e-radek 04.04.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Dorwalem mapke z wyodrębnionymi działkami do sprzedaży przez gminę.Działka mi sie podoba, ale przebiega przez nią i sąsiedznie działki ( na mapie ) linia i po jednej jej stronie jest symbol "R IVa" a po drugiej " R IVb ". Co to może oznaczać? Czy kryja sie jakieś niebezpieczeństwa pod tym?Czy można na niej budować? Zapeniano mnie że tak, ale..... Pani w gminie nie byla zbyt rozmowna i nic sie od niej nie dowiedzialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 04.04.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 jak dla mnie to R-rolna a IV i V to klasa ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-radek 04.04.2004 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 jak dla mnie to R-rolna a IV i V to klasa ziemi a jak w planie zagospodorawania przestrzennego sa te działki przeznaczone na cele "budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego" to mozna na tym budować czy trzeba bedzie odrolniac?? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 04.04.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 jak dla mnie to R-rolna a IV i V to klasa ziemi a jak w planie zagospodorawania przestrzennego sa te działki przeznaczone na cele "budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego" to mozna na tym budować czy trzeba bedzie odrolniac?? pozdr przed uzyskaniem pozwolenia na budowe trzeba zlozyc wniosek o odrolnienie powierzchni zabudowy .. i zaplacic ekwiwalent w kwintalach ziarna żyta wg tabeli okręgu podatkowego i rodzaju gruntu gdyby był V lub VI to by było zwolnienie z opłat jest to grunt orny kat IVa i IVb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-radek 04.04.2004 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 ehh.. jeszcze o czyms zapomnialem.. . w ogloszeniu o przetargu jest napisane ze sa to dzialki "budowlane" czy to cos zmienia w kwestii odrolnienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.04.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 W przypadku wyłączania z produkcji rolnej terenu o powierzchni do 550m2 ( mogę sie mylić o kilka metrów) na cele mieszkaniowe, wyłączenie takie zwolnione jest z opłat.Ale jeśli to gmina sprzedaje działki, które do niej należą, w trybie przetargu to wówczas być może jest inna procedura tzn korzystaniejsza dla kupującego. I chyba wówczas kupujący zwolniony jest z płacenia podatku od wzbogacenia.Najlepiej zadzwoń do gminy i powinni udzielić Ci informacji na wszystkie zadane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radiks 05.04.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 dokładnie 500m2 jest zwolnione z opłat. i trzeba rozróżnić dwa pojęcia - odrolnienie i wyłączenie z produkcji rolnej. Jeśli działki mają aktualny plan zagospodarowania i są oznaczone MN lub MN/U itp to decyzja o odrolnieniu już jest. Ty musisz tylko złożyć podanie o wyłączenie z prod.r. kawałka przeznaczonego pod zabudowę. HINT: najlepiej zrobić to mając w kieszeni projekt budowlany ze zrobionym projektem zagospodarowania terenu działki - do wyłączenia z prod.r. kwalifikują się wtedy tylko tereny bezpośrednio pod budynkiem+tarasy+chodniki+dojazdy itp. cała 'trawa' pozostaje rolna == mniejszy podatek od nieruchomości Aha, przy takim podejści 500m2 to aż nadto, a nawet gdy sie przekroczy ten limit to ta wartość opłaty wyliczona 'z żyta' jest pomniejszana o wartość rynkową nieruchomości, więc zazwyczaj wychodzi 0 lub jakieś grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 05.04.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 jak dla mnie to R-rolna a IV i V to klasa ziemi a jak w planie zagospodorawania przestrzennego sa te działki przeznaczone na cele "budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego" to mozna na tym budować czy trzeba bedzie odrolniac?? pozdr przed uzyskaniem pozwolenia na budowe trzeba zlozyc wniosek o odrolnienie powierzchni zabudowy .. i zaplacic ekwiwalent w kwintalach ziarna żyta wg tabeli okręgu podatkowego i rodzaju gruntu gdyby był V lub VI to by było zwolnienie z opłat jest to grunt orny kat IVa i IVb zgadza się "wyłączenie z produkcji rolnej" .. przepraszam za lapsus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 22.08.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Mam taką samą sytuację. Ponieważ wartość działki przewyższa jakiekolwiek opłaty (niestety ) to mogę wyłączyć całość, a nie tylko to co znajduje się pod budynkiem itd. Moje pytanie jest takie: czy to się opłaca z punktu widzenia podatku od nieruchomości? Czy wzrośnie on po wyłączeniu z produkcji? Dodam że w planie zagosp. teren ten jest przeznaczony pod budownictwo mieszkalne i nie wiem czy gmina nie bierze już tego pod uwagę (płacę słono) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 22.08.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Dorwalem mapke z wyodrębnionymi działkami do sprzedaży przez gminę. Działka mi sie podoba, ale przebiega przez nią i sąsiedznie działki ( na mapie ) linia i po jednej jej stronie jest symbol "R IVa" a po drugiej " R IVb ". Co to może oznaczać? Czy kryja sie jakieś niebezpieczeństwa pod tym? Czy można na niej budować? Zapeniano mnie że tak, ale..... Pani w gminie nie byla zbyt rozmowna i nic sie od niej nie dowiedzialem? Wg. mnie jesli dzialka jest budowlana to juz nic nie trzeba odralniac, prawdopodobnie ktos przeksztalcil dzialke kiedy mozna bylo klase VIa przeksztalcic w budowalana (teraz bylyby problemy) zobacz kiedy nastapil podzial dzialek, ja mam klase IIIa i IIIb na dzialce budowlanej i w gminie nikt nie robi problemow z budowa w zwiazku ze zbyt dobra gleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Hello, efilo: U mnie jest tak samo i taka sama klasyfikacja gleby RIVa i trochę S-RIVa - mineralne). W planie było budownictwo mieszkaniowe i też musiałem wyłączyć całość, ale było to BEZPŁATNIE. Starosta po prostu umorzył postępowanie o wydanie zezwolenia na trwałe wyłączenie..., zgodnie z art. 11ust. 1 ustawy z 3.02.1995r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Moim zdaniem będziemy płacić więcej... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 22.08.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 witam serdecznie. Wczoraj podpisaliśmy wstępną umową sprzedaży działki. Jedna rzecz która nas nurtuje to to, że w wypisie z ewidencji gruntów, ta działka widnieje jako grunty orne, łąki trwałe. W wydziale geodezji dowiedziałam się że taki zapis może istnieć dlatego, że właściciel posiadał wcześniej jedną dużą działkę, że teraz po podziale działek na mniejsze każdy z nowych właścicieli po rozpoczęciu budowy może wystąpić z pismem o zmianę z grunty orne na zabudowa. Zadzwoniłam także do gminy z zapytaniem o plan zagospodarowania przestrzennego dla tej działki. Usłyszałam, że plan jest i przewiduje zabudowę domków jednorodzinnych i nieuciążliwe usługi. Czy spotkaliście się już z czymś takim ??? Nie planujemy teraz rozbudowy, działka miała być swego rodzaju lokatą kapitału, moze za parę lat zdecydujemy się sprzedać obecny dom i rozpoczniemy budowę. Czy na tę chwilę naprawdę nie ma możliwości dokonania zmiany w ewidencji gruntów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zraja 22.08.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Wczoraj pytałam o podobną rzecz i uzyskałam podobne odpowiedzi - czyli wniosek o wyłączenie z prod. rol. przy klasie gleby IV.Dziś mam dostęp do dokumentów i czytam, że:działka od strony drogi do głębokości ok 30 m na terenie zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i zagrodowej oznaczonej symbolem C 38MN/MR w pozostałej części na terenie upraw rolnych ozn. symbolem C 46RP.Wczoraj miałam już jasność, a teraz przy tych wszystkich symbolach i oznaczeniach znów się gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 22.08.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 a do kogo ten wniosek będziesz kierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 22.08.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 ja w geodezji usłyszałam że moge w gminie się dowiadywac i wystąpić z wnioskiem o przekwalifikowanie ale, cyt:" gmina nic nie zrobi teraz dopiero jak budowa będzie". trochę to dziwne dla mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.08.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Moja jest RV w MPZP pod budownictwo jednorodzinne, nie wszystkie działki to B (budowlanka). Jesteś w takiej sytuacji jak ja, a z czym się to wiąże, że będziesz musiał wyłączyć ziemie z produkcji rolniczej, bezpłatnie jest do 5a bądź 500m2 (wbrew pozorom to różnica 50m2 - bo metry zaokrągla się, czyli jak zapis 5a to można wyłączyć 550m2, a jak zapis 500m2 to tylko 500m2) Mój dom wraz ze wszystkimi dojazdami, chodnikami itp. zajmuje około 300m2, więc jeszcze 200m2 mam w zapasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts