gregory_b 18.08.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam Czy można budować kominki i prowadzić przewody kominowe przy słupach konstrukcyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.08.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Można, izolując słup na tyle by pręty zbrojenia nie nagrzewały za mocno.Niekiedy wystarcza izolacja standardowa, czasem trzeba ją trochę "udoskonalić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 18.08.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam Czy można budować kominki i prowadzić przewody kominowe przy słupach konstrukcyjnych ? Jak jest to zgodne z założeniami projektowymi danego budynku, to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.08.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 To ja mam też podobne pytanie. W projekcie mam komin do kominka centralnie miedzy dwoma słupami konstrukcyjnymi. I tak jest też zrobiony przez ekipe: Mniej więcej tak: O-słupy kwadtatowe[]O[] - komin systemowy shiedla z wentylacjami po obu stronach - komin z ociepleniem do kiminka O[]O[]O Zaczołem się tylko teraz tylko zastanawiać czy budowlańcy nie powinni mi między tymi słupami a kominem dać tak jak między stropem a kominem jakiegoś styropianu 1cm by komin mógł też między słupami pracować To jest ten projekt - kominek na śroku salonuhttp://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lukrecji-2/m4937b5b82e8fe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.08.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam.Gdyby to był komin murowany, to takie umiejscowienie było by błędem.W kominie systemowym pracuje wkładka wewnętrzna (ceramiczna lub stalowa), a izolacja (jeżeli jest) skutecznie oddziela tenże przewód dymowy od pustaków obudowy, nie pozwalając na ich zbytnie przegrzewanie i możliwość innej pracy od elementów konstrukcyjnych.Mnie ciekawi inna rzecz - co te słupy (z podciągami czy bez) podtrzymują i czy to jest ta sama rzecz, oraz czy wokół komina jest zrobiony np. jakiś wymian wieńca w takim przypadku. Bo jak nie ma to taki element konstrukcyjny (a raczej dwa) mogą być wiotkie i pracować każdy sobie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.08.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Te dwa słupy podtrzymują belki stropową (każdy inną) Jedna belka zaczyna sie przy klatce schodowej i konczy na słupie, druga zaczyna nakuchni i konczy na słupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts