Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana grzejników w domu 46m2

Maxe

Recommended Posts

Witam :)

Chciałem się zapytać jaki jest szacunkowy koszt wymiany grzejników żeliwnych na nowe (oczywiście nie żeliwne :) ).

Dom, a właściwie I piętro 46m2.

Cztery pomieszczenia do tej pory ogrzewane grzejnikami żeliwnymi o rozmiarach: 1.6m (20 żeberek), 1.6m (20 żeberek), 1.4m (18 żeberek), 0.6m (7 żeberek).

Odległość od pieca węglowego do parteru w pionie ok. 6m. Długość orurowania starych grzejników ok. 30 - 40m.

Jeśli na podstawie tych informacji, któryś z użytkowników jest w stanie oszacować koszt takiej wymiany, proszę o pomoc.

W razie potrzeby można pytać o dodatkowe sprawy, jeśli nie napisałem wszystkiego co konieczne do odpowiedzi na moje pytanie

Pozdrawiam,

Max

• 2 weeks później...

pomoc zawsze widać tutaj jest dostępna.. :sleep:

wiec wymieniam bo mam taka ochotę.

7 to za duzo bo inna osoba powiedziala mniej i to duzo mniej.

chcialem zapytac tutaj bo moze ktos sie orientuje ale widze ze tylko szuka kazdy punktu zaczepienia się zeby dogryźć.

chcialem zapytac tutaj bo moze ktos sie orientuje ale widze ze tylko szuka kazdy punktu zaczepienia się zeby dogryźć.

Ale zrozum, to Twoje pytanie tutaj nie ma żadnego sensu. Marnujesz tylko czas.

Jakie ma znaczenie dla kogoś z Rzeszowa, że ktoś w Szczecinie napisze, że za instalację grzejników miał zapłacić 1 500 PLN?

Chcesz powiedzieć wykonawcy "panie, bo na drugim końcu Polski to robią to 4x taniej"? Przecież Cię wyśmieje...

Zapytałem.. i wydaje mi się strasznie dużo. 5000 materiał, 2000 robota. Chciałem skonfrontować to z innymi.

Osobiście uważa że najpierw dowiedz się jakiej mocy potrzebujesz grzejniki. Wtedy możesz porównać ceny i wybrać sobie odpowiedni dla Ciebie grzejniki , czy to dwu płytowy (c22) czy też trzy płytowy C33.

Uważam także że poproś o kosztorys i porównaj ceny ...

Możesz się naprawdę zdziwić :)

Ja dostałem kosztorys na usługę + części od hydraulika i okazało się że jak skonfrontowałem ceny to kupiłem te elementy sporo taniej ...

Zapewne hydraulik w cenie części miał wliczoną swoją "dodatkową" premię i to nie małą ;)

Najlepiej kupić samemu części (choć zapewne niektórzy hydraulicy nie będą szczęśliwi ) i poszukać hydraulika i umówić się na daną kwotę.

Wyjdzie napewno najkorzystniej ...