a_ndrzej 18.08.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 WitamKupiłem stary dam i przymierzam się do wymiany instalacji. Chce wstępnie oszacować koszty. W domu będą 3 niezależne mieszkania. W każdym jedna skrzynka z pod licznikiem podłączona do głównej skrzynki. Obwody jakie chce dać to1. gniazdka 16A2. oświetlenie 10 A3. łazienka 10A4. kuchenka 20A5. lodówka 20A6. zmywarka 20A7. zamrażarka 20A8. gniazdka w kuchni 20A 9. pralka 20A10. suszarka 20A11. ogrzewanie podłogowe w łazienceI tak będzie w każdym mieszkaniu. Do tego w głównej skrzynce siła i oświetlenie zewnętrzne. Co mi jeszcze jest potrzebne?Kabel do oświetlenia 3x1,5 a cala reszta 3x2,5(dobry będzie czy dac grubszy) Dzięki za wszelkie porady. Dodam ze instalacje będzie robił elektryk bo ja się na tym totalnie nie znam. Chce tylko wiedzieć ile mniej więcej mnie to będzie kosztować zanim zacznę szukać wykonawcy. Moze polecicie jakiś producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 18.08.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Lekka przesada z tymi zabezpieczeniami , zrób najpierw bilans mocy bo główne nie wytrzyma.Jaki masz przydział na poszczególne mieszkania (kW) to będą liczniki czy podliczniki?.. 10A na osw wystarczy, gniazda 16 A kuchnia zapewne 3 faowa. Oświetlenie 1,5mm gniazda 2,5mm kuchnia proponuję 5x4mm lub 5x 2,5 w zależności od mocy.Kosztów to niestety nie jestem Harry Poter.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_ndrzej 19.08.2012 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Koszty sam sobie policzę tylko muszę wiedzieć co mam liczyć:)A jakieś dodatkowe zabezpieczenia typu różnicówka itp.?Ile ich dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.08.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Koszty sam sobie policzę tylko muszę wiedzieć co mam liczyć:)A jakieś dodatkowe zabezpieczenia typu różnicówka itp.?Ile ich dać? 20-amperowe zabezpieczenia ma zamiar kolega dać do gniazd wtykowych produkowanych na prąd 16 A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_ndrzej 19.08.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Jestem laikiem w sprawach pradu:) wiec jak to powinno wygladac zeby bylo dobrze a najwazniejsze bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 19.08.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Zabezpieczenia dobiera się stosownie do mocy urządzeń. 20A to 4,5kW mocy ! Jeśli lodówka i zamrażarka mają wydzielone obwody to należy dać zabezpieczenie 6A a nie 20!. Podobnie jeśli jest wydzielony obwód pod zmywarkę lub pralkę to dajemy zabezpieczenie 10A. Kuchnia indukcyjna wymaga dwóch obwodów po 16A i trzeciego 16A na piekarnik. Pamiętaj, że im lepiej dobrane zabezpieczenie tym szybciej wyłączy i ryzyko pożaru mniejsze. Gniazda w kuchni można podzielić na dwie sekcje po 16A ale absolutnie nie 20A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 19.08.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Zabezpieczenia dobiera się stosownie do mocy urządzeń. A przekroje przewodów nie mają znaczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.08.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Zabezpieczenia dobiera się stosownie do mocy urządzeń. Zapytam jeszcze od kiedy tak jest, bo nie słyszałem o tym? A instalacje wykonuję już coś ze trzydzieści lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.08.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pamiętaj, że im lepiej dobrane zabezpieczenie tym szybciej wyłączy Czyli u nas na polibudzie oszukiwali. Podstawiali nam, cholery, fałszywa charakterystyki do analiz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stojgniew 30.08.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) No nie wiem czy tak łatwo sobie sam policzysz? Może koszty materiałowe, a jak policzysz pracę? Jak będziesz płacił elektrykowi? Od punktu, od każdej czynności, na godziny, za całość, za każdy lokal czy każde pomieszczenie? Jak chłopaki mają Ci odpowiedzieć skoro nie widzieli nawet obiektu? Co jest faktycznie do zrobienia? Tylko te mieszkania czy cały dom? Ile będzie kucia i bruzdowania? Co elektryk to inna instalacja. Inne długości kabli, a nawet inny dobór przekrojów, inna konstrukcja instalacji, kto zna długości kabli?. W zasadzie czy użyjesz 6 czy 12 różnicówek to chyba będzie miało marginalne znaczenie przy całości inwestycji. Ponadto pytasz o koszty, a wypisujesz jakieś obwody 20A. Może bardziej sprecyzuj pytanie - łatwiej będzie odpowiedzieć. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez Stojgniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts