Alk 16.08.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam, mam do odmalowania budynek gospodarczy. Ma juz swoje lata, tynk tradycyjny, cementowo wapienny, ponad 10 lat temu pomalowany jakąś emulsją. Jako nową farbę wybrałem silikatową z ceresitu. Niby polecana właśnie na takie tynki, jednak na tym tynku jest jeszcze wspomniana emulsja. Czy farba silikatowa będzie odpowiednia w moim przypadku? Wg karty technicznej produktu nie wymaga się gruntowania, grunty pod farby silikatowe jednak są. Gruntować w moim przypadku? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 17.08.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 WitamW przypadku prawdziwych farb silikatowych opartych na potasowym szkle wodnym jako spoiwie wiązanie odbywa się przy udziale reakcji chemicznej wyłącznie z podłożem mineralnym tj. cementowym, cem.-wap. itp. Nie mniej jednak obecnie produkowane silikaty posiadają w swoim składzie dość sporo akrylu, który powinien bez problemu umożliwić związanie farby z podłożem nie do końca mineralnym lub pokrytym np. starą emulsją. Ważne jest aby powierzchnia na którą będziesz nakładał farbę był nośna i najlepiej zagruntowana przy użyciu zalecanego przez producenta farby gruntu. Oczywiście w przypadku nowych podłoży o umiarkowanej chłonności, nie jest wymagane ich gruntowanie, ale gruntując otrzymujemy dodatkowe zabezpieczenie oraz większą skuteczność krycia farby. Tutaj odsyłam Cię do artykułu dot. gruntowania znajdującego się na naszej stronie:http://www.fast.zgora.pl/index.php/aktualno%C5%9Bci/230-o-gruntach-fast-gruntownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts