java151 04.04.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Kiedy impregnować krokwie? Po czy przed wysuszeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 04.04.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Logika podpowiada że: Impregnat z definicji powinien wniknąć w drewno, ale jak to ma zrobić gdy tam jest woda? Reszta jest milczeniem. Pozdrawiam Pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 04.04.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Witam,Chociaz z drugiej strony preparaty do impregnacji sa na bazie soli. A sol potrzebuje wilgoci by mogla dyfundowac w glab drewna. Co oznacza ze drewno powinno byc wilgotne Z takim wyjasnieniem spotkalem sie gdzies na forumPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 04.04.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Teoretycznie drewno powinno być powietrzno-suche, ale żeby dużo nie pisać zobacz choćby tą stronę. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 04.04.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Moi rodzice pracują w zakładzie w ktorym od 1939r dokonuje się ciśnieniowej impregnacji drewna zarówno olejami kreozotowymi, jak również solami (volmanitem) i odpowiedź jest tylko jedna drewno musi być jak najbardziej suche. W żadnym wypadku nie impregnuj mokrego drewna. I nie ważne że faktycznie impregnaty stosowane do drzewa budowlanego są roztworami wodnymi soli. Na pewno nie mylę się w końcu przez te lata technolodzy nad tym pracowali, i prawda jest taka że w mokre drewno nawet pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze nie da się wcisnąć impregnatu.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 04.04.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Zapomniałem dodać że stosuje się dwa różne stężenia volmanitu i lepiej jak to będzie to wyższe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 04.04.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 A czy warto kupic wiezbe impregnowana przez zanurzenie? Cena takiej wiezby jest kolo 600zl/m3, a impregnowana cisnieniowo okolo 900-1000zl/m3, wiec roznica cenowa jest znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 04.04.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Pagin,masz rację, kiedyś na Forum pisałem, że środki solne zalecane są do drewna wilgotnego - sól lepiej penetruje w takie drewno. Medyk,oj, nie ładnie nie słuchać Mamusi i Tatusia.Drewno do impregnacji Wolmanitem powinno mieć wilgotność przekraczającą 20%, a nie jak piszesz "musi być jak najbardziej suche". Masz natomiast rację "że w mokre drewno nawet pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze nie da się wcisnąć impregnatu". Ale Wolmanit nie służy do impregnacji ciśnieniowej a do impregnacji zanurzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 04.04.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Mogę jedynie dodać iż piszę o Wolmanicie CX-H 200. A Ty o jakim Wolmanicie pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 04.04.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Panie Wojtku ma pan w zupełności rację, ja po prostu przyjąłem że drewno suszone na świeżym powietrzu nie osiągnie tak niskiej wilgotności tj poniżej 20%, niemniej nie można impregnować świeżo przetartego tylko powinno być jak najdłużej posezonowane, a przez parę miesięcy pod chmurką na pewno nie wyschnie na wiór, a osiągnie optymalną wilgotność do impregnacji ciśnieniowej. A jeśli chodzi o wolmanit to nie podam panu symboli ale właśnie takiego środka używa się w zakładzie moich rodziców. Innej metody nie używają tylko zamknięta komora, temp i ciśnienie. No chyba że chce pan zaimpregnować na cele budowlane olejem kreozotowym, tak jak podkłady kolejowe. Tę metodę polecam do pasów pod sztachetki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 04.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Panie Wojtku ma pan w zupełności rację, ja po prostu przyjąłem że drewno suszone na świeżym powietrzu nie osiągnie tak niskiej wilgotności tj poniżej 20%, niemniej nie można impregnować świeżo przetartego tylko powinno być jak najdłużej posezonowane, a przez parę miesięcy pod chmurką na pewno nie wyschnie na wiór, a osiągnie optymalną wilgotność do impregnacji ciśnieniowej. A jeśli chodzi o wolmanit to nie podam panu symboli ale właśnie takiego środka używa się w zakładzie moich rodziców. Innej metody nie używają tylko zamknięta komora, temp i ciśnienie. No chyba że chce pan zaimpregnować na cele budowlane olejem kreozotowym, tak jak podkłady kolejowe. Tę metodę polecam do pasów pod sztachetki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 04.04.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Pewnie pisałeś o Wolmanicie CX-10, gdyż ten Wolmanit przeznaczony jest do impregnacji próżniowo-ciśnieniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.04.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Pewnie pisałeś o Wolmanicie CX-10, gdyż ten Wolmanit przeznaczony jest do impregnacji próżniowo-ciśnieniowej. Panie Wojtku tak jak napisałem powyżej nie znam symboli, ale jak na święta pojadę do rodziców to zapytam ich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts