Sylwia_LBN 16.08.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Hejka! Proszę Was kochane(i) o pomoc/poradę bo mam mętlik w głowie. Zdecydowaliśmy się rozszerzyć dom o 1m i teraz mamy dylemat gdzie ten metr dołożyć. Dodanie tego metra jest konieczne ze względu na schody (podwyższyliśmy dół i schody „weszły” nam w drzwi od PG, a my schodów w drzwiach nie chcemy – mam nadzieję, że zrozumiale tłumaczę). Po stronie salonu na pewno dołożymy ten metr do tegoż salonu właśnie a po stronie wejścia do domu gdzie? Najpierw chciałam po pół metra dodać do łazienki (bo mała bardzo) i kuchni, potem znalazłam na FM zdjęcie wąskiej łazienki i teraz wydaje mi się, że nie ma sensu jej poszerzać tylko zostawić taką małą i urządzić na wzór tej ze zdjęcia. Ma to sens? Na górze mamy drugą łazienkę, więc nie zależy nam na tym żeby łazienka na dole była wielka ale musi być wygodna. Czy będzie wygodna w użytkowaniu łazienka 1,5*2,5m? Planujemy w niej sedes, umywalkę i prysznic. A jeśli tak to co wtedy? Dołożyć cały ten dodatkowy metr do kuchni? Tu plan parteru: A tu zdjęcie znalezionej (małej) łazienki: Doradźcie proszę bo ja już się przyzwyczaiłam do "starej" powierzchni a teraz zamiast się cieszyć z większego domu to się martwię bo nie wiem gdzie ten metr najlepiej wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 16.08.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Czesc, jak dla mnie to dolozylabym do kuchni ten metr, tym bardziej, ze nie widze obok spizarki, a "gratow" kuchennych zawsze przybywa, a nie ubywa. Co do lazienki przy takich wymiarach 1,5 na 2.5m zmiesci sie wszystko co planujesz, a uklad na zdjeciu jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 16.08.2012 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Dzięki Ewa Od rana myślę o tej kuchni i łazience i kombinuję z przestawianiem ścianek. Nie będzie ścian nośnych, więc kombinować mogę do woli. I faktycznie pozostanę chyba przy powiększeniu kuchni. W planach mam zabudowę w kształcie litery U - ściana z oknem i po prawej niska zabudowa, ściana od wiatrołapu zabudowa do sufitu. W takiej sytuacji wydłużyłaby się ściana z oknem co daje mi jedną niską szafkę więcej. Nie jest to wiele i dlatego wymyśliłam sobie, że może nie powiększać kuchni jako takiej tylko zrobić spiżarkę za wysoką zabudową. Tak chyba ma efilo (nie jestem pewna - napisałam do niej w tej sprawie i czekam na odpowiedź). Chodzi mi o to, że wejście byłoby tak jakby za drzwiami w wysokiej zabudowie. Reasumując: za wysoką zabudową (wzdłuż niej) powstałby korytarz o szerokości 1m. Robię półki na całości od sufitu do podłogi i mam spiżarnię. Będzie tam raczej wąsko - załóżmy, że półki mają głębokość 30cm wtedy pozostaje jakieś 65 na przejście (odliczając ściankę). Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 16.08.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Podobną realizację łazienki ma Basia_KRK Polecam odszukać jej dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 16.08.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Podobną realizację łazienki ma Basia_KRK Polecam odszukać jej dziennik. Dzięki Venus - lecę patrzeć A może masz jakiś pomysł co do mojej kuchnio/spiżarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 16.08.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Na pewno dodałabym ten metr do kuchni i zabudowała wszystko na maksa - mam i sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 16.08.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witaj Sylwio:) Też bym dodała ten metr w kuchni. Jeśli chcesz spiżarkę, to moim zdaniem ta przestrzeń pomiędzy ścianą, a krawędzią półek powinien wystarczyć, choć normy podają, że wygodna spiżarka jednociągowa powinna mieć 125 cm szer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 16.08.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 ...No to jestem. Witajcie! Zdecydowanie zrobiłabym spiżarnię - jestem jej goracym zwolennikiem. I nie chodzi mi o przetwory, bo tych robię niewiele, ale o te wszystkie przedmioty, które warto umieścić poza zasięgiem wzroku. Efilo genialnie to rozwiązała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 16.08.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Kobietki - dzięki za wszystkie porady Ja do tej pory jakoś specjalnie za spiżarnią nie byłam, pomysł powstał dopiero w momencie poszerzania domu. Magda - zupełnie nie mam pojęcia jakie są normy spiżarniowe Mam do dyspozycji 1m, w spiżarni planuję tylko i wyłącznie półki, ew. wstawię tam (jeśli się uda) zamrażarkę, która miała stać w PG. Przy założeniu, że półki zrobię na głębokość 30cm to zostaje mi 70 na przejście. Minus ścianka między wysoką zabudową i spiżarnią, którą trzeba będzie postawić - nie wiem ile 10cm łącznie z tynkiem? - zostaje 60cm - mało na przejście, zatem jestem skłonna pomniejszyć kuchnię o te 10cm żeby zostało te 70 na przejście. Czy to co piszę ma sens? Martusia - no właśnie ja nie wiem jak Efilo to rozwiązała Czy ona tę spiżarnię ma w ten deseń jak ja planuję? Czy ona gdzieś coś o tym pisała? Jeśli tak to oświećcie mnie bo nic nie znalazłam Napisałam dziś do niej ale jeszcze nie mam odpowiedzi - czas wakacyjny, więc może po prostu nie ma czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.08.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 27.10.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Sylwia, przepraszam, że dopiero się odzywam. Pewnie juz decyzja podjęta i zrealizowana. Napisz proszę, na czym stanęło. Efilo pomogła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts