Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup dzia?ki z oznaczeniem R IVa

e-radek

Recommended Posts

Dorwalem mapke z wyodrębnionymi działkami do sprzedaży przez gminę.

Działka mi sie podoba, ale przebiega przez nią i sąsiedznie działki ( na mapie ) linia i po jednej jej stronie jest symbol "R IVa" a po drugiej " R IVb ".

Co to może oznaczać? Czy kryja sie jakieś niebezpieczeństwa pod tym?

Czy można na niej budować? Zapeniano mnie że tak, ale.....

Pani w gminie nie byla zbyt rozmowna i nic sie od niej nie dowiedzialem?

jak dla mnie to R-rolna a IV i V to klasa ziemi

a jak w planie zagospodorawania przestrzennego sa te działki przeznaczone na cele "budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego" to mozna na tym budować czy trzeba bedzie odrolniac??

pozdr

przed uzyskaniem pozwolenia na budowe trzeba zlozyc wniosek o odrolnienie powierzchni zabudowy .. i zaplacic ekwiwalent w kwintalach ziarna żyta wg tabeli okręgu podatkowego i rodzaju gruntu

gdyby był V lub VI to by było zwolnienie z opłat

jest to grunt orny kat IVa i IVb

W przypadku wyłączania z produkcji rolnej terenu o powierzchni do 550m2 ( mogę sie mylić o kilka metrów) na cele mieszkaniowe, wyłączenie takie zwolnione jest z opłat.

Ale jeśli to gmina sprzedaje działki, które do niej należą, w trybie przetargu to wówczas być może jest inna procedura tzn korzystaniejsza dla kupującego. I chyba wówczas kupujący zwolniony jest z płacenia podatku od wzbogacenia.

Najlepiej zadzwoń do gminy i powinni udzielić Ci informacji na wszystkie zadane pytania.

dokładnie 500m2 jest zwolnione z opłat. i trzeba rozróżnić dwa pojęcia - odrolnienie i wyłączenie z produkcji rolnej. Jeśli działki mają aktualny plan zagospodarowania i są oznaczone MN lub MN/U itp to decyzja o odrolnieniu już jest. Ty musisz tylko złożyć podanie o wyłączenie z prod.r. kawałka przeznaczonego pod zabudowę.

HINT: najlepiej zrobić to mając w kieszeni projekt budowlany ze zrobionym projektem zagospodarowania terenu działki - do wyłączenia z prod.r. kwalifikują się wtedy tylko tereny bezpośrednio pod budynkiem+tarasy+chodniki+dojazdy itp. cała 'trawa' pozostaje rolna == mniejszy podatek od nieruchomości :-)

Aha, przy takim podejści 500m2 to aż nadto, a nawet gdy sie przekroczy ten limit to ta wartość opłaty wyliczona 'z żyta' jest pomniejszana o wartość rynkową nieruchomości, więc zazwyczaj wychodzi 0 lub jakieś grosze.

jak dla mnie to R-rolna a IV i V to klasa ziemi

a jak w planie zagospodorawania przestrzennego sa te działki przeznaczone na cele "budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego" to mozna na tym budować czy trzeba bedzie odrolniac??

pozdr

przed uzyskaniem pozwolenia na budowe trzeba zlozyc wniosek o odrolnienie powierzchni zabudowy .. i zaplacic ekwiwalent w kwintalach ziarna żyta wg tabeli okręgu podatkowego i rodzaju gruntu

gdyby był V lub VI to by było zwolnienie z opłat

jest to grunt orny kat IVa i IVb

zgadza się "wyłączenie z produkcji rolnej" .. przepraszam za lapsus

• 2 years później...

Mam taką samą sytuację. Ponieważ wartość działki przewyższa jakiekolwiek opłaty (niestety :evil:) to mogę wyłączyć całość, a nie tylko to co znajduje się pod budynkiem itd.

Moje pytanie jest takie: czy to się opłaca z punktu widzenia podatku od nieruchomości? Czy wzrośnie on po wyłączeniu z produkcji? Dodam że w planie zagosp. teren ten jest przeznaczony pod budownictwo mieszkalne i nie wiem czy gmina nie bierze już tego pod uwagę (płacę słono)

Dorwalem mapke z wyodrębnionymi działkami do sprzedaży przez gminę.

Działka mi sie podoba, ale przebiega przez nią i sąsiedznie działki ( na mapie ) linia i po jednej jej stronie jest symbol "R IVa" a po drugiej " R IVb ".

Co to może oznaczać? Czy kryja sie jakieś niebezpieczeństwa pod tym?

Czy można na niej budować? Zapeniano mnie że tak, ale.....

Pani w gminie nie byla zbyt rozmowna i nic sie od niej nie dowiedzialem?

Wg. mnie jesli dzialka jest budowlana to juz nic nie trzeba odralniac, prawdopodobnie ktos przeksztalcil dzialke kiedy mozna bylo klase VIa przeksztalcic w budowalana (teraz bylyby problemy)

zobacz kiedy nastapil podzial dzialek, ja mam klase IIIa i IIIb na dzialce budowlanej i w gminie nikt nie robi problemow z budowa w zwiazku ze zbyt dobra gleba

Hello,

efilo:

U mnie jest tak samo i taka sama klasyfikacja gleby RIVa i trochę S-RIVa - mineralne). W planie było budownictwo mieszkaniowe i też musiałem wyłączyć całość, ale było to BEZPŁATNIE. Starosta po prostu umorzył postępowanie o wydanie zezwolenia na trwałe wyłączenie..., zgodnie z art. 11ust. 1 ustawy z 3.02.1995r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Moim zdaniem będziemy płacić więcej... :cry:

Pozdrawiam,

witam serdecznie. Wczoraj podpisaliśmy wstępną umową sprzedaży działki.

Jedna rzecz która nas nurtuje to to, że w wypisie z ewidencji gruntów, ta działka widnieje jako grunty orne, łąki trwałe.

W wydziale geodezji dowiedziałam się że taki zapis może istnieć dlatego, że właściciel posiadał wcześniej jedną dużą działkę, że teraz po podziale działek na mniejsze każdy z nowych właścicieli po rozpoczęciu budowy może wystąpić z pismem o zmianę z grunty orne na zabudowa.

Zadzwoniłam także do gminy z zapytaniem o plan zagospodarowania przestrzennego dla tej działki. Usłyszałam, że plan jest i przewiduje zabudowę domków jednorodzinnych i nieuciążliwe usługi.

Czy spotkaliście się już z czymś takim ???

Nie planujemy teraz rozbudowy, działka miała być swego rodzaju lokatą kapitału, moze za parę lat zdecydujemy się sprzedać obecny dom i rozpoczniemy budowę.

Czy na tę chwilę naprawdę nie ma możliwości dokonania zmiany w ewidencji gruntów??

Wczoraj pytałam o podobną rzecz i uzyskałam podobne odpowiedzi - czyli wniosek o wyłączenie z prod. rol. przy klasie gleby IV.

Dziś mam dostęp do dokumentów i czytam, że:

działka od strony drogi do głębokości ok 30 m na terenie zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i zagrodowej oznaczonej symbolem C 38MN/MR w pozostałej części na terenie upraw rolnych ozn. symbolem C 46RP.

Wczoraj miałam już jasność, a teraz przy tych wszystkich symbolach i oznaczeniach znów się gubię...

Moja jest RV w MPZP pod budownictwo jednorodzinne, nie wszystkie działki to B (budowlanka).

Jesteś w takiej sytuacji jak ja, a z czym się to wiąże, że będziesz musiał wyłączyć ziemie z produkcji rolniczej, bezpłatnie jest do 5a bądź 500m2 (wbrew pozorom to różnica 50m2 - bo metry zaokrągla się, czyli jak zapis 5a to można wyłączyć 550m2, a jak zapis 500m2 to tylko 500m2)

Mój dom wraz ze wszystkimi dojazdami, chodnikami itp. zajmuje około 300m2, więc jeszcze 200m2 mam w zapasie ;)