mucino 16.08.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam,w trakcie budowy domu okazało się, że wymiary zewnętrzne poszczególnych ścian budynku różnią się od wymiarów zawartych w projekcie na który uzyskałem decyzję pozwolenia na budowę. Po zakończeniu prac związanych z ociepleniem budynku i tynkami zewnętrznym, coś mnie podkusiło i wykonałem pomiary taśmą z których wynikała niezgodność z projektem. Na wszelki wypadek zaprosiłem geodetę, który potwierdził, że długość czterech z ośmiu zewnętrznych ścian jest większa niż w projekcie i tak:w projekcie: na podstawie szkicu geodety: różnica:1ściana 6,19 6,29 0,102 ściana 4,49 4,34 0,153 ściana 9,16 9,05 0,114 ściana 6,19 6,33 0,14pozostałe 5,7,8 ściana zgodnie z projektem.W chwili obecnej dowiedziałem się, że jeżeli w przyszłości będę chciał odebrać budynek i przedstawię w nadzorze budowlanym szkic geodezyjny i projekt budynku z takimi różnicami napotkam na poważne problemy. Przypuszczam, że wykonawcy popełnili błąd przy stawianiu ścian. Proszę o przedstawienie ścieżki, która pozwoli mi na uregulowanie tych odstępstw w odpowiednich urzędach. Sam nie wiem czy muszę wykonać projekt zamienny i uzyskać zamienną decyzję na pozwolenie na budowę (budynek znajduje się na etapie stan surowy zamknięty z ociepleniem zewnętrznym), czy wystarczy wniesienie przez projektanta odpowiednich zmian w projekcie i oświadczenie że są to odstępstwa nieistotne?, ...itd? W dzienniku budowy nie ma wzmianki o tych różnicach. Szczerze mówiąc troszeczkę się załamałem gdy na taśma wskazała zły wymiar a pani w inspektoracie stwierdziła, że nie odbierze mi budynku. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 17.08.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Ale co wspólnego ten temat ma ze stolarka budowlaną i montażem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucino 17.08.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Oj... Przepraszam to mój pierwszy wpis i już pomyłka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 20.08.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Nic sie nie stało. Poszukaj zapisow w prawie budowlanym lub szybciej zapytaj inspektora nadzoru kturemu i tak zapłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.08.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 andrzej aż kole w oczy:) naczytałem się a mogłem zacząć od 2 postu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts