Lajne 18.08.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam,Chciałbym wybudować dom na działce 1,6ha, należącej do N2000. Działka oddzielona z jednej strony drogą gruntową, z drugiej zaś rzęką.Po 2giej stronie drogi w odległości 50m sąsiad nie miał problemów z zabudową, ale to druga strona drogi :/ Nie wiem jak ten temat ugryźć, chciałbym wydzielić sobie działke przy drodze, a reszte działki która jest bliżej rzeki jestem w stanie oddać(gminie?) jako rekopensata na rzecz ochrony środowiska. http://img713.imageshack.us/img713/4295/88980449.jpg http://img213.imageshack.us/img213/1429/95660105.jpg dodam jeszcze, że dużo domów zostało wybudowanych w tej strefie przed 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pwe1719510381 20.08.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Witaj, czeka Cię nieco papierologii, ale nie powinno być problemów - chyba, że planujesz jakiś znaczący wpływ na środowisko obszaru ;D.Właśnie wróciłem z urlopu i jeszcze jestem nieco rozleniwionym, także wybacz ograniczę się do podania linków, gdzie znajdziesz pomoc zapewne:http://www.mybudujemy.pl/forum/pomocy-obszar-natura2000,690.htmlhttp://straznicy.natura2000.pl/index_poradnik.phpJeśli okaże się to niewystarczające - pisz, otrząsnę się z urlopowych resztek i spróbuję pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.08.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Wszystko zależy co można na tym terenie – czyli zacząć od znalezienia dokumentu określającego co i jak (można, albo nie można), bo warunki nie są standardowe, dla wszystkich terenów objętych obszarem Natura 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lajne 21.08.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 wysłałem dzisiaj brata do Urzędu Gminy w tej sprawie no i niestety otrzymnał informacje, że nie ma możliwości zabudowy. Jedynie ew jakiś mały budyneczek rolny... Babka nie podała konkretów, po prostu cała działka leży na terenie Natury 2000 i nawet przy drodze nie ma możliwości zabudowy. i Co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pwe1719510381 23.08.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 A może to nie jest działka budowlana po prostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.08.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Masz wymagany areał, to moze "stań się" rolnikiem i wybuduj zabudowę zagrodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forcea 09.08.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam, wiem że post podbijany po długim czasie, ale będę wdzięczna za aktualizację i wskazówki. Chcielibyśmy z mężem wybudować dom na terenie objętym programem N2000, Pani w urzędzie udzieliła nam informacji, że jest to niemożliwe ze względu na N2000. Od czego zacząć procedurę pozyskiwania zgody na budowę? Co jeśli działka nie jest działką budowlaną? Jaki powininen byc pierwszy krok? Czy w pierwszej kolejności powinnismy złożyć wniosek do starostwa wo wydanie dec. dot. przedsięwzięcia niewpływającego znacząco na środowisko?Dodam, że w sąsiedztwie działki, po tej samej stronie drogi znajdują się już domy mieszkalne, część zbudowana na pewno przed rokiem 2004, ale są też domy "nowsze". Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.08.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 W przypadku budowy domu jednorodzinnego na obszarach należących do sieci NATURA 2000 lub w ich sąsiedztwie, w postępowaniu w sprawie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy lub w procedurze wydawania pozwolenia na budowę organ wydający decyzję może w drodze postanowienia nałożyć obowiązek sporządzenia karty informacyjnej opisującej zakres przedsięwzięcia i jego wpływ na NATURĘ 2000 i przedstawienia jej regionalnemu dyrektorowi ochrony środowiska (RDOŚ). Ale zasadnicze pytanie - czy dla tej działki jest MPZP lub studium ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borodzicz 19.08.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Złóż wniosek o budowe domu i poczekaj na odpowiedź, a potem będziesz się odwoływać. Ja mam działkę leśną na obszarze Natura 2000. Urzędnik w Gminie powiedział mi, że na 99% dostanę odpowiedź negatywną, ale chciałam ją dostać, a potem ewentualnie się odwoływać. Tymczasem dostałam odpowiedź, że jest to zabudowa zagrodowa i wydano mi Warunki zabudowy. Napisz i nie pękaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 05.09.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 WitamMam niestety bardzo złe doświadczenia z obszarem N2000. Jeśli możecie unikajcie tematu-takie jest moje zdanie. Procedura jest taka jak napisał kol. Siwy. Najgorszą rzeczą będzie nałożenie przez RDOŚ obowiązku przeprowadzenia oceny na środowisko i wykonanie raportu. W takim raporcie zawsze będzie oddziaływanie na środowisko.A cha jeszcze jedno. Jeśli macie działki w terenach w których można by było dom częściowo wykorzystać pod agroturystykę w żadnym wypadku nie wpisujcie tego do karty informacyjnej ani do proj budowlanego. Polecam uzyskanie pozwolenia na dom jednorodzinny i ewentualną jego późniejszą adaptację.I na koniec: nic na gębę w urzędzie. Jeśli jest plan wszytko wiadomo jeśli nie procedura wz-tkiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zubr86 19.08.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, i jak potoczyły się wasze sprawy? Piszę ponieważ wpadła mi w oko działka dość duża, wystarczająca na moje/nasze potrzeby, w przepięknej okolicy na odludziu, wszędzie drzewa, skraj lasu, nieco dalej rzeka, po prostu raj! I finansowo, moglibyśmy ją mieć od ręki! Problem właśnie jest taki że działka jest rekreacyjna, ale wiemy że każda gmina ma swoje prawa w tym zakresie, działka jest na obszarze N2000. Tu również przeczytałem że są pewne warunki których spełnienie pozwoli na budowę domu, dom "naturalny, drewniany", dach dwuspadowy o kącie z pewnego zakresu, decyzja środowiskowa, będę nalegał na wizytę w gminie bo szkoda tą działkę zostawić bo ktoś powiedział na gębę że "batalie trzeba stoczyć", szczególnie ze po sąsiedzku, po tej samej stronie drogi, 100-150 m jest już postawiony dom który ma więcej niż 35m2. Marzyłoby się nam na tym postawić dom około 50-60 m2, bardzo dobrze gdyby był z drewna oraz garaż na dwa samochody (celem małego warsztatu stolarskiego), do tego pasieka Edycja, bardzo ważna: Czy można liczyć że decyzję środowiskową otrzyma się przed zakupem działki? Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Zubr86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts