Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowo wapienny + emulsja + ???

Recommended Posts

Witam, mam do odmalowania budynek gospodarczy. Ma juz swoje lata, tynk tradycyjny, cementowo wapienny, ponad 10 lat temu pomalowany jakąś emulsją. Jako nową farbę wybrałem silikatową z ceresitu. Niby polecana właśnie na takie tynki, jednak na tym tynku jest jeszcze wspomniana emulsja. Czy farba silikatowa będzie odpowiednia w moim przypadku? Wg karty technicznej produktu nie wymaga się gruntowania, grunty pod farby silikatowe jednak są. Gruntować w moim przypadku? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Witam

W przypadku prawdziwych farb silikatowych opartych na potasowym szkle wodnym jako spoiwie wiązanie odbywa się przy udziale reakcji chemicznej wyłącznie z podłożem mineralnym tj. cementowym, cem.-wap. itp. Nie mniej jednak obecnie produkowane silikaty posiadają w swoim składzie dość sporo akrylu, który powinien bez problemu umożliwić związanie farby z podłożem nie do końca mineralnym lub pokrytym np. starą emulsją. Ważne jest aby powierzchnia na którą będziesz nakładał farbę był nośna i najlepiej zagruntowana przy użyciu zalecanego przez producenta farby gruntu. Oczywiście w przypadku nowych podłoży o umiarkowanej chłonności, nie jest wymagane ich gruntowanie, ale gruntując otrzymujemy dodatkowe zabezpieczenie oraz większą skuteczność krycia farby. Tutaj odsyłam Cię do artykułu dot. gruntowania znajdującego się na naszej stronie:

http://www.fast.zgora.pl/index.php/aktualno%C5%9Bci/230-o-gruntach-fast-gruntownie.