Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Czy mogę jednoczśnie robić ociepl.elewacji, tynki wewn i hydroizolację dachu?

Recommended Posts

Witajcie,

Czy Waszym zdaniem mogę robić jednocześnie ocieplenie elewacji, tynki wewnętrzne oraz membranę na dachu płaskim (aby zaizolować dach i wypuścić wodę z dachu tymczasowo "rzygaczai" z dala od ścian) - tak aby w jakiś miesiąc skończyli całość - i za kolejny miesiąc (jak wszystko trochę podeschnie) - wstawić DREWNIANE okna? Dom 220m2 z garażem, parterowy z płaskim dachem (bez poddasza).

Mój problem polega na tym, że mam solidną umówioną ekipę (która zresztą budowała dom), która zaklepała dla mnie 2 miesiące na kolejne roboty wykończeniowe. Chcę tak zrobić, aby przed zimą położyć instalacje i wstawić okna (drewniane!!), aby położone tynki nie popękały od mrozu i można było powoli wykańczać wnętrze.

Zapewne była już o tym mowa na forum, więc nie chcę zawracać Wam gitary - ale może pomożecie z linkiem.

Pozdrawiam i dziękuję!

Zanetto

Mój problem polega na tym, aby przed zimą położyć instalacje i wstawić okna (drewniane!!), aby położone tynki nie popękały od mrozu i można było powoli wykańczać wnętrze.

Szczerze to trudno Ci będzie bo tej wilgoci naprawdę bedzie dużo, ale wszystko jest możliwe, można i osuszaczem można i nagrzewnicą, mozna wentylacją.

Proponuję kupić dobry piecyk żeliwny i palić deski tak aby było ciepło, zaopatrzyć się w osuszacz lub wentylator dobrej wydajności i cały czas wentylować dom, najbardziej obawiam sie o te okna bo one będą narażone na największy "szok" gdy będzie zbyt wilgotno gdy przyjdą mrozy......tynk już zwiąże i podeschnie, ale wilgotność będzie duża.

I tak jak na wstępie nic tak nie osusza domu jak wyższa temperatura wewnątrz, niż na zewnątrz i wentylacja(nie przeciągi)

Pozdrawiam

tu przykładowy

To na jedno pomieszczenie...na dom potrzeba dużo wydajniejsze urzadzenie 180-250m3

koszt jest wtedy duuuużo większy, a potem?co zrobić z czymś takim.

Tego typu urządzenia kupują firmy budowlane i remontowe. Pewnie można wypożyczyć coś takiego?

Witajcie,

Czy Waszym zdaniem mogę robić jednocześnie ocieplenie elewacji, tynki wewnętrzne oraz membranę na dachu płaskim (aby zaizolować dach i wypuścić wodę z dachu tymczasowo "rzygaczai" z dala od ścian) -

membrana to nie jest materiał do izolacji dachu od opadów deszczu służący do zbierania wody. Czytam, że kombinujesz. To już bardziej do kombinacji tymczasowych polecam grubą folię, na wodę sprawdza się 3x lepiej od membrany.

tak aby w jakiś miesiąc skończyli całość - i za kolejny miesiąc (jak wszystko trochę podeschnie) - wstawić DREWNIANE okna? Dom 220m2 z garażem, parterowy z płaskim dachem (bez poddasza).

wstawić okna możesz- na własne ryzyko. Jak będziesz wietrzył dobrze (otwarte całe drzwi i okna) to jest szansa powodzenia. Tak czy inaczej kolejność prac masz dziwną - bo jeszcze bez problemu można po tynkach obrabiać okna tynkiem od środka; to już po ociepleniu niewygodnie będzie tam wstawić okno, uzyskać ocieplenie i szczelność połączenia styro z ramą okna, plus parapety.

Mój problem polega na tym, że mam solidną umówioną ekipę (która zresztą budowała dom), która zaklepała dla mnie 2 miesiące na kolejne roboty wykończeniowe. Chcę tak zrobić, aby przed zimą położyć instalacje i wstawić okna (drewniane!!), aby położone tynki nie popękały od mrozu i można było powoli wykańczać wnętrze.

Zanetto

Jest spora szansa, że tynk od mrozu nie popęka, same okna bez grzania Ci nie dadzą. Chyba. że masz kotłownie? lub to remont domu ... Tylko skoro piszesz, że ekipa będzie robić 2 miesiące (wrzesień, październik) bo przed zimą chcesz instalacje i okna to kiedy te tynki mają wietrzeć? W listopadzie (a jak będzie zimy i mokry) to Ci te tynki do kwietnia (przez zimę) nie wywietrzeją.