Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brykiet w kominku

rafcio363

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem więcej .Dziwi mnie ,że w ogóle rozpaliłeś w kominku.Z nieba wali ciepłem jak u bohunia we wkładach a ty palisz.;);).Możesz wkleić fotkę z tym brykietem???Oczywiście swoim.

Chyba niema potrzeby,kupiłem go w markecie Liroy Merlin.Wyglądał tak jak typowy pinikay.

Ciemny twardy i czuć zapach że był dobrze wypalony.

No było ciepło,ale co zrobić :D z 20stopni na 4 kostkach wskoczło na 27 stopni na jakieś 4-5godzin.Potem poszedłem spać ;)

Co do kielc to chyba chodzi o fime http://www.ekominko.pl/o,1,Brykiet_drzewny_Pini_Kay.html

http://www.ekominko.pl/s,5,Zamowienie.html?id=1&p=4

O to mię chodziło rafcio..ale za bardzo nie buzuj tym brykietem.W czasach gdy ścierałem się z poglądami na temat brykietu z węgla kamiennego

http://www.solostocks.pl/sprzedaz-produkty/energia-srodowisko-naturalne/zrodla-energii/brykiet-z-wegla-kamiennego-435722

temperatury jakie uzyskiwałem były naprawdę super.Niestety branża opowiedziała sie ,że to jest be dla KZPŁW.

Nie wyspują,robi się przedpłatę i odbiera osobiście całą paletę.

Na dniach kupię jednak paczkę i dam znać :cool:

Ten "gorszy" jest od innego producenta i tylko ten mają aktualnie.

Najlepszy PINI KAY jest robiony w całości z trociny dębowej lub w całości z trociny grabu (b. rzadko dostępny). Najgorsze są mieszanki, bo tam mogą być nawet "śladowe ilości orzechów arachidowych" :-)

Jeśli cenicie doznania zmysłu węchu, to unikajcie brykietu słonecznikowego, wiele osób postrzega generowany przez niego zapach jako irytujący.

"Gorszy" może tez oznaczać, że pochodzi z Ukrainy...

http://brykietkominkowy.pl/brykiet.php

2 od góry jest pinikay, dwa zdjęcia są takiego samego co kupiłęm w markecie, dwa kolejne wyglądają jakby były nie dorobione/nie wypalone.

Podejrzewam że pewnie sprzedają ten gorszy, co o tym myślicie jest różnica?

To jest brykiet z producenta podłóg woldrew.pl , na jego stronie nie pisze że jest dębowy tylko liściascy,czyli mieszanka,wyraźnie jest słabiej opalony.

To już wolę kupić ruf za 630zł brzoza buk.

To jest brykiet z producenta podłóg woldrew.pl , na jego stronie nie pisze że jest dębowy tylko liściascy,czyli mieszanka,wyraźnie jest słabiej opalony.

To już wolę kupić ruf za 630zł brzoza buk.

Za 630 zł kupuję 5 mp mokrego, lub 3,5 mp suchego drewna dębowego.

Połupanego, z przywiezieniem do domu. Zdecydowanie wolę drewno!

ja w nomi jak kupiłem w opakowaniu 6 kg to jak przeliczyłem to wychodziło 1200zl za tonę

co kto lubi

ja mam busy to przywiozę

człowiek się kręci wsród ludzi to zawsze jakiś papier na drewno załatwi albo nie

wyobraż sobie kobietę z 2 dzieci mężem w anglii

ona się cieszy że wejdzie przy okazji zakupów i kupi 3 paczki drewna

5 dębu drewna niezła ilość

postaw się w jej miejsce jak jej przywiozą luzem drewno i powiedzą że ma 3 metry

Za 630 zł kupuję 5 mp mokrego, lub 3,5 mp suchego drewna dębowego.

Połupanego, z przywiezieniem do domu. Zdecydowanie wolę drewno!

126 za mokry dąb i 180 za suchy ....taniuśko.Czyli generalnie brykiet się nie umywa do drewna.Jest droższy,kiepskiej jakości,źle się składuje,ma wiele g...na w swoim składzie a skoro ma to emituje syf do atmosferki,nie pali się płomieniem tylko żarzy, zostawia po sobie dużo odpadu,ogólnie rzecz ujmując kominek na zimne wieczory to sezonowane.tylko sezonowane drewno.

Piotr ma rozeznane żródełka

no ale on jest z branży

mi sie podoba sposób spalania brykietu- więcej żaru niż ognia

kwestia ceny to osobny temat

Nie kadź.To jak z branży to już bezgranicznie ma rację???Jakie znowu źródełka???:cool:Kupuje tanio a nawet bardzo sezonuje albo kupuje sezonowane a brykiet ma gdzieś.

Witam

Jesli koledzy pozwolą to wtrącę swoje 3 grosze gdyż spaliłem trochę brykietu w swoim kominku. Te wszystkie wyliczenia podawane przez firmy produkujące brykiet ,czy robione przez osoby niezwiązane z produkcją nie maja najmniejszego sensu . Mydlą tylko oczy kominkowym nowicjuszom .Co roku spalam mniej więcej tyle samo drewna (buk sezonowany 24 miesiące) . Jeśli za te same pieniądze kupiłbym brykietu to nijak nie uda mi się ogrzać nim domu przez zimę - zabraknie jakies 30-40% i niech producenci robią wyliczenia jakie chcą -nic to nie zmieni. Paliłem wałkiem (dziadostwo najwieksze ) brykietem w kształcie jakby dwóch wałków "sklejonych" ze sobą (o wiele lepszy ) i ołówkiem najlepszy . Wszystko to pali się niestety o wiele za szybko w porównaniu do wyschniętego i porąbanego na duze kawały drewna i za dużo go idzie . Przeczytałem juz wiele watków na temat palenia brykietem , ale do tej pory nie przeczytałem opinii kogos kto zamiast drewna za powiedzmy 1500zł kupił brykietu i na tym wygrał , więc ............. niestety pomimo zalet NIE OPLACA SIE i tyle.

Pozdrawiam.

Witam.

Jak widać co użytkownik kominka to i inne zdanie ...

A powiedz Darku czy opłaca się palenie brykietem komuś, kto ma drewno o wilgotności w granicach 40-50% ?

Bo kupując takie drewno kupuje się w jego tonie 400-500 kg zwykłej wody ... i tą wodę "spala się" następnie w kominku ... ;)

Pozdrawiam.