Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnować???

Recommended Posts

Moi rodzice pracują w zakładzie w ktorym od 1939r dokonuje się ciśnieniowej impregnacji drewna zarówno olejami kreozotowymi, jak również solami (volmanitem) i odpowiedź jest tylko jedna drewno musi być jak najbardziej suche. W żadnym wypadku nie impregnuj mokrego drewna. I nie ważne że faktycznie impregnaty stosowane do drzewa budowlanego są roztworami wodnymi soli. Na pewno nie mylę się w końcu przez te lata technolodzy nad tym pracowali, i prawda jest taka że w mokre drewno nawet pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze nie da się wcisnąć impregnatu.

pzdr

Pagin,

masz rację, kiedyś na Forum pisałem, że środki solne zalecane są do drewna wilgotnego - sól lepiej penetruje w takie drewno.

Medyk,

oj, nie ładnie nie słuchać Mamusi i Tatusia.

Drewno do impregnacji Wolmanitem powinno mieć wilgotność przekraczającą 20%, a nie jak piszesz "musi być jak najbardziej suche".

Masz natomiast rację "że w mokre drewno nawet pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze nie da się wcisnąć impregnatu". Ale Wolmanit nie służy do impregnacji ciśnieniowej a do impregnacji zanurzeniowej.

Panie Wojtku ma pan w zupełności rację, ja po prostu przyjąłem że drewno suszone na świeżym powietrzu nie osiągnie tak niskiej wilgotności tj poniżej 20%, niemniej nie można impregnować świeżo przetartego tylko powinno być jak najdłużej posezonowane, a przez parę miesięcy pod chmurką na pewno nie wyschnie na wiór, a osiągnie optymalną wilgotność do impregnacji ciśnieniowej. A jeśli chodzi o wolmanit to nie podam panu symboli ale właśnie takiego środka używa się w zakładzie moich rodziców. Innej metody nie używają tylko zamknięta komora, temp i ciśnienie. No chyba że chce pan zaimpregnować na cele budowlane olejem kreozotowym, tak jak podkłady kolejowe. Tę metodę polecam do pasów pod sztachetki.

pzdr

Panie Wojtku ma pan w zupełności rację, ja po prostu przyjąłem że drewno suszone na świeżym powietrzu nie osiągnie tak niskiej wilgotności tj poniżej 20%, niemniej nie można impregnować świeżo przetartego tylko powinno być jak najdłużej posezonowane, a przez parę miesięcy pod chmurką na pewno nie wyschnie na wiór, a osiągnie optymalną wilgotność do impregnacji ciśnieniowej. A jeśli chodzi o wolmanit to nie podam panu symboli ale właśnie takiego środka używa się w zakładzie moich rodziców. Innej metody nie używają tylko zamknięta komora, temp i ciśnienie. No chyba że chce pan zaimpregnować na cele budowlane olejem kreozotowym, tak jak podkłady kolejowe. Tę metodę polecam do pasów pod sztachetki.

pzdr