Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnice między projektem a stanem rzeczywistym

mucino

Recommended Posts

Witam,

w trakcie budowy domu okazało się, że wymiary zewnętrzne poszczególnych ścian budynku różnią się od wymiarów zawartych w projekcie na który uzyskałem decyzję pozwolenia na budowę. Po zakończeniu prac związanych z ociepleniem budynku i tynkami zewnętrznym, coś mnie podkusiło i wykonałem pomiary taśmą z których wynikała niezgodność z projektem. Na wszelki wypadek zaprosiłem geodetę, który potwierdził, że długość czterech z ośmiu zewnętrznych ścian jest większa niż w projekcie i tak:

w projekcie: na podstawie szkicu geodety: różnica:

1ściana 6,19 6,29 0,10

2 ściana 4,49 4,34 0,15

3 ściana 9,16 9,05 0,11

4 ściana 6,19 6,33 0,14

pozostałe 5,7,8 ściana zgodnie z projektem.

W chwili obecnej dowiedziałem się, że jeżeli w przyszłości będę chciał odebrać budynek i przedstawię w nadzorze budowlanym szkic geodezyjny i projekt budynku z takimi różnicami napotkam na poważne problemy. Przypuszczam, że wykonawcy popełnili błąd przy stawianiu ścian. Proszę o przedstawienie ścieżki, która pozwoli mi na uregulowanie tych odstępstw w odpowiednich urzędach. Sam nie wiem czy muszę wykonać projekt zamienny i uzyskać zamienną decyzję na pozwolenie na budowę (budynek znajduje się na etapie stan surowy zamknięty z ociepleniem zewnętrznym), czy wystarczy wniesienie przez projektanta odpowiednich zmian w projekcie i oświadczenie że są to odstępstwa nieistotne?, ...itd? W dzienniku budowy nie ma wzmianki o tych różnicach. Szczerze mówiąc troszeczkę się załamałem gdy na taśma wskazała zły wymiar a pani w inspektoracie stwierdziła, że nie odbierze mi budynku. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Mamy taki problem w wątku o zmianie przez inwestora grubości ocieplenia.I rzeczywiście są osoby które twierdzą że to jest problem i droga do nieodebrania budynku.

Jednak nie widzę problemu przy domu wolnostojącym i o ile masz zachowane odległości od sąsiada,ponieważ zawsze możesz zrobić projekt zamienny.

Projektant nanosi zmiany i składasz jeszcze raz o zamienne pozwolenie na budowę.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

A co mówi Twój kierownik budowy?

Udaj sie do inspektora nadzoru budowlanego zapytaj czy te odstepstwa to podstawa do odmowy odbioru budynku. Moim zdaniem nie, dokladnosc pomiaru gedezyjnego to +-10cm i jesli zachowane beda odleglosci od granicy dzialki mysle ze nie powinno byc problemu, jak zwykle zalezy to od urzednika. Poza tym, wszyscy znamy zasady zaokraglania, nigdy nie spotkalem sie z tym by geodeta podawal na szkicach czolowki z dokladnoscia do centymetra. Moim zdaniem geodeta, znajac problem, powinen na szkicu odpowiednio "zaokraglic" czolowki: 6,29 > 6,25; 4,34 > 4,40 ; 9,08 > 9,10 i 6,33 > 6,25 jak wczesniej pisalem wszystko w granicy bledu. Edytowane przez BreSsoN

• 2 weeks później...

Nie zgłaszaj Nadzorowi zmian. To nie są bardzo istotne i wilekie zmiany.

Zanosisz dokumenty i tyle.

Nie masz obowiązku zanosić projektu do inspektoratu, a oni nie żadają.

jakby mieli te wszystkie domki sprawdzic to by sie nie wyrobili z niczym.

Jesli bardzo chcesz wykazać zmiany to zanosisz same rysunki z naniesionymi zmianami, ale jak nie zaniesiesz to nic sie nie stanie.

Budowlańcy cześto sie mylą o 10-15cm przy domkach.

Tu masz spis co trzeba dostarczyć: http://pinb.lublin.pl/AdminPINB/pliki/Wykaz_zalacznikow_do_zawiadomienia.pdf

pozdr

Edytowane przez Monti2008

Nie zgłaszaj Nadzorowi zmian.
Zalecam ostrożność w takich poradach.

Są na forum uwagi,że ludzie nie dostali w niektórych nb odbioru z powodu zmiany grubości ocieplenia.

Od takich decyzji jest kierownik który ma obowiązek znać lokalne nb i ich humory.

Jeżeli te porady mają być wiarygodne to linkujcie normy.

Ja mam np zapisane w projekcie dopuszczalne tylko 2 cm pomyłki dla pomiaru geodezyjnego.

Edytowane przez marynata

ludzie, skąd Wy bierzecie te rady ? z książek ?

idziesz do geodety i zamawiasz inwentaryzację po budowlaną w wersji "zgodnej z projektem". geodetów jest dużo, konkurencja jest ostra, zasada klient nasz pan, więc żaden nie będzie robił problemów z takich pierdół jak niedokładność w postaci 10 cm. jak na inwentaryzacji masz zapis "zgodne" to nikt nigdy Ci d... truł nie będzie. W tym kraju najważniejszy jest papier a nie stan faktyczny a Ty za ten papier płacisz, więc wymagaj, nie płać za "byle co".

Od takich decyzji jest kierownik który ma obowiązek znać lokalne nb i ich humory.

Jeżeli te porady mają być wiarygodne to linkujcie normy.

POdaj norme lub dziennik ustaw w którym pisze że "kierownik ... ma obowiązek znać .... ich humory" litości z takimi radami.

KIEROWNIK zgodnie z PB ma zadbac o dokładnośc wykonaia budynku z projektem, sztuką budowlaną i PN. Tyle o humorach nadzoru słowa w PB nie ma.

Pisałam jak w poście wyżej o moralnym obowiązku.

W gąszczu niejednoznacznych przepisów i różnych interpretacji lokalnych nadzorów tak to niestety musi póki co wyglądać.

Nie ma czegoś takiego.

Wymiary budynku sa bardzo jednoznaczne, żadne przepisy tego nie gmatwają. Metr to metr.

Przykład(jeden z wielu tu na forum)-watek o ociepleniu,jeden nb twierdzi że samodzielna zmiana grubości ocieplenia to zmiana istotna,inny oddział że nieistotna.

Jeżeli chcesz sądzić się z którymkolwiek nb czy pisać odwołania od ich decyzji,oczywiście możesz.Jednak większość inwestorów woli przejść przez odbiory bezboleśnie i dlatego odsyłam ich po odpowiedzi na takie pytania do swojego kierownika.

Przykład(jeden z wielu tu na forum)-watek o ociepleniu,jeden nb twierdzi że samodzielna zmiana grubości ocieplenia to zmiana istotna,inny oddział że nieistotna.

Jeżeli chcesz sądzić się z którymkolwiek nb czy pisać odwołania od ich decyzji,oczywiście możesz.Jednak większość inwestorów woli przejść przez odbiory bezboleśnie i dlatego odsyłam ich po odpowiedzi na takie pytania do swojego kierownika.

O tym czy zmiana jest istotna czy nie decyduje projektant a nie nadzór budowlany. To tez wynika z PB.

O tym czy zmiana jest istotna czy nie decyduje projektant a nie nadzór budowlany. To tez wynika z PB.

:) jajmar w tym kraju decyduje zawsze urzędnik, bo urzędolenie to podstawa bytu tysięcy. co z tego, że projektant wpisze "zmiana nieistotna" jak urzędnik powie istotna i poproszę o projekt zamienny. dlatego powtarzam, w kraju urzędników najważniejszy jest papier a co na nim stoi jest święte. dlatego zadbaj, żeby ci co go tworzą za twoje pieniądze wpisali co należy

Juz napisalem w temacie co mialem do napisania, czytaj od poczatku a w szczegolnosci §28.3 i 29.1a pozniej § 61.1

http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadzenie-ministra-spraw-wewnetrznych-i-administracji-z-dnia-9-listopada-2011-r-w-sprawie-standardow-technicznych-wykonywania-geodezyjnych-pomiarow-sytuacyjnych-i-wysokosciowych-oraz/rozdzial-4_standardy-techniczne-wykonywania-geodezyjnych-pomiarow-sytuacyjnych-i-wysokosciowych/?on=22.12.2011

Bledy wplywajace na wyniki pomiaru mozemy podzielic na grube, systematyczne i przypadkowe ale to juz inna bajka.

P.S. sam bylem urzedasem przez wiele lat jesli grzecznie zapytasz to otrzymasz grzeczna odpowiedz.

Edytowane przez BreSsoN