Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brykiet w kominku


rafcio363

Recommended Posts

Ni wiem czy nie niepotrzebnie kładziecie taki nacisk na zagęszczenie. kalorie idą za kilogramami, nie za gęstością. Za kila też się płaci.

Ważne jest to, co napisał Margod. Dobry brykiet poznaje się po tym, że nie rozpada się zaraz po zapłonie, powodując przy tym zbyt intensywne spalanie, a potem pozostawiając górę niedopalonych trocin. Ma się nie rozpaść aż do popiołu.

Z zagęszczeniem się to wiąże, owszem, ale w tym teście raczej poznaje się czy wykorzystano naturalne kleje zawarte w drewnie, czy raczej czymś to podrasowano.

O piachu, gwoździach i słomie nie wspomnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej od razu w stopce naskrob ,że budujesz kominki w których nie pali się brykietem od razu przypomną sobie coś za ptica.:D:D:D

Jeśli chodzi o palenie brykietem to drogi branżysto za nim zapytasz poszukaj odpowiedzi :yes: .wątków było o nim już wiele.Nie reklamuj się w ten sposób.To ty powinieneś wiedzieć po uprzednim sprawdzeniu czy i jak pali się brykietem a nie pierdnąc jak zwykle po swojemu:

ale jakim tym brykietem trzeba palić aby osiągnąć to co chcemy. Czyli ciepełko, płomyczki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieprzysz NIKT jak potłuczony.

 

Powtarzam wszem i wobec

 

NIE PALIŁEM BRYKIETEM W KOMINKU, bo nie mam takowej potrzeby ani ochoty. A więc nie wiem i nie będę widział jak się pali różnymi brykietami w kominku z własnego doświadczenie, stąd moje zapytanie. Ale chłopczyku nie do CIEBIE, a więc delikatnie mówiąc milcz.

 

Powtarzam jeszcze dodatkowo

 

NIE JESTEŚMY PRODUCENTEM WKŁADÓW KOMINKOWYCH, ani nie testuje w laborotoriach wkładów kominkowych.

Deklarowane paliwa do wkładów są podawane w poszczególnych instrukcjach użytkowania. Tam też podawane są pozostałe parametry, parametry te podaje producent.

Edytowane przez bohusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co brakuje ci argumentów???Nie masz nikogo którego byś zdublował???Misiu GO-GO zacznij się wreszcie kontrolować..........

chciałem uzyskać jak najwięcej informacji.

 

bo nie mam takowej potrzeby ani ochoty

 

Może zacznij myśleć .....myśleć.....myśleć za nim coś wyartykułujesz. Na nic się te wypociny zdają.Wytłuszczasz się jak szczurek znowu niezdrowo reklamując.Ty masz jakieś problemy w pracy???:(:(:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

I po co nam brykiet, jak tu taki ogień ... :D

Pozdrawiam.

 

Co taka persona jak ty wie o paleniu brykietem w kominku..............nic.........po prostu nic............no chyba ,że taka persona wie co oznacza dobre i racjonalne :D:yes: użycie tego dobra-ciepła do poprawienia nastroju w komorze paleniskowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Moje zapytanie tu w tym temacie o brykietach jest już nieaktualne.

 

Dostałem wyczerpującą odpowiedź na PW od osoby która zna te tematy.

Jednak osoba ta nie jest zainteresowana do dzielenia się swoją szczegółową wiedzą na forum publicznym.

 

Tak więc szanowny chłopczyku NIKT, nie produkuj się już, nie zaśmiecaj tego tematu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cała prawda o brykiecie ,którego tak nie lubi branża i nie potrzebnie.

Piękny artykuł, który jest fajna lekturą na temat brykietów.

http://brykiet-olsztyn.pl.tl/Wszystko-o-brykiecie.htm

wyrwane z kontekstu za ....brykietami

 

Wielu klientów zadaje mi pytanie czym palic: drewnem kominkowych czy brykietami? Mysle, ze warto przeprowadzic taka analize jaka zaproponowałem powyzej, na własny uzytek. Odpowiedz nasunie sie wówczas Panstwu sama. Kazdy rodzaj paliwa ma swoje mocne strony. Bez watpienia bardzo duzo maja ich równiez brykiety. ..............Polska jest jednym z wiekszych producentów brykietów w Europie i znalezc u nas mozna bardzo szeroka ich game.

 

Polano debu jest ciezkie, bedzie sie dlatego stosunkowo długo palic, o wiele dłuzej niz takie samo polano swierkowe. W przypadku drewna kominkowego te obserwacje sa w pełni słuszne. Ale czy jest tez tak w przypadku brykietów zrobionych z trocin tych poszczególnych gatunków ?

 

Brykietowanie to proces który nadajajac drewnu nowa strukture,zageszcza je do tego stopnia, ze róznice w naturalnej gestosci zanikaja. Brykiet tej samej wielkosci z trocin debowych ma taka sama wage jak z trocin sosnowych czy swierkowych. Mało tego, wbrew potocznym skojarzeniom brykiet z trocin iglastych ma wyzsza wartosc kaloryczna, bowiem niezaleznie od lekkiej wagi, drewno iglaste tak naprawde jest bardziej kaloryczne od lisciastego. Do tego jesli porównamy polano i brykiet tej samej objetosci z trocin tego samego gatunku drewna, to okaze sie, ze brykiet jest ciezszy od samego drewna. Mamy wiec pierwsza zalete: brykiety maja, w przeliczeniu na objetosc, zdecydowanie wyzsza wartosc energetyczna niz drewno kominkowe, a do tego wyzsza i jednakowa gestosc niezalezna od rodzaju uzytego drewna.

 

podobne zalety maja brykiety z innych form biomasy. Bardziej kaloryczne od drewna sa brykiety z łusek gryki. Taka jak drewno wartosc maja brykiety z łusek słonecznika, zblizona brykiety ze słomy lnianej, rzepakowej, konopnej. Nieco nizsza brykiety ze zwykłej słomy i siana.Zbrykietowac, a potem skutecznie spalic mozna kazdy rodzaj biomasy.

 

Wilgotnosc drewna kominkowego a wilgotnosc brykietów

Drewno kominkowe ze wzgledu na grubosc szczap schnie bardzo wolno. Tak naprawde musi lezecw przewiewnym miejscu rok zeby miec wilgotnosc 25% i dwa lata, zeby osiagnac wilgotnosc 15%.Im bardziej wilgotne drewno tym mniejsza jest jego wartosc opałowa. Czesc energii zawartej wdrewnie tracimy, zuzywana jest ona w trakcie spalania na wyparowywanie wody. Drewno podsuszane w komorach ma wilgotnosc około 20 % ale tylko w zewnetrznej warstwie o grubosci około 2 centymetrów. W srodku jego wilgotnosc jest zdecydowanie wieksza. Wynika to z faktu obkurczania sie w wysokiej temperaturze porów drewna w zewnetrznej warstwie co utrudnia wydostawanie sie z niego wilgoci.Brykiety wytwarzane z suchych trocin z produkcji drzewnej moga miec wilgotnosc nawet do 7%.Natomiast mokre trociny, przed sprasowaniem, sa suszone do 12% wilgotnosci, a potem w trakcie brykietowania traca jeszcze pare procent wilgoci. Proces suszenia jest łatwy bo trociny maja w porównaniu do polan miniaturowa frakcje o bardzo duzej powierzchni, dzieki czemu schna równomiernie. Mamy zatem druga zalete: brykiety w całej swojej strukturze maja równa wilgotnosc,znacznie mniejsza od wilgotnosci drewna kominkowego.

 

W przeciwienstwie do polan brykiety moga miec bardzo duza róznorodnosc form. Spotykamy je w formie walca, wielokata, kostki, a nawet owalnej. Z drugiej strony posiadaja całkowita powtarzalnosc kształtu. Przy danej formie ich kształt jest zawsze taki sam. Na rynku znalezc mozemy taki, który nam najbardziej odpowiada. Trzecia zatem zaleta jest powtarzalnosc i wybór kształtu brykietów.Jest tutaj w czym wybierac.

 

Brykiety moga stac w całkowicie zamknietym pomieszczeniu. Na palecie mamy około tony suchego paliwa (duza dwumetrowa skrzyniopaleta drewna kominkowego to około 650 kg), zapakowanego w łatwe do wyciagania i oprózniania paczki czy worki. Czyli zawsze jest juz ono poporcjowane. Magazyn brykietów moze byc zdecydowanie mniejszy niz magazyn drewna. Podkreslmy zatem czwarta zalete: brykiety łatwiej i taniej mozemy transportowac oraz przechowywac (ułozone na paletach zabieraja mniej miejsca). Poporcjowane w paczkach lub workach łatwo daja sie wyjmowac i przenosic.

 

Jesli policzymy kalorycznosc tony brykietów i tony drewna kominkowego to okaze sie, ze drewno kominkowe jest drozsze od brykietów.................Mamy zatem piata zalete: brykiety maja korzystna cene w przeliczeniu na jednostke energii.

 

o zaletach brykietów. Jakosc ich wykonania moze byc jednak rózna. Dlatego na koniec pare słów na ten temat. Jak powiedziałem wczesniej najlepiej zaczac od przeprowadzenia analizy własnych potrzeb. To co w jednym miejscu jest wada w innym moze byc zaleta lub nie stanowic problemu. Tak jest np. ze zwartoscia brykietów, mniejsza, wskazana jest dla kotłów z podajnikiem, niewskazana do kominków i pieców. Do zastosowan w strefie gospodarczej warto po prostu kupic tanie brykiety i uwzgledniac jedynie najwazniejsze sprawy jak kalorycznosc, ilosc popiołu. W przypadku salonu przed brykietami stawiamy najwyzsze wymagania i tu trzeba sie juz im uwaznie przyjrzec. Ogranicze sie do paru praktycznych uwag i wskazan, które moga byc pomocne przy ocenie jakosci brykietów.

 

Cała prawda o brykietach opisana nieco z innej strony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt . Już Ci kiedyś napisałem. Stać Cie na więcej...

 

Na jakiej podstawie Twierdzisz, że branża nie lubi brykietu? Dlatego,

że Bohusz go nie używa? Wiem, że akurat jego wybrałeś sobie jako

"chłopca do bicia", a on nie wiadomo dlaczego daje się na to nabrać.

 

Ja spaliłem kilkadziesiąt ton brykietu, więc mogę na jego temat sporo

powiedzieć nie szperając po necie w poszukiwaniu wiedzy.

Artykuł jest ciekawy, ale niestety tendencyjny. Ma za zadanie

polecać brykiet. Wszystko byłoby jak najbardziej prawdą, gdyby nie cena.

Barlinek musiałby kosztować 500 zł by tak było.

 

Poza tym choćbyś się skichał,

klimatu i uroku kominka brykietem nie zrobisz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc wskaż ten nie tendencyjny.

Ja spaliłem kilkadziesiąt ton brykietu, więc mogę na jego temat sporo

powiedzieć nie szperając po necie w poszukiwaniu wiedzy.

Zobacz i znowu to samo.Krótko i mało treściwie.Napisz czym paliłeś ,co się działo w komorze paleniskowej,jakie miałeś osiągi,jak wyglądał komin,ile kasy straciłeś,czy brykiet twoim skromnym zdaniem ma służyć podnoszeniu walorów zwiazanych z ciepłem czy jest tylko kiepskim paliwem nie dającym tej atmosfery jaka spotykamy przy polanach drzewnych.Jeśli ja spaliłem 200 ton to mam większa wiedzę od ciebie???

Edytowane przez specjalnynikt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc wskaż ten nie tendencyjny.

 

Zobacz i znowu to samo.Krótko i mało treściwie.Napisz czym paliłeś ,co się działo w komorze paleniskowej,jakie miałeś osiągi,jak wyglądał komin,ile kasy straciłeś,czy brykiet twoim skromnym zdaniem ma służyć podnoszeniu walorów zwiazanych z ciepłem czy jest tylko kiepskim paliwem nie dającym tej atmosfery jaka spotykamy przy polanach drzewnych.Jeśli ja spaliłem 200 ton to mam większa wiedzę od ciebie???

 

Jeśli spaliłeś 200 ton bezmyślnie, to nie...

 

Nikt. To jest dobrowolne forum. Piszę dużo, ale to co chcę, a nie

dlatego, ze ty masz takie widzimisię.

 

Tona brykietu to 2-3 mp drewna (Barlinek waha się według mnie

miedzy 2,5-3 mp, reszta tylko gorzej). Jeśli mp suchego, gotowego

do palenia drewna kosztuje 150-200 zł, a tona Barlinka 750-800 zł,

masz jasność bez podpierania się internetem. Tyle, że ja paląc

w kominku cały czas myślę i obserwuję (koledzy mówią, że kombinuję:D)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cała prawda o brykiecie ,którego tak nie lubi branża i nie potrzebnie.

Jak znowu cała branża, nie wkładaj nas do jednego wora. To, że niektórzy "niezależni specjaliści" nie mają pojęcia o tym paliwie, nie znaczy, że inni nie polecają go. Podczas odbioru kominka, pada pytanie czym palić? Zawsze na pierwszy sezon polecam brykiet, jeżeli klient nie ma własnego, sezonowanego drewna to wręcz zabraniam palenia nowo zakupionym. Chyba , że osobiście go sprawdzę i stwierdzę, że jest suche - co mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło. Dobry brykiet to jedno z najlepszych paliw do kominka: nie trzeba go sezonować, rąbać, zajmuje nie wiele miejsca (można go składować w garażu pod ścianą), jest bardzo wydajny. Główna i zasadnicza wada to cena. W pełni się zgadzam z wyliczeniami Enia. Jeszcze jedną mniej istotną wadą jest to, że brykiet "płomieniuje" krócej od drewna, za to znacznie dłużej się żarzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piszę jako wyjaśnienie, do "branżystów usługowych" którzy w zapędzie odrazu podkreślają swoją ogromną wiedzę w temacie brykietu. W INNYCH TEMATACH TEŻ TO MOŻNA ZAOBSERWOWAĆ.

 

Aktualnie u mnie w drewutniach jest ok 30 mp. drewna bukowego i brzozy. Mają lat 2-5 sezonowania.

Uzupełniam corocznie to co wypaliłem w kominku w danym sezonie. W sezonie spalam ok. 5 mp. drewna sezonowanego 4-5 lat.

Taką prowadzę gospodarkę drewnem do kominka.

Osobną sprawą jest opał do kotła CO i CWU.

W instrukcja montowanych i sprzedawanych wkładów przez naszą firmę, jest informacja jakie paliwo należy stosować... Zawsze zalecamy jak klient dopytuje, suche drewno bukowe, lub brzozę. Co do brykietu, jest go wiele rodzajów (producentów lokalnych) na rynku, a więc przed zakupem większej ilości zalecamy zakup mniejszej celem wypróbowania u siebie, skuteczne jest również wypytanie rodziny i znajomych, palących brykietem. Tak robie ja.

Nie wiem co mówią bo mnie nie ma, jak montaż wykonuje inna firma na moje zlecenie, ale świadomie biorąc za montaż odpowiedzialność.

 

Widziałem niejednokrotnie palacy się brykiet w kominku, nie podoba mi się jednak wizualnie i nie planuję go stosować u siebie.

 

Moje zainteresowanie wynika z tego, że zastanawiam się nad wprowadzeniem brykietu do swojej oferty firmowej. Mam niedaleko lokalną firmę "produkującą" brykiet. Ot tyle w temacie.

Edytowane przez bohusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego admin nie zamknie ci możliwości wypowiadania się..............człowieku to zaczyna cie przerastać.........

Widziałem niejednokrotnie palacy się brykiet w kominku, nie podoba mi się jednak wizualnie i nie planuję go stosować u siebie.

z kogo ty robisz głupka ???Droga Redakcjo proszę zwrócić na to uwagę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...