rzeczki 15.08.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam, mimo czytania forum zdecydowalem sie jednak zapytac. Moge kupic dom (pol blizniaka) w stanie SSZ w pelni wykonczonego na zewnatrz: ocieplenie, elewacje, ogrod, wjazd do garazu itp zrobione. Wewnatrz: gole sciany (zewnetrzne), dzialowych brak i media doprowadzone do garazu (gaz, woda, prad, kanalizacja). Pytanie: Ile moze kosztowac doprowadzenie do stanu deweloperskiego w "średnim" standardzie. Dom podpiwniczony z garazem, parter i uzytkowe poddasze. Wszystko razem 150m2. Zalozenia: ogrzewanie gazowe + kominek z plaszczem wodnym(?), piwnica: pomieszczenie gospodarcze i garaz.parter: salon, kuchnia, mala lazienka.poddasze: 3 sypialnie (po 12m kazda), lazienka. Bardzo prosze o pomoc w wyliczeniu kosztow dla poszczegolnych elementow. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 nie da się tak wyliczyć na podstawie danych jakie podajesz,można postrzelać tylko elektryka 10 tyśhydraulika 20-40(kto tam wie co będziesz robił?)tynki cw 28zł metrwylewki 25 zł metrkominek taki chyba bidniejszy jak z płaszczem-10ocieplanie poddasza 35 zł metr wszystkie koszty z materiałami można sobie wyliczyć korzystając z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 A dla tego co napisałam metr,to miałam na myśli metr kwadratowy ścian czy podłóg.Tak mi się przypomniało,bo moja szwagierka wzięła faceta do gładzi,on jej powiedział cenę z metra,ona myślała że to się liczy po po podłogach i była bardzo zszokowana przy zapłacie ha ha:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.08.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 100 tys. albo 200 tys. Może być też i trzysta. Wszystko zależy. Poniżej stówy bym jednak raczej nie liczył. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 SSZ można liczyć na oko 900 pln.m całkowitejWykończenie to kolejne 1,8k - 2k pln a metr (jeśli nic nie zrobisz własnym rękami). Albo położysz płytki za 18 pln za metr, albo kamień za 300 pln/mkw. Albo palisander albo wykładzinę.Dywagacje o instalacjach mijają się z celem. Albo będziesz miał 20 punktów albo 200. Różnica więc jak między krzesłem a krzesłem elektrycznym. Zrób kosztorys na podstawie tego co chcesz tam zrobić i wszystko stanie się jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzeczki 15.08.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Dzieki. Co udalo mi sie przygotowac wklejam ponizej, Mam nadzieje, ze jest to kosztorys nadmiarowy i mozna zrobic to taniej. Mozecie na to spojrzec i skomentowac? Są to koszty materiałów i robocizny. Sam nie niewiele zrobię, brak czasu i umiejętności. Koszt (tys zł)Scianki dzialowe 8hydraulika 8elektryka 15tynki i gładzie 15wylewki 6podłogowka 13instalacja do grzejnikow i wodna 7grzejniki wraz z montazem 5piec gazowy 15kominek (z plaszczem?) 15stolarka wewnetrzna 8ocieplenie poddasza 15 Wykonczenie: lazienki 20kuchnia 20Podlogi (Panele i plytki) 15Drzwi wewnetrzne 4Malowanie 1 Suma 190k (do wprowadzenia) Proszę o opinię i wskazówki o czym zapomniałem. Dodatkowe dane:Piwnica: ok 50m (garaż + pomieszczenie gospodarcze)Parter: 50m (35m panele + 15m płytki)Poddasze: 50m (45 panele +5m płytki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 No to w końcu chcesz do stanu deweloperskiego czy pod klucz? Suma 190k (do wprowadzenia)Nie szalejąc nadmiernie wprowadzisz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Co to jest "MALOWANIE - 1". 1 sztuka ? Bo na pewno nie 1 tysiąc pln :) Bo to ani za robociznę ani za materiał (styknie na taśmę, folię, pędzle, rynienki, ale na grunt już nie ) Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Każdy bagatelizuje tak ten punkt. Ostatnio wyliczyłam samą farbę,wcale nie jakąś kosmicznie drogą i białą na dodatek i wyszło mi 3200,myślałam że zejdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Miałam to samo :) 8k za materiał. Drugim punktem olanym przeze mnie była galanteria elektryczna (kontakty, kostki, gniazdka - szczególnie komp. i tv) - jakieś 6k o ile dobrze pamiętam. I oczywiście oświetlenie "bo cokolwiek się kupi". Szkoda,że "cokolwiek" co jakoś wygląda zaczyna się od 3 stów w górę ... A punktów nieco więcej niż w bloku. I do każdego żaróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzeczki 15.08.2012 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Tak, pytałem o koszty do stanu deweloperskiego, a wkleiłem całość tj, pod klucz. Malowanie - chodziło o koszt farb. Myślę, że to pomaluję we własnym zakresie. Ale dzięki, że mnie uświadamiacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Malowanie : ( o ile masz dobrze przygotowane podłożę, ale życie wskazuje,że zawsze coś jeszcze się wykuje)- przygotowanie podłoża (szpachlowanie + materiał)- grunt - jesli chcesz porządny to nie żaden Unigrunt, tylko kryjąco -gruntująca farba- malowanie x 2 1000 za farbę to chyba żart. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Właśnie haha,zapomniałam o oświetleniu,kolejny duży lekceważony przez inwestorów wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 - malowanie - jak obliczyć potrzebną farbę : liczba metrów kwadratowych x 3 - na tyle metrów musisz kupić farbę. A teraz pomnóż to razy 2 , bo tylko bardzo dobra farba kryje po 1 malowaniu(a tu ma być tanio ) Zapomnij o 1000 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Są farby co kryją po pierwszym malowaniu?Co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzeczki 15.08.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Robi się coraz lepiej. Chyba prawdą jest, że powinno się doliczać 30% do wstępnych założeń kosztowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie, po prostu potrzebujesz konkretnego kosztorysu. Na razie strzelasz sobie ot tak. Popatrz na projekt instalacji. Policz punkty. Pomnóż przez 50. Dodaj skrzynkę i odbiór. Dodaj cenę kabla (policz go - nie wymyślaj "na oko")Popatrz na kotły. Zadzwoń zapytaj ile za uzbrojenie. Popatrz na płytki. Zdecyduj jaka półka cenowa Cię interesuje. policz metry. Pomóż x 2 - dodasz kleje, fugi.Roześlij zapytania do glazurników za ile Ci to położą. popatrz na drzwi. Wybierz wstępnie te, które Ci się podobają. Policz ile razem wyszło . Możesz kupić za 300 pln i za 3.000pln. Zbieraj ceny, oferty - wtedy będziesz wiedział w czym się poruszasz. Teraz - zgadujesz. A to nie quiz. Po prostu się przygotuj. Ceny znajdziesz na forum albo zatrudnij kosztorysanta. Zrobi Ci to na przedmiarze. Wtedy dorzucisz 30% - bo on nie wymyśli Ci kosztu glazury (jak pójdziesz w kamień to będzie nawet razy 100). Wykończenie domu to projekt. Podejdź do tego systemowo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Coś za mało sobie tej farby policzyłam,a Ty rzeczki tynki z gładziami chyba masz zaniżone.Chyba że gipsowe zrobisz,one są tańsze i nie trzeba gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Moja znajoma użyła podkładu Benjamina Moore i farby Bm. Malowała farbą raz. Ale jasne kolory. Z ciemnymi może nie przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Rzeczki - a ocieplenia dachu to Ty nie musisz robić ? I g-k na poddaszu ? A sorry- masz. 15k. Optymistycznie. Może nie masz dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts