lullaby 18.08.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, W projekcie indywidualnym mojego domu architekt nie przewidział instalacji odgromowej (zgodnie z przepisami nie jest wymagana). Na etapie zbrojenia ław, kierownik budowy i wykonawca zalecili wykonanie uziomu fundamentów, co zostało wykonane przez poleconego elektryka. Z rogów domu wystają wąsy bednarki, jesteśmy obecnie na etapie ocieplania i zasypywania ścian fundamentowych. Przed zasypaniem pojawiła się sugestia wykonawcy, by połączyć teraz bednarkę i zrobić otok wokół domu, wyprowadzając przewody do przyszłej instalacji odgromowej. W tym celu spotkaliśmy się z wspomnianym wcześniej elektrykiem, by ustalić szczegóły. Dom będzie miał dach płaski, attyki wykończone zostaną blachą. Zależy nam na tym, żeby instalacja odgromowa była możliwie niewidoczna (jeśli już być musi). Elektryk bez zaznajomienia się z projektem arch-bud zaproponował następujące rozwiązanie: połączyć bednarkę przewodem wokół domu, zasypać go i wyprowadzić w górę przewody w ociepleniu do 6 puszek (złączy?), które miałyby znajdować się na elewacji, w 6 różnych miejscach i być praktycznie niewidoczne, ale przy zachowanym do nich dostępie (zamknięte deklem w kolorze zbliżonym do elewacji?). Z tych puszek przewody miałyby iść znów w górę i przechodzić przez attykę w kierunku dachu. Możliwe, że coś przekręciłam, ale nie znam się na elektryce zupełnie.Dodatkowo elektryk zaproponował wykonanie rozdzielni w garażu, z którą połączyłby, o ile dobrze zrozumiałam, bednarkę.Całkowity koszt, jaki podał to 5000.Nie byłam pewna, czy na chwilę obecną (ściany) cała ta instalacja jest mi potrzebna, tym bardziej, że zamierzam zostawić SSO przez zimę, w marcu wstawić okna i dopiero później zająć się elewacją. Poinformowałam o tym elektryka i zadałam proste pytanie, czy można teraz wykonać jedynie otok wokół fundamentów, a o puszkach, rozdzielniach itd. myśleć w przyszłym roku. Otrzymałam odpowiedź, że tak, a koszt owego otoku wyniesie 2500. W związku z tym, zanim wydam jakiekolwiek pieniądze, moje pytanie brzmi: czy to normalna cena, zbyt wygórowana czy może za niska?Czy można zrobić to inaczej? Czy te 6 złączy jest niezbędne? Mam czas do poniedziałku. Dodam jeszcze tylko, że buduję dom pod Warszawą, to też ma pewnie znaczenie. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.08.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Po co po otok skoro wykonany jest uziom fundamentowy?Jakie wymiary budynku, że potrzeba sześciu przewodów odprowadzających?Przewód uziemiający do GSW powinien zostać wyprowadzony z uziomu fundamentowego w okolicach rozdzielni czy kotłowni. Możesz opisać jak został uziom fundamentowy wykonany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 18.08.2012 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Do zbrojenia ław w każdym rogu budynku zostały przyspawane i puszczone wolno wąsy długości około pół metra. Gdyby przyjąć, że dom jest na planie prostokąta, to wymiary w przybliżeniu wynoszą 18x22. Rozumiem, że te wąsy trzeba teraz ze sobą połączyć wokół domu (otok?) I co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.08.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Czy sąsiedzi mają wykonaną instalację odgromową? W pobliżu są wysokie drzewa, słupy, inne budynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.08.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Rozumiem, że te wąsy trzeba teraz ze sobą połączyć wokół domu (otok?) I co dalej? Źle rozumiesz. Zbrojenie fundamentu połączone galwanicznie jest sztucznym uziomem fundamentowym. Więc po co otok? Ale, samo przyspawanie "wąsów" do zbrojenia nie musi oznaczać iż mamy do czynienia z uziomem fundamentowym. Wymiary budynku wskazują iż cztery przewody odprowadzające w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 19.08.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Najbliższy sąsiad ma wyższy dom i instalację odgromową. W pobliżu są drzewa, słupów brak. Kkas, otoku sama nie wymyśliłam, po prostu cały czas o nim słyszę i o połączeniu "wąsów" wokół budynku. Co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.08.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Wykorzystanie tego co zostało zatopione w fundamencie.Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu ciągłości jak i rezystancji.Poczytaj w necie o uziomie fundamentowym.Może to czego się dowiesz da Ci jakieś porównanie z tym co wiesz lub widziałaś gdy zbrojenie było wykonywane. W kwestii instalacji odgromowej proponuję jednak kontakt z projektantem.Źle wykonana instalacja odgromowa jest gorsza niż jej całkowity brak.Dokumentem potwierdzającym poprawne wykonanie instalacji odgromowej jest Metryka urządzenia piorunochronnego.Jest tam miejsce i na dane projektanta, wykonawcy i pomiarowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 19.08.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Chciałbym się podłączyć do tematu, jak wiemy jeśli wykonamy piorunochron to przenosimy potencjał ziemi na dach. No a wiecie że piorun szuka najkrótszej drogi do ziemi, więc z pewnością będzie miał krótszą drogę przez uziemiony dach niż przez ziemie która jest 8 metrów niżej (domek z poddaszem).Jednym słowem zwiększamy prawdopodobieństwo uderzenia pioruna w dom. Co prawda skutek uderzenia może być lepie zniesiony ale nie musi.JA też chciałbym mieć piorunochron - żeby chronił, ale nie chciał bym, powiększać prawdopodobieństwa trafienia - bo po co, no i tak sobie myślę że jak by zamiast bezpośredniego podłączenia z ziemią zastosować iskiernik to byśmy mieli dwie pieczenia na jednym ogniu. Iskiernik to jest takie ustrojstwo co nie ma połączenia z ziemią ale odległość między elektrodami iskiernika jest taka mała że przy uderzeniu piorun a w dach iskiernik zaczyna przewodzić sprowadzając ładunek do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.08.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Chciałbym się podłączyć do tematu, jak wiemy jeśli wykonamy piorunochron to przenosimy potencjał ziemi na dach. No a wiecie że piorun szuka najkrótszej drogi do ziemi, więc z pewnością będzie miał krótszą drogę przez uziemiony dach niż przez ziemie która jest 8 metrów niżej (domek z poddaszem). Jednym słowem zwiększamy prawdopodobieństwo uderzenia pioruna w dom. Co prawda skutek uderzenia może być lepie zniesiony ale nie musi. JA też chciałbym mieć piorunochron - żeby chronił, ale nie chciał bym, powiększać prawdopodobieństwa trafienia - bo po co, no i tak sobie myślę że jak by zamiast bezpośredniego podłączenia z ziemią zastosować iskiernik to byśmy mieli dwie pieczenia na jednym ogniu. Iskiernik to jest takie ustrojstwo co nie ma połączenia z ziemią ale odległość między elektrodami iskiernika jest taka mała że przy uderzeniu piorun a w dach iskiernik zaczyna przewodzić sprowadzając ładunek do ziemi. Paczpan, ludzie chodzą latami do szkół i nie wymyslili nic tak mądrego, a tu w jednym poście Odkrywca woła: EUREKA!!! Wszyscy, jak te durne barany, słuchając zafajdanych inzynierów, zwiększają prawdopodobieństwo trafienia piorunem w swoją rzyć nie wiedząc, że można inaczej. Chyba to lubią, prawda? Taki pierun, to chyba dobrze im robi, skoro tak chcą, żeby ich trafiło!!! Ech, to musi być ekstaza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.08.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 A dla tych, których intersuje rzetelna wiedza, zamieszczam pomocne linki. http://www.fachowyelektryk.pl/index.php/porady/porady-fachowego-elektryka/168-wyrownywanie-potencjalow-instalacji-wprowadzanych-do-obiektu-budowlanego.html http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nowoczesne_instalacje_uziemiajace_w_budynkach,33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 20.08.2012 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ok, rozmawiałam z elektrykiem, który miałby wykonywać instalacje. Zadalam pytanie o otok, które kilkakrotnie sugerował jeden z Was. Okazało sie, ze mozna inaczej. Wbić w ziemie " szpilki" długości około 2.5 metra i połączyć je z "wasami". Oczywiście pózniej wszystko zostałoby podłączone do szyny wyrownawczej. Elektryk nazwał to "50% odgromowka". Jeśli zdecyduje sie na instalacje odgromowa, zawsze będzie mozna ja jeszcze wykonać. Czy tak?Powiedzie mi, prosze, czy tak wykonany uziom faktycznie mógłby wystarczyć? Dodam tylko, ze nie chodzi mi juz o cenę, a bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.08.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Najpierw era wąsatego otoku teraz pora na wąsate szpilki albo szpiczaste wąsy.Uziom fundamentowy jest samodzielnym urządzeniem i żadne polepszanie za pomocą otoku czy szpilek nie jest mu potrzebne.Powierzchnia uziomu fundamentowego 100m2 to rezystancja poniżej 10 omów.Jednak wskazane jest sprawdzenie jego ciągłości lub przestrzeganie reżimu przy jego wykonywaniu. Dziwny ten elektryk skoro zaleca dobicie uziomów pionowych nie znając parametrów istniejącego uziomu fundamentowego.Może jasnowidz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.08.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 ... Wymiary budynku wskazują iż cztery przewody odprowadzające w zupełności wystarczą. Przy wymiarach 18x22m to te 4 to troszkę za mało. Czy sąsiedzi mają wykonaną instalację odgromową? W pobliżu są wysokie drzewa, słupy, inne budynki? Tym bym się tylko troszeczkę sugerował ale po przypadkach jakie znam i widziałem ... "licho nie śpi". ... JA też chciałbym mieć piorunochron - żeby chronił, ale nie chciał bym, powiększać prawdopodobieństwa trafienia - bo ... jak by zamiast bezpośredniego podłączenia z ziemią zastosować iskiernik to byśmy mieli dwie pieczenia na jednym ogniu. Iskiernik to jest takie ustrojstwo ... Nie no super. I pewnie jeszcze wystawisz wielką spilę na jakieś 3-6 m nad tak rozłożystym domem? Co do ceny to się nie będę wypowiadał bo każdy wykonawca przedstawia swoją ofertę a klient ją zatwierdza albo nie. Przy takiej cenie to wykonawca na pewno posiada prościarkę do drutu (i inne sprytne narzędzia) a nie wykorzystuje najbliższe drzewo do jego wyprostowania. Jeżeli jednak czegoś takiego nie posiada to poszukaj kogoś kto zajmuje się instalacjami odgromowymi estetycznymi a różnicę można łatwo wychwycić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.08.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Przy wymiarach 18x22m to te 4 to troszkę za mało.Nieprawda. Minimalny wymiar oczka siatki w takim budynku to 20x20. Można jeden bok wydłużyć skracając jednocześnie drugi. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 26.10.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Wybaczcie, że odkopię, ale czy to nie jest tak, że wartością maksymalną jest właśnie wymiar boku, czyli te 20 metrów, a nie pole powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts