Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładzie mechaniczne za i przeciw czyli fakty i mity.

Recommended Posts

Witam.

Jestem w rozterce. Zdecydowałem się na cekolowanie mechaniczne i mam umówionych fachowców za 20 zł od m2 z materiałem (podwójny cekol i podwójne malowanie). Widziałem ich robotę i jestem zachwycony. Jednak był u mnie ostatnio kafelkarz i również cekolarz i twierdzi że jest z takimi gładziami kłopot. W razie niewielkich uszkodzeń lub drobnych napraw trzeba każdorazowo robić to tą samą metodą żeby się nie odróżniało i jakością i kolorem. Ponoć jest też problem z położeniem farby bo niby się łuszczy a nawet spływa. Proszę o mądre głowy i znawców materii o wypowiedź w tym temacie.

Szpachlujemy i malujemy agregatem więc myślę, że mogę cos do tematu dodać.

Jeżeli robi ci to fachowiec nic nie spłynie ani sie nie złuszczy. farbe do agregatu rozcieńcza sie inaczej niz do malowania wałkiem stąd barwa może się nieco różnić momiędzy technologiami. Jest też inna faktura po pędzlu a inna po natrysku i wyprawki pędzlem na takiej ścianie będą widoczne zwłaszcza na ciemniejszych kolorach. Na jasnych nie zwrócisz uwagi. Zawsze w razie potrzeby można przemalować całą ściane wałkiem. Pamiętaj tylko że zużycie na agregacie to jakieś 400-450ml/ m² a przy wałku 160-220ml/m². Chcesz tyle bulić za farbę?

edit: nie doczytałem, że usługa z materiałem. dobra cena- nie wnikaj.

Edytowane przez ZygmuntRolicz