić 4 gniazda tylko pod internet...

Wtedy zrobiłbym tak: pół metrowym kablem połączyłbym gniazdo telefoniczne i modem a następnie modem z tymi 6 skrętkami kolejnymi przewodami.

Dość sporo gniazdek i sporo przewodów na trasie modem - gniazda... Jakiś inny sposób?

Lapka czy smartfona oczywiście nikt ogonem nie będzie wiązał, do tego wifi niezbędne, ale wszelkie sprzęty stacjonarne (stacjonarny komputer, nowoczesny TV, dekoder IPTV, drukarka dostępna sieciowo, jakiś domowy serwer plików) tylko przewodowo, tu wifi nie stanowi żadnej konkurencji.

J.

Oki, dzięki za naprowadzenie. Czy dobrze myślę, że przewód z sygnałem telefonicznym podpinam pod jedno złącze na patch panelu. Następnie z PP do modemo-routera. Teraz dalej: pod pozostałe złącza PP podpinam skrętkę rozchodzącą się po domu (zajmuje mi to np. sześć złączy na patchpanelu). Ostatni etap: te sześć złączy łączę patchcordami z modemo-routerem? Czy tak to się robi?

Dalej mam 7 przewodów - pomiędzy patchpanelem a modemo-routerem. Czy tak jest okej? Jeszcze raz dzięki.

Tak jest okej i tak właśnie powinno to wyglądać. Przewody między patchpanelem a modemem możesz sobie uporządkować, poupinać opaskami czy zostawić w formie malowniczego bałaganu, a te wystające ze ściany będą bezpieczne, nie narażone na obłamanie czy urwanie.

Jako przewody połączeniowe kupisz w każdym "komputerowym" (porządnym) krótkie półmetrowe przewody "patchcordy".

Pozostaje jeszcze kwestia zaciśnięcia przewodów "ze ściany" w patchpanelu. Nie jest to trudne, ale wymaga uważnego stosowania się do schematu kolorów naniesionego na patchpanel, uwzględnienia faktu, że często ten schemat jest podany dla standardu A i B (nie ma znaczenia, który wybierzesz, byle konsekwentnie po obu stronach kabla tak samo). Trzy przykłady z netu (w pierwszych dwóch masz dwa standardy, zwróć uwagę, że w pierwszym krosowanie odbywa się wg standardu B, w drugim - wg A)

http://www.fourpair.com/Images/backofpanelcloseup.jpg

http://www.paragonit.ca/images/forums/wiring/Wiring22.jpg

http://gregmaclellan.com/blog/wp-content/uploads//imgp2177.jpg

Na tych zdjęciach (zwłaszcza na 2 i 3) dobrze widać coś, co jest bardzo ważne i nagminnie nieprzestrzegane przez montujących takie rzeczy ludzi: pary skrętki ogą być oddzielane od siebie, ale nie można ich rozkręcać, skręcona para ma iść aż do samych zacisków!

W zależności od typu patchpanela krosowanie może wymagać stosowania specjalnego narzędzia do wbijania przewodów w zaciski - tanie plastikowe kupisz tam, gdzie patchpanel, powinno wystarczyć.

J.

Edytowane przez Jarek.P

• 1 year później...

Jakkolwiek. Obok routera możesz przymocować gniazdko natynkowe i tam wetknąć zasilacz routera, możesz też przewód od zasilacza przedłużyć (w zasadzie dowolnie, w granicach rozsądku oczywiście) i do routera dociągnąć sam przewód niskonapięciowy. Same przewody można schować w listwie PVC

J.

Troche odgrzebuje.. ale mam takie pytanko.. chcialem zawiesci router na scianie (pod sufitem).. ale nie wiem jak rozwiazac podlaczenie zasilania.. i innych kabli.. jak to zrobic zeby bylo estetycznie..

Możesz zasiliś router zasilaczem POE (kilka modeli z tp-linka ma w zestawie). Wygląda to mniej więcej tak: do gniazda 230 V idzie zasilacz (mała kostka) w którą wpinasz kabel sieciowy 8-żyłowy zakonczony obustronnie wtyczką RJ-45, drugi koniec kabla sieciowego leci do routerka i działa. Dodatkowo w POE masz jeszcze jedno gniazdo aby podłączyć jakieś urządzenie po lanie.