Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Kupiłem stary dam i przymierzam się do wymiany instalacji. Chce wstępnie oszacować koszty. W domu będą 3 niezależne mieszkania. W każdym jedna skrzynka z pod licznikiem podłączona do głównej skrzynki. Obwody jakie chce dać to

1. gniazdka 16A

2. oświetlenie 10 A

3. łazienka 10A

4. kuchenka 20A

5. lodówka 20A

6. zmywarka 20A

7. zamrażarka 20A

8. gniazdka w kuchni 20A

9. pralka 20A

10. suszarka 20A

11. ogrzewanie podłogowe w łazience

I tak będzie w każdym mieszkaniu. Do tego w głównej skrzynce siła i oświetlenie zewnętrzne. Co mi jeszcze jest potrzebne?Kabel do oświetlenia 3x1,5 a cala reszta 3x2,5(dobry będzie czy dac grubszy)

Dzięki za wszelkie porady. Dodam ze instalacje będzie robił elektryk bo ja się na tym totalnie nie znam. Chce tylko wiedzieć ile mniej więcej mnie to będzie kosztować zanim zacznę szukać wykonawcy. Moze polecicie jakiś producentów?

Lekka przesada z tymi zabezpieczeniami , zrób najpierw bilans mocy bo główne nie wytrzyma.Jaki masz przydział na poszczególne mieszkania (kW) to będą liczniki czy podliczniki?.. 10A na osw wystarczy, gniazda 16 A kuchnia zapewne 3 faowa. Oświetlenie 1,5mm gniazda 2,5mm kuchnia proponuję 5x4mm lub 5x 2,5 w zależności od mocy.

Kosztów to niestety nie jestem Harry Poter.Pozdrawiam

Zabezpieczenia dobiera się stosownie do mocy urządzeń. 20A to 4,5kW mocy ! Jeśli lodówka i zamrażarka mają wydzielone obwody to należy dać zabezpieczenie 6A a nie 20!. Podobnie jeśli jest wydzielony obwód pod zmywarkę lub pralkę to dajemy zabezpieczenie 10A. Kuchnia indukcyjna wymaga dwóch obwodów po 16A i trzeciego 16A na piekarnik. Pamiętaj, że im lepiej dobrane zabezpieczenie tym szybciej wyłączy i ryzyko pożaru mniejsze. Gniazda w kuchni można podzielić na dwie sekcje po 16A ale absolutnie nie 20A.

• 2 weeks później...
No nie wiem czy tak łatwo sobie sam policzysz? Może koszty materiałowe, a jak policzysz pracę? Jak będziesz płacił elektrykowi? Od punktu, od każdej czynności, na godziny, za całość, za każdy lokal czy każde pomieszczenie? Jak chłopaki mają Ci odpowiedzieć skoro nie widzieli nawet obiektu? Co jest faktycznie do zrobienia? Tylko te mieszkania czy cały dom? Ile będzie kucia i bruzdowania? Co elektryk to inna instalacja. Inne długości kabli, a nawet inny dobór przekrojów, inna konstrukcja instalacji, kto zna długości kabli?. W zasadzie czy użyjesz 6 czy 12 różnicówek to chyba będzie miało marginalne znaczenie przy całości inwestycji. Ponadto pytasz o koszty, a wypisujesz jakieś obwody 20A. Może bardziej sprecyzuj pytanie - łatwiej będzie odpowiedzieć. Edytowane przez Stojgniew