Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe, tradycyjne i solarne. Jaki kocioł gazowy?

podo81

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Mam już dość szukania i grzebania więc proszę o pomoc. Budujemy dom około 200 m2. Mamy już piec na paliwo stałe Defro eko uni, będziemy mieć założone solary do co i cwu i terazstoimy przed wyborem kotła gazowego zeby to mialo rece i nogi po połączeniu tego i czy da się to wogule połączyć. Proszę o pomoc i dziękuję.

Tomek

Zapotrzebowanie mam 24kw to wiem ale chodzi mi o to na co zwrócić uwagę przy wyborze kotła do takiej konfiguracji: gaz, solary, paliwo stałe. Czy to ma jakieś znaczenie czy wszystko jedno jaki kocioł i tak się da to zgrać razem. Dzięki i pozdrawiam

Zapotrzebowanie mam 24kw to wiem ale chodzi mi o to na co zwrócić uwagę przy wyborze kotła do takiej konfiguracji: gaz, solary, paliwo stałe. Czy to ma jakieś znaczenie czy wszystko jedno jaki kocioł i tak się da to zgrać razem. Dzięki i pozdrawiam

Potwornie duże jak na te czasy, miejmy nadzieję, że mylisz moc kotła z zapotrzebowaniem. Na równoczesne posiadanie kotła na stałe i na gaz chyba jeszcze nikt tu nie wpadł, ale cóż, każdemu można wydawać na co się chce. Żeby to zgrać, potrzebujesz jakiegoś bufora, najlepiej sporego, który po prostu będzie miał 3 źródła zasilania. Jak nie grzeje jedno, to drugie albo trzecie. Czyli raczej na pewno wysokie temperatury, więc dowolny kocioł. Do szczegółowego projektu wziąłbym fachowca.

Potwornie duże jak na te czasy, miejmy nadzieję, że mylisz moc kotła z zapotrzebowaniem. Na równoczesne posiadanie kotła na stałe i na gaz chyba jeszcze nikt tu nie wpadł, ale cóż, każdemu można wydawać na co się chce. Żeby to zgrać, potrzebujesz jakiegoś bufora, najlepiej sporego, który po prostu będzie miał 3 źródła zasilania. Jak nie grzeje jedno, to drugie albo trzecie. Czyli raczej na pewno wysokie temperatury, więc dowolny kocioł. Do szczegółowego projektu wziąłbym fachowca.

No właśnie zapotrzebowanie :D myślałem, że to to samo :D. co do dwóch kotłów to miał być tylko na stałe i solary bo gazu nie było w okolicy, ale się zmieniło w trakcie ostatniego roku i żal nie wykorzystać. Więc chyba powiem monterowi żeby coś kupił żeby to ręce i nogi miało. Pozdrawiam

Na pewno nie masz zapotrzebowania 24 kW, bo tak zbudowany dom nie spełniałby przepisów dotyczących minimalnych parametrów cieplnych ścian.

Ktoś po prostu przyjął to z sufitu, co akurat zupełnie nie dziwi, bo architektom się nie chce tego liczyć, choć powinni!

Zapotrzebowanie mam 24kw to wiem ale chodzi mi o to na co zwrócić uwagę przy wyborze kotła

Jeśli masz zapotrzebowanie 24kW, to współczuję. Oznacza, to, że mroźną zimą kocioł będzie spalał w ciągu godziny ponad 2m3 gazu, co daje na dobę koło 50m3 gazu, a więc rachunek rzędu 3000zł za jeden, ale bardzo mroźny miesiąc. Jeśli Cię to nie satysfakcjonuje, to oszacuj jeszcze raz tą moc (ozc się kłania), a jeśli wyjdzie taka jak piszesz, to dociepl dom.

Przy doborze kotła należy zwrócić uwagę na dopasowanie zapotrzebowania na ciepło do możliwości grzewczych kotła i na jak najniższą moc minimalną tegoż kotła - będzie ona bardzo przydatna w okresach przejściowych. Będzie wtedy i komfortowo i ekonomicznie.