mlleanet 16.08.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 witam, jestem nowa na forum i totalny nowicjusz w dziedzinie budowlanej a poniewaz rozpoczelam budowe to borykam sie z duzymi watpliwosciami na kazdym kroku.... teraz na przyklad zastanawia mnie czy nie majac jeszcze wstawionych okien moge juz ocieplic budynek i zlecic wykonanie tynkow. czy taka kolejnosc jest praktykowana? jakie sa za i przeciw, prosze o rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.08.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Elewacja to raczej jedna z ostatnich spraw.Po co Ci ocieplać, jak wiatr po chałupie będzie hulał ?Poza tym "niewygodnie" będzie potem przeprowadzić montaż okien w warstwie tego ociepenia i sensownie "obrobić" ościeża (listwy tynkarskie przyokienne przykleja się do ram okiennych). Wstawiaj okna i leć z instalacjami w środku. A jak trzeba będzie przez mury się przebić, to ocieplenie będziesz dziurawić? Jak uszczelnisz przejście? Niech sobie mury "odparują" najpierw, niech troszkę domek się "ulęży". Nic się nie stanie jak postoi bez tynku. Nie znajduje żadnych za. Same przeciw.(Ale jak się uprzesz, to przecież się nic nie stanie - więcej roboty tylko będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlleanet 16.08.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 tak sobie wlasnie myslalam... zglosil sie do mnie ktos chetny by tynki klasc teraz zaraz i przekonywal ze to absolutnie nie szkodzi ale przedstawione argumenty przeciw wydaja sie sluszne i logiczne.dziekuje. a co do okien to zostaly zakupione juz dawno ale niestety padlam ofiara oszuswa, firma splajtowala, stracilam pieniadze, czas i zapal. no i paralizuje mnie mysl o ponownym wybieraniu okien, drzwi wiec pomyslalam o tych tynkach... to tak ku przestrodze, sprawdzajcie firmy, nawet te "zaufane" i sprawdzone. ta moja byla wlasnie taka "sprawdzona" i to uspilo moja czujnosc:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.08.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Spokojnie, głowa do góry. To dopiero początek przygody. Dasz radę. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlleanet 16.08.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 dziekuje! z pewnoscia jeszcze nie raz bedzie ostro pod gorke ale tak, dam rade:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMajster 18.08.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 bajanadjembe ma słuszną rację co do spostrzeżeń dodatkowe przeciw to mokre prace w środku typu tynki i wylewki robiąc wcześniej elewcję zamykasz sobie wilgoć w domu bo w tych pracach jednak sporo wody się dostaje domkowi i przez nieocieplone ściany swobodnie ona odparuje. Teraz domki są uszczelnione od dołu styropianami i folią od góry folią i ściany ceramiczne tak, że unika się jeszcze dodatkowej izolacji styropianem ścian. Pozdrawiam i dużo wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlleanet 30.08.2012 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 dziekuje za podpowiedzi. wszystkie na wage zlota dla mnie:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts