Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rusztowanie - pytanie amatora

Recommended Posts

Witam. Chciałabym zapytać o rusztowanie. Jaki jest najlepszy typ, najbardziej uniwersalny i łatwo dostępny, gdybym chciała w przyszłości uzupełnić stan. Najlepiej nadające się przy malowaniu elewacji budynku. Pozdrawiam

Jakie ramka warszawskie najlepszym rozwiązaniem byłoby rusztowanie choinkowe, klinowe nie wiem czy miał Pan okazję rozkładać się z rusztowaniem na peryferiach miast gdzie dom przy domku i do ogrodzenia 100cm chodnika od domu tam ledwo się mieszczą ramowe rusztowania 70cm a co marzyć o ustawieniu warszawskiego. Druga rzecz to niech Pan napisze jak bardzo stabilnie stoi rusztowanie warszawskie mające 12metrów wysokości bo takie elewacje też są do zrobienia.

• 2 months później...

Rusztowanie warszawskie? nadaje się, jak najbardziej, jako dodatek do rusztowania normalnego, w sensie: elewacyjnego.

Ja generalnie używam plettaca, + właśnie rusztowanie warszawskie ze 30 ramek, tak, żeby jakieś dziury zapchać :)

Tam gdzie jest za nisko, żeby ustawić normalne rusztowanie stawiam warszawskie (pod balkonem, na tarasie itp..)

Wracając do pytania autora: ja stawiam na Plettac, wg. mnie jedno z lepszych, prosty montaż itd.

Pozdrawiam

• 1 year później...
  • 10 months później...
Jeśli ma być uniwersalne, to również polecam rusztowania przejezdne. Są wygodne, bo można je łatwo przemieszczać, a do samego malowania elewacji nie opłaca się budować całych konstrukcji rusztowań. Polecam rusztowania firmy Hunnebeck, są dobrej jakości i na pewno będą służyły przez lata.