Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obróbka blacharska komina a mokry komin

katiaXX

Recommended Posts

Witam, często korzystam z porad forumowych, sama rzadko pytam, nie potrafię na forum znaleźć odpowiedzi na moje pytanie , mam nadzieję, że nie oberwie m się za opieszałość w poszukiwaniach ;).

Sprawa jest taka : dach 41 stopni, pełne odeskowanie, papa, położona blacha, obróbki wyglądają na estetyczne, blacharz polecony, kominy ocieplone i zaciągnięte siatką z klejem. 3 dni opadów, wchodzimy na budowę i komin (systemowy) od jednej strony od (zachodniej) zamoczony przez długość jakiegoś metra od dachu. Blacharz tłumaczy to w ten sposób, że komin jest nieotynkowany i woda spływa po kleju, że to normalne że są zacieki od strony z której zacina deszcz, jak będzie otynkowany nie będzie problemu. Dziś ma podjechać, wszystko jeszcze obejrzeć i zaciągnąć komin grubiej klejem. Czy możliwe że komin zacieka z tego powodu ? . Drugi komin jest cały suchy. No i nie wiem czy on mi kit wstawia czy jak ...

ok, postaram się zrobić zdjęcia chociaz nie wiem czy wpełznę na dach żeby zrobić zdjęcia z bliska ;/ trochę myszkowałam po forum i wiem , że z zamokniętym kominem mają problem ci którzy obłożyli komin klinkierem czy cegłą ale spoina nie taka jak trzeba i komin również zalewa tak więc myślę, że skoro tak, to przy takim kominie niedokończonym tylko zaciągniętym klejem to tym bardziej może przeciekać ....

Czym masz ocieplony komin? Czy jest czapa na kominie? Ocieplony komin daje 100% gwarancji szczelności pod warunkiem, że papa jest wyłożona na komin systemowy a ocieplenie schodzi na papę a do tego za kominem jest zamontowana rynienka odprowadzająca tak jak nad oknem połaciowym. Pozdrawiam.